T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 30 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Müdürlerin sorunu torba kanun ile çözülebilir

12 mayıs 2006 tarihinde, bu köşede yayımlanan yazıda, zam ve tazminat kararnamesinin bürokrasiyi alt üst ettiği ve derhal çözüm bulunması gerektiğini belirtilmişti.

Yaşanan sorun şu şekildeydi: Maliye Bakanlığı bürokratları zam ve tazminat kararnamesini düzenlerken, mühendisin özel hizmet tazminatını şube müdüründen daha yüksek düzenlemişti. Bu nedenle de, teknik kökenli, yani mesleği örneğin mühendis olan şube müdürü, mühendisten düşük maaş almaya başlamıştı. Bu şuan kamuda ciddi bir sorun olarak yaşanmaktadır. Ancak zam ve tazminat kararnamesinin yayımlandığı günden bu yana, yaşanan bu sorunla ilgili hala hiçbir girişimde bulunulmamıştır.

Oysaki, Meclis Genel kurulunda ele alınan torba kanun tasarısı görüşmelerinde, 657 sayılı Kanuna eklenecek geçici bir madde ile sorunun çözümü başlatılabilir. 657'e eklenmesi gereken geçici madde şu şekilde olmalıdır:

"MADDE-: 657 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE-: "657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinde yer alan"154 üncü madde uyarınca katsayının Bakanlar Kurulunca değiştirilmesi durumu hariç yılda bir defa olmak üzere hazırlanır."ibaresi 2006 yılında uygulanmaz "

Yapılacak olan bu yasal değişiklikten sonra zam ve tazminat kararnamesinde değişiklik yapılarak, oluşturulmuş olan gerilim giderilebilir.

MEB, SINAV SORULARINI NEDEN YAYINLAMIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığında, bugün önemli bir sınav yapılacak: Müdür yardımcılığı sınavı...

Ancak bu sınavın soru ve cevaplarının yayımlanıp yayımlanmayacağı hala net olarak bilinmiyor. Binlerce öğretmenin katılacağı bu sınav sonrasında, adayların doğru bir değerlendirme yapabilmesi için, soru ve cevapların açıklanması gerekmektedir.

Diğer taraftan, MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün, 2006 yılında yaptığı sınavlardan çok az bir kısmının soru ve cevaplarını yayımlaması, bugünkü sınavın soru ve cevaplarının da yayınlanmayabileceği anlamına geliyor. Adı geçen genel müdürlük son olarak bu hafta içerisinde yapılan fen ve sosyal bilimler liselerine öğretmen seçme sınavının soru ve cevaplarını yayımlamamıştı.

Bu sorunun Bakanlık düzeyinde ciddiyetle ele alınması gerekmektedir. Zaten bakanlık bürokratlarından umudunu kesen adaylar da, umutlarını siyasilere yöneltmiş durumda... Memurlar.net sitesinde, dün yayımlanan, "MEB, sınav soru ve cevaplarını yayımlamıyor. Sizce ne yapılmalı?" şeklideki soruya katılan ziyaretçilerin yüzde 40, bu soruna Bakan Çelik'in eğilmesi gerektiğini belirtmiştir. (Ankete 5 saatte 4 bin kişi katılmıştır)

SAĞLIKTA ÜÇ ÖNEMLİ DÜZENLEME

Sağlık sektöründe çalışacak olan adaylar ile şuan çalışanları ilgilendiren 8 maddelik Kanun teklifi Meclis Genel Kurul'unda kabul edilmiştir. Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildikten sonra yürürlüğe girecektir. Kabul edilen Kanun teklifine göre;

1- Sağlığa 9.690 kadro ihdası: Sağlık Bakanlığına 9.690 adetlik sağlık personeli kadrosu tahsis edilmiştir. Sağlık Bakanlığı bu kadroların tümüne bu yıl atama yapabileceği gibi, 5 veya 10 yıl içerisinde de atama yapabilir. Yani bu kadroların bu yıl veya önümüzdeki yıl doldurulma zorunluluğu bulunmamaktadır .

2- Sağlık grup başkanlıkları kuruluyor: 181 sayılı KHK'da yapılan düzenleye göre, Sağlık Bakanlığı, hizmetin yürütülmesi bakımından gerekli gördüğü ilçelerde Sağlık Grup Başkanlıkları oluşturabilecek, 657 sayılı Kanunun 88 ve 175'nci maddelerinde yapılan düzenlemeye göre de, sağlık grup başkanlıkları ikinci görev olarak yürütülecektir.

3- Hastane müdürü, eczacı ve başhemşirelerin döner sermaye payı arttırıldı: 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yapılan düzenleme ile hastane müdürü ile eczacılara yüzde 250'sine; başhemşirelere ise yüzde 200'üne kadar döner sermaye verilebilecek... Bu personel daha önce yüzde 150 üzerinden döner sermaye almaktaydı.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi