T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 16 TEMMUZ 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ortak metin krizi

Bu yıl 11. düzenlenen 'Abant Platformu'nda ortak metin krizi çıktı. Mısır Dışişleri eski Bakanı Mahir, ortak metne karşı çıktı. Platform adına ortak bildiri çıkmazken, Düzenleme Kurulu bütün katılımcıları bağlamayan esnek bir bildiri yayınladı

Ortadoğu'nun sorunları ve geleceğinin ele alındığı 11. Abant Platformu'na ortak bildiri krizi damgasını vurdu. Bu yıl ilk kez Abant Platformu Toplantısı'ndan ortak karar metni çıkmadı. Mısır Dışişleri eski Bakanı Ahmet Mahir'in yoğun itirazı üzerine, platformu Düzenleme Kurulu, esnek bir metin yayınlamakla yetindi.

Abant Platformu Toplantısı'na bu yıl ortak metin krizi damgasını vurdu. Toplantının sonuç bildirgesine Mahir şiddetle itirazda bulundu. 8 maddelik ortak metin taslağı Esbaşkan Prof. Dr. Meten Tuncay tarafından okunurken, Mısır eski Dışişleri Bakanı Mahir, metinde geçen "Ortadoğu halkları on altıncı yüzyıldan yirmibirinci yüzyılın başlarına kadar asırlarca huzur içinde yaşamış" cümlesi ile "Üç manevi din için kutsal olan Kudüs her üç din müntesibinin de rahatça ibadet ettiği,bir arada yaşadığı barışın sembolü bir şehir olmalıdır" sözlerine itiraz etti.

KUDÜS FİLİSTİN TOPRAĞI

Oturum başkanından söz isteyen Mahir, "Kudüs'ün Filistin toprağı olduğunu, bu açıdan metindeki son cümleyi kabul etmesinin mümkün olmadığı" itirazında bulundu. Mete Tuncay ile sert tartışmaya giren Mahir, "son cümlenin metinden çıkarılmasını, aksi taktirde metnin Esbaşkanı bağlayacağını" söyledi. Bunun üzerine Prof. Dr. Hayrettin Karaman devreye girerek, son cümlenin metinden çıkarılmasının uygun olacağını dile getirdi.

Bunun üzerine ortak metin taslağı ortada kaldı. Oturum başkanı gelen itirazlar üzerine, bu yıl ortak bildiri yayınlanmamasının uygun görüldüğünü açıkladı.

Bu gelişmelerin ardından Plarform Düzenleme Kurulu'nun yeniden devreye girmesi ile Tuncay, bilgisayar başına geçerek ortak bildiri metnini İngilizce olarak bizzat kaleme aldı. Yoğun diploması trafiği yaşanırken, Mahir'in ortak bildiri metni taslağının tamamına itiraz ettiği öğrenildi. Son anda bir hamle yapan Düzenleme Kurulu, taslak metindeki "16 ve 17. yüz yıl" çıkartarak taslağa, "Ortadoğu halkları asırlarca huzur içinde yaşamaş" cümlesi eklendi. Mısırlı Mahir'in itirazının devam etmesi üzerine, salonda bulunan bazı katılımcılar, "O zaman toplantıya katılan herkesi kapsamayacak, sadece 11.Abant Platformu Düzenleme Kurulu adına bir açıklama" yapılsın görüşünü ortaya attı. Bu öneri kabul görerek, 11.Abant Platformu Düzenleme Kurulu, 8 sayfalık bir metin yayınladı.

Prof. Dr. Hayrettin Karaman ise, "Sayın Mahir, 'Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir' demek istiyor. Metni yanlış yorumlamış. Oysa metin, Kudüs'ün üç Semavi din için kutsal olduğu, bu üç din mensubunun rahatça ibadet yapabileceğine vurgu yapıyor." diye konuştu.

İsrail Bar-İlan Üniversitesi'nden Prof. Dr.Efraim İnbar ise "Metin konusunda benim her hangi bir sorunum olmadı. Bütün maddelere katıldım. Bece buna hiç gerek yoktu" dedi. Emekli Büyükelçi Gündüz Aktan ise,"Her şeyi gördünüz. Yorum yapmak istemiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

  • AYDIN DEMİR / ABANT

    Ortadoğu'daki ateş Abant'a da sıçradı

    İsrail'in Lübnan ve Filistin'e yönelik son saldırıların gerginliği Abart platformuna yansıdı. Konferansın Lübnan, Mısır ve Ürdün'den gelen katılımcıları İsrailli katılımcıları protesto ederek Abant'ı terk etmek istedi. Platform yetkililerinin, bu toplantıların çoğulcu ve demokratik bir oluşum çerçevesinde yapıldığını ve görüşlerini açıklamak için kendilerinin de mutlaka kalmaları gerektiğini söylemeleri üzerine, Abant'ı terk etmek isteyen bu katılımcılar ikna olarak oturumlara katılımlarını sürdürdüler. Lübnan'dan gelen Beyrut Üniversitesinden Türkoloji Profesörü Muhammed Nureddin, dün sabahki oturumda, İsrail Ben Gurion Üniversitesi tarih bölümünden Profesör Benny Morris'in konuşması sırasında oturum salonunu terk ederek tepkisini ortaya koydu. Platform yetkilileri, Mısır'ın eski dışişleri bakanı Ahmed Mahir, Ürdün Prensi El Hasan Bin Tallal'ın müşaviri Büyükelçi Hasan Ebu Nimah, Mısır El Ahram Politik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Muhammed El Seyid Said ve Lübnanlı Prof. Nureddin'i, Prof. Morris ve Bar-İlan Üniversitesinden Esraim İnbar ile mümkün olduğunca bir araya getirmemek ve böylelikle atmosferin bozulmaması için özel çaba gösterdiler.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi