T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 10 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Askerlik borçlanması ve erken emeklilik

Askerlik borçlanması yaparsam erken emekli olabilir miyim?

Sedat BAYRAM: Aşağıda sigorta kimlik bilgilerimi veriyorum. 30.05.1960 doğumluyum. Askerliğimi 01.07.1980 - 01.03.1982 tarihleri arasında yaptım. Bağ-kurlu olarak çalışmaya başlangıç tarihim, 21.06.1984. Bağ-kur hizmetim 2 yıl 7 ay 28 gün olup borcum yok, fazla ödemem vardır. SSK işe giriş tarihim 01.12.1986. Halen SSK'lı olarak çalışıyorum. Tahminen SSK'ya hakkımda 6473 işgünlük prim ödemesi yapıldı. Bağ-kurum ise 2 yıl 7 ay 28 gündür. Emeklilik zamanımı öğrenmek istiyorum. Askerliğimi yatırsam ne zaman emekli olabilirim? Askerliğim 2 yıl daha sigortamı öne çeker mi?

*Bağ-Kur sigortalısı olanlar, askerlikte er olarak geçen hizmet süreleri ile yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamını borçlanabilirler. Ölümü halinde sigortalı olanların hak sahipleri de borçlanma talebinde bulunabilirler. Okuyucumuzun sigortalılığı, Hizmetleri Birleştirme Yasası uyarınca, Bağ-kurlu olarak çalışmaya başladığı 21.06.1984 tarihinde başlamıştır. (Bak. 2829 s.K.m.6) Bağ-Kur sigortalılığı devam ederken "askerlik borçlanması" yapmamıştır. Hâlbuki bu imkân vardı. Eğer borçlanma yapsaydı, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'na göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan süre kadar geriye götürülecekti. (bak: Ek Madde 9) Ve hizmet birleştirmesinde de bu durum, dikkate alınacaktı. Ancak Okuyucumuz, halen SSK sigortalısı olduğundan askerlik borçlanmasını da 506 s.K.'nun değişik 60/F fıkrası uyarınca yapabilecektir. Bu düzenlemede ise, "Borçlandırılan sürenin karşılığı olan gün sayısı sigortalının prim ödeme gün sayısına katılır. Bu kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür." hükmü dikkat çekicidir. Bu durumda okuyucumuzun SSK sigortalılığı, 01.12.1986 tarihinde başladığından, askerlik borçlanması yaptığında sigorta başlangıç tarihi, askerlik borçlanması süresi kadar geriye gidecek ve Bağ-Kur sigortalılığı dönemi ile çakışacak, yani Bağ-Kur sigortalılığının başlangıcını 21.06.1984 tarihinden öncesine çekemeyecektir. Diğer bir deyişle hizmetlerin birleştirilmesine ilişkin mevzuatta sosyal güvenlik kurumlarından herhangi birine yapılacak askerlik borçlanmaları, sigortalılık başlangıcını borçlanılan süre kadar öne çeker, şeklinde bir düzenleme yer almış olsaydı, okuyucumuzun beklediği sonucu elde edebilecektik. Ancak kanımca mevcut düzenlemeleri bu şekilde yorumlamak mümkün değildir ve okuyucumuza, prim ödeme gün sayısını artırmak dışında, bir faydası olmayacaktır.

SSK'dan emekli olabilmesi için mutlaka son 3,5 yılın SSK'da geçmesi gereği yönünden bir sorunu bulunmadığından, bu şartlar altında okuyucumuz, 25 yıllık sigortalılık süresini, 48 yaşını ve en az 5225 prim ödeme gününü tamamladığı tarihte SSK'dan yaşlılık aylığı almaya hak kazanacaktır. Hesabımıza göre, Bağ-Kur'a 958 gün prim ödemiştir. SSK'ya da 6473 günlük prim ödemesi yapılmıştır. Toplam, 7431 günlük prim ödemesi vardır ve yeterlidir. 48 yaşını 30.05.2008 tarihinde; 25 yıllık sigortalılık süresini de 21.06.2009 tarihinde tamamlayarak SSK'dan yaşlılık aylığını talep edebilecektir. Emeklilik tarihine kadar prim ödenmesi, hatta mümkünse yüksek tutardan ödenmesinin büyük yararı olacaktır.

Acaba ne zaman emekli olabilirim?

Abdurrahim DEMİRKOL: Doğum tarihim: 22.02.1958. 01.08.1989 tarihinde SSK'ya başladım. Bugüne kadar sadece 12 ay prim ödeyemedim. Acaba ne zaman emekli olabilirim?

*Okuyucumuz, 25 yıllık sigortalılık süresini, 51 yaşını ve en az 5450 prim ödeme gününü tamamladığı tarihte SSK'dan yaşlılık aylığı almaya hak kazanacaktır. Hesabımıza göre, yaklaşık 16 yıllık SSK sigortalılığına göre 5760 günlük prim ödemesi yapılmıştır ve yeterlidir. 51 yaşını 22.02.2009 tarihinde; 25 yıllık sigortalılık süresini de 01.08.2014 tarihinde tamamlayarak SSK'dan yaşlılık aylığını talep edebilecektir. Emeklilik tarihine kadar prim ödenmesi, hatta mümkünse yüksek tutardan ödenmesinin büyük yararı olacaktır.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi