T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 19 HAZİRAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kafasına göre tarih yazdı

Bodrum Müzesi'nde yaşanan olaylar, tarihi eserleri sahteleriyle değiştirmek ve tarihi eserler üzerinde tahrifat yapmakla da suçlanan eski Müze Müdürü Oğuz Alpözen'in "kafasına göre tarih yazdığını" ortaya çıkardı

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin zindan girişindeki "Inde Deus Abest" yazısının, müzenin eski müdürü Oğuz Alpözen tarafından yazdırıldığının ortaya çıkması, Alpözen'in kafasına göre tarih yazdığını ortaya koydu. Müzedeki tarihi eserleri sahteleriyle değiştirmek ve tarihi eserler üzerinde tahrifat yapmakla da suçlanan Alpözen'in, önceki müze müdürleriyle birlikte kendi ismini de arma halinde mermere kazıması ve "100 yıl sonra burayı gezenler kimin yaptığını nasıl anlayacak" diyerek yaptıklarını itiraf etmesinin hakkında dava açılmasına neden olacağı belirtiliyor. Bodrum Müzesi teknisyeni Behçet Dinçer'in geçtiğimiz cuma günü Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan'a verdiği dilekçede, Bodrum Arkeoloji Müzesi'nin zindan girişine, "Inde Deus Abest" yazısını dönemin müze müdürü Oğuz Alpözen'in baskısıyla yazdığını açıklaması, olaya yeni bir boyut kazandırdı. Oğuz Alpözen, tartışma konusu olan yazının kazılar sırasında ortaya çıkarıldığı konusunda ısrarını sürdürürken, olay yerinde dün incelemelerde bulunan müfettişler, bazı eserler üzerinde tahrifat yapıldığını tespit etti. İddiaların ardından Bodrum'a gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri Latin Dilleri uzmanı Haydar Dönmez, Arkeolog Zülküf Yılmaz ile bilirkişi olarak incelemelere katılan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar, dün sabah müzede inceleme yaptı. Müze içerisinde bulunan tarihi eserlerin üzerlerinde yer alan yazı örneklerini ve bu yazıların yakından çekilmiş fotoğraflarını tek tek inceleyen müfettişler, kale içindeki tarihi zindanda yer alan ve tartışmalara neden olan "Inde Deust Abest" yazısını ve fotoğraflarını da incelediler.

YAZILARA KIRMIZI BOYA

Haydar Dönmez, müzedeki soruşturmayı Ankara'dan gelen arkeolog Zülküf Yılmaz ile birlikte yürüttüklerini söyledi. Dönmez, çalışmalarının ardından gerekli açıklamanın, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından basına ve kamuoyuna yapılacağını bildirdi. Müzede yapılan incelemelerde, çok sayıda tarihi eser ile zindanda yer alan yazının üzerinden kırmızı bir boya ile gidildiğini tespit ettiklerini belirten Dönmez, müzenin duvarlarında ziyaretçilerin yazdığı tahmin edilen yazıların da incelemeleri sırasında tespit edildiğini kaydetti. Teknisyen Behçet Dinçer ise konuyla ilgili soruları yanıtsız bırakarak, "Herkes benim söylemediğim şeyleri yazıyor. Ben müfettişlere verdiğim ifademde her şeyi söyledim" dedi.

  • HABER MERKEZİ/ANKARA

    Ağır cezada yargılanabilir

    Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, eski müdür Oğuz Alpözen zamanında Bodrum Müzesi'ndeki tarihi eserlerin yağmalandığı ve eski eserlerin sahteleriyle değiştirildiği iddialarının araştırıldığını belirttiler. Envanter çalışmaları sırasında Bodrum Müzesi'ndeki yağma olayının ortaya çıkarıldığı belirten bakanlık yetkilileri, eski müdür hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirttiler. Müzede sergilenen tarihi eserleri sahteleriyle değiştirmekle de suçlanan Alpözen'in yeni Türk Ceza Yasasıyla birlikte Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerine göre ve çete sulmasıyla hakkında dava açılabileceği belirtildi. Alpözen hakkındaki iddiaların delillendirildiği taktirde çete suçlamasıyla 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu kapsamında dava açılabileceği belirtildi. Çete bağlantıları tespit edilmesi halinde Alpözen hakkında TCK'nın 282 maddesi ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 65 maddesine göre 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabileceği ve cazısının yüzde 50 oranında artırılabileceği kaydediliyor.

    LAİKLİĞE SIĞINDI

    Bu arada,1996 yılında yazının sahte olduğunun ortaya çıkması üzerine Alpözen, dönemin Refah Partili Kültür Bakanı İsmail Kahraman'ın "Allah her yerde vardır" diyerek yazıyı kaldırtmak istediğini, kendisinin bu emre direndiğini söylemişti. Alpözen ardından olayı, "laik-antilaik çatışması"na taşımaya çalışarak, "Burada ifade mesele yaratıyor. Yazı, tanrısızlık gibi algılanıp bu sorgulanıyor" demişti.

    Alpözen kendisini şövalye sanıyor

    Bordum Müzesi eski müdürü Oğuz Alpözen'in müzenin farklı yerlerine, Bodrum Kalesi'ni yapan Saint Jean şövalyelerin geleneklerini taklit ederek, kendi armasını yazdırdığı ortaya çıktı. Oğuz Alpözen'in, mermer üzerine işlettiği şövalye armalarından, kaledeki caminin minaresiyle müzenin 5 değişik yerine monte ettirdiği ve yine kaledeki bir kuyunun kapağına da Kayı Boyu'nun sembolünü kazıdığı belirlendi. Alpözen'in arması, yan yatmış bir anforanın üzerinde ayyıldız, onun üzerinde de çift kuleli bir kaleden oluşuyor. Kendisinden önce görev yapmış olan müdürlerin isimlerini de arma halinde mermere kazıyan oğuz Alpözen'in kendi armasında "Oğuz Alpözen" veya "O.A" harfleri yazılı. Alpözen, konunun gündeme gelmesinden sonra yaptığı açıklamada, armaları yalanlamadı ve "100 yıl sonra burayı gezenler kimin yaptığını nasıl bilecek" diye savunma yaptı.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi