T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 19 HAZİRAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

WP: Amerika fırsatı tepti

Amerikan Washington Post gazetesi, İran'ın 2003 yılında ABD'yi nükleer program, İsrail'in tanınması, Filistinli örgütlere yardım gibi konularda diyaloğa çağırdığını, ancak Bush yönetiminin bu öneriyi reddettiğini öne sürdü

ABD'de yayımlanan ve Bush yönetimine yakınlığıyla bilinen Washinton Post gazetesi, ABD Dışişleri Bakanlığı Yakındoğu masasına gönderilen bir faksta İran'ın, nükleer programda tam işbirliği, İsrail'in tanınması ve Filistinli örgütlere verilen desteğin durdurulması gibi konuların da masada olduğu geniş bir diyalog önerisinde bulunduğunu yazdı. İran'ın öneriyi 2003 yılında yaptığı ancak Bush yönetiminin bu öneriyi reddettiği öne sürüldü. Haberde, İran rejiminin yakında yıkılacağına ikna olmuş Bush yönetimindeki üst düzey yetkililerin, İsviçre büyükelçisinin inisiyatifi ile gönderilen bu öneriyi önemsemeyerek reddettiği belirtildi

BİR ÇOK FIRSAT KAÇTI

ABD'nin geçen ay İran ile ilgili politika değişikliğine gittiğine ve Avrupalı devletlerle birlikte nükleer program konusunda müzakerelere katılmayı kabul ettiğine dikkat çeken gazete, üst düzey bazı eski yetkililerin öneriyi "kaçırılmış bir fırsat" olarak gördüklerini aktardı. Ulusal Güvenlik Konseyi eski yetkilisi Flynt Leverett, konuyla ilgili değerlendirmesinde "İran o zamanlar uranyum zenginleştirmiyordu" diyerek önerinin ABD-İran uzlaşması için "ciddi ve saygıdeğer bir çaba olduğunu" ifade etti. İran'ın önerileriyle ilgili değerlendirme yapan Yakın Doğu ve Güney Asya'dan sorumlu istihbarat yetkilisi Paul Pillar da, "kaçırılmış pek çok fırsat olduğunu" ifade etti.

DEĞİŞMEYE HAZIRDI

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nda görevli Ortadoğu uzmanı Trita Parsi, diyalog önerisi ile ilgili belgeyi İran kaynaklarından edindiğini söylerken, Washington Post gazetesi de Amerikalı ve İranlı yetkililerin belgenin doğruluğunu onaylattığını ifade etti. Newsday gazetesi de daha önce sözkonusu belgenin İran'ın Fransa elçisi Sadık Harazi tarafından hazırlandığını ve İsviçre'nin Tahran Büyükelçisi Tim Guldimann'e iletildiğini yazmıştı. Öte yandan, İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Rıza Asefi, ABD'yi, Avrupa'yı Tahran'ın nükleer programı konusunda bir uzlaşmadan uzaklaştırmakla suçladı.

  • WASHİNGTON

    Bakan Koç Ahmedinejad ile görüştü

    İran temaslarını sürdüren Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç dün, Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad tarafından kabul edildi. Bakan Koç, İran'ın tecrübelerinden yararlanmaya hazır olduklarını belirterek iki ülke arasında kültür ve turizm işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Nükleer programı nedeniyle Batı dünyasının büyük baskısı altında olan İran lideri Ahmedinejad da, Bakan Koç ve beraberindeki heyeti kabulünden sonra yaptığı açıklamada İran ve Türkiye'nin sahip olduğu kültürel mirasın dünya için eşsiz bir hazine olduğunu söyledi. İran Cumhurbaşkanı, iki ülke yetkililerinin bu mirası harekete geçirerek turizm alanındaki ilişkileri geliştirmesi çağrısını dile getirdi. İran ve Türkiye kültürlerinin tüm dünya için çekici olduğunu anlatan Ahmedinejad, dünya halklarının da bu kültürleri öğrenmesi için işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

  • TAHRAN

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi