T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 19 HAZİRAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Büyükanıt için '49/H' senaryosu

Kara Kuvvetleri Komutanı Büyükanıt'ın, 30 Ağustos'ta Genelkurmay Başkanı olmasını önleyecek senaryoyla ilgili tartışmalara emekli Orgeneral Tuncer Kılınç da katkıda bulundu.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, teamüllere göre 30 Ağustos'ta Genelkurmay Başkanı olmasının önleyecek senaryonun yasal dayanakları bulunabileceği iddiasıyla ilgili tartışmalara, geçmişte Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı da yapmış olan emekli Orgeneral Tuncer Kılınç da katıldı.

Bakanlardan birisinin kararnameyi imzalamaması halinde yürürlükte zorlanılacağını belirten Kılınç, "Tabii ki demokrasilerde çare tükenmez, bir şeyi yapmak istemiyorsanız mutlaka bir açık kapı vardır, böyle bir kapı kullanılır mı kullanılmaz mı, Türkiye'ye ne getirir ne götürür sonraki bir takım çalkantılara neden olur mu olmaz mı bunları dikkate almamız lazım. Tabii böyle bir ihtimal söz konusu olabilir" diye konuştu.

PERSONEL YASASI MADDE: 49/H

Bazı bakanların KKK Org. Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasına ilişkin kararnameyi imzalamayacağı iddiasına zemin oluşturabilecek yasal hükümlerin TSK Personel Yasasının "GENERAL VE AMİRAL TERFİLERİ" başlıklı Beşinci Bölümünde Yer alan 49'ncu maddenin (h) bendinde düzenleniyor. Söz konusu TSK Personel Yasasının 49/h bendi ise aynen şöyle:

"h) (Değişik bent: 29/07/1983 - 2870/3 md.) Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapmış orgeneral-oramiraller arasından Bakanlar Kurulu'nun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca atanır ve (b) bendinde gösterilen miktarlar dışında tutulur. Genelkurmay Başkanlığı'na atanan orgeneral-oramirallerin yaş haddi 67 olup, bu görevde kalış süreleri 4 yıldır. Görevdeki kalış sürelerinin tespitinde, atanmış bulundukları yılın 30 Ağustos tarihi esas alınır. Genelkurmay Başkanının başka bir göreve atanması veya emekliye ayrılması, atanmasındaki usule göre yapılır. Genelkurmay Başkanlığı'nın boşalması halinde, en geç 45 gün içinde atama yapılır."

TUNCER KILINÇ'TAN: "SONRAKİ GELİŞMELER" UYARISI

Yasadaki "Bakanlar Kurulu'nun teklifi" ifadesini, ANKA'nın sorusu üzerine yorumlayan emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ise, teknik olarak bu senaryonun hayata geçirilebileceğini, ancak ne getirip ne götüreceğinin iyi hesaplanması gerektiğini kaydetti.

"Sonraki bir takım gelişmelere yol açar mı açmaz mı?" da diyen Kılınç'ın konuyla ilgili görüşleri şöyle:

"Bakanlardan birisi imzalamadığı takdirde yürürlüğe girmesi zor olabilir. Olaya şöyle bakmak lazım: Böyle bir şeye tevessül edilir mi, edilmez mi? Edilirse getireceği sonuçlar itibariyle ne olur ne biter? Oradan hareket edilirse tabii ki demokrasilerde çare tükenmez, bir şeyi yapmak istemiyorsanız mutlaka bir açık kapı vardır, böyle bir kapı kullanılır mı kullanılmaz mı, Türkiye'ye ne getirir ne götürür sonraki bir takım çalkantılara neden olur mu olmaz mı bunları dikkate almamız lazım. Tabii böyle bir ihtimal söz konusu olabilir. Bu ihtimali gerçekleştirmek neye mal olur, ne alır, ne götürür, uygulayan açısından ne alır ne götürür ona bakmak lazım."

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi