T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 16 TEMMUZ 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çölyak hastaları artık daha mutlu

Normal ekmek ile unlu mamulünü yiyemeyen, sadece glutensiz gıdalar ile beslenmek zorunluluğu bulunan çölyak hastaları, son dönemlerde İstanbul Halk Ekmek'in ürettiği glutensiz ekmek ve un sayesinde çok rahat

Çölyak hastalığının adını son yıllarda çok sık duymaya başladık. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda doğal olarak bulunan 'gluten' maddesi bazı kişilerde çölyak hastalığına neden olabiliyor. Hastalığın ilacı yok. Tek tedavi yöntemi ömür boyu glutensiz bir diyet uygulamak. İstanbul Halk Ekmek'in ürettiği glutensiz ekmek ve un sayesinde bu hastalar artık daha rahat beslenebiliyorlar. Genetik kökenli bir hastalık olan Çölyak, bebeklik çağında erken teşhis edilmemesi durumunda ise büyük yıkımlara neden olabiliyor. Ve en önemli nokta: Çölyak'ın günümüzde tedavisi yok. Tek tedavinin ömür boyu gluten diyeti yapmak olduğunu belirten Alman Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle İnanç, Çölyak'ın genetik olduğunun altını çiziyor.

250 KİŞİDEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR

Bu hastalığın buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve pek çok gıdada (bisküvi, reçel gibi) kıvam verici madde olarak kullanılan, gluten adlı proteine karşı ince bağırsakta gelişen ve ömür boyu süren bir alerji olduğunu söyleyen Dr. İnanç, "Ağızdan alınan tüm gıdalar ince bağırsakta bulunan villus çıkıntıları ile emilerek kana karışır. Çölyak hastalığında gluten maddesi villusları harap ettiğinden, vücut için gerekli olan besin maddeleri bağırsaktan emilemez. Gluten alerjisi, genetik olarak belirlenmiş kişilerde hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Her 200-250 kişiden biri çölyak olmasına rağmen belirti vermeyebilir. Teşhisi zor hastalıklardan olan çölyakta en önemli nokta, bu hastalıktan şüphelenmek ve erken yaşta tanıyı koyabilmektir. Çölyak'ın kesin tanısı, ancak yapılacak kan tahlilleri ve ince bağırsak biyopsisi ile konabilir.

BELİRTİLER EK GIDALARLA ORTAYA ÇIKIYOR

Bebeklik çağında genellikle glutenli yiyecekler yenilmeye başladıktan sonra (özellikle 6'ncı ayda başlanan ek gıdalardan sonra) kusma, ishal, karın şişkinliği, karın ağrısı, iştahsızlık, huysuzluk, kilo alamama, büyümede gerilik ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtiler görülebilir. Bazen sadece kabızlık tek belirti olabilir.

BESLENME REHBERİ

Çölyak hastaları için özel üretilmiş un ve ekmeği bazı marketlerde ve Halk Ekmek büfelerinde bulabilirsiniz. Buğday, arpa, yulaf ve çavdar yerine pirinç, mısır unu, patates, nohut, mercimek, kestane, soya, fasulye, fındık gibi besinleri ve bu besinlerden elde edilen un ve nişastalar tercih edilmelidir. Etiketinde 'glutensiz' ibaresi olan tüm gıdaları çölyak hastaları yiyebilir. Doktora danışılarak vitamin ve mineral (özellikle demir) kullanmaları gereklidir.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi