YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Bugün git Eylül'de gel

Otomotiv sektörü kriz döneminin izlerini silmeye başladı. TOFAŞ aşırı talep yüzünden iki ay süre verirken, Renault da müşterilerini iki hafta bekletiyor.

Otomotiv sektörünün yerli devleri arasında "üretim", "istihdam" ve "pazar payı" açısından önemli bir yeri bulunan OYAK Renault ve TOFAŞ, kriz döneminin izlerini silmeye başlarken, TOFAŞ'ın "Marea ve Brava" modellerinde "talep patlaması" nedeniyle yaklaşık iki ay süre veriliyor.

Renault'un tüm modellerinde, müşterilere en az iki haftalık bekleme süresi verildiğine dikkati çeken yetkililer, Renault'un hafif ticari araç sınıfında ürettiği ithal modeli Kango Diesel'de bekleme süresinin 1,5 ayı bulduğunu kaydettiler. Türkiye'deki toplam pazar payının 500 bin otomobil olarak kabul edildiği dikkate alınacak olursa, 2000 yılı verilerine göre, Oyak Renault bu pazarın yüzde 24,4'ünü, TOFAŞ yüzde 18,6'sını elinde bulunduruyor.

Sıra tüm modeller için

TOFAŞ Bursa Oto yetkilileri de, sıra beklemenin tüm modeller için geçerli olduğunu ancak, performansı ve dizaynı ile müşterilerin en fazla talep ettikleri Brava ile Marea modelinde, bekleme süresinin iki ayı bulduğunu bildirdiler.

Bursa Oto vasıtasıyla sadece mayıs ayında satılan otomobil sayısının 370 olduğu kaydedildi. Otomotiv sektöründeki talep artışı, istihdamı da olumlu yönde etkiledi. Türk Metal Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Sabri Özdemir, son 2,5 ay içerisinde alınan yeni işçi sayısının bin 200'e ulaştığını ve fabrikadaki toplam işçinin 4 bin 350'ye ulaştığını kaydetti. Yeni işçi alımına gitmeyen OYAK Renault, talebi fazla mesai uygulamasına devam ederek karşılıyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Bütçenin iyi hali buysa
Bütçenin beş aylık sonuçları, şimdiden alarm veriyor. 2000 bütçesi, yılın ilk beş ayında 7 katrilyon lira açık verdi. Açık hedefinin yarısı ilk beş ayda aşıldı.
Erken seçim istemiyoruz
Bahçeli ve Yılmaz arasındaki söz düellosu işdünyasını korkuttu. TOBB ve TÜSİAD erken seçim istemediklerini açıkladılar.
Konutta eskiye dönüş
Marmara ve Düzce depremlerinden sonra, vatandaşların konut tercihi, kaya kütlesi üzerinde villa parseli yönünde değişti. Emlakçılar kendilerine bu doğrultuda çok fazla sayıda talep geldiğini belirttiler.
Sanayi elektriklendi
Elektrik üretimi, bu yılın Ocak-Mart aylarını kapsayan ilk üç aylık dönemde yüzde 11,49 oranında arttı. DİE'ye göre yılın ilk üç ayında üretilen elektriğin yüzde 46,69'unu sanayi tüketirken, meskenlerin tüketimi yüzde 25,71 olarak gerçekleşti.
Kapasite geriliyor
İmalat sanayiinde kapasite kullanımı, bu yılın mayıs ayında yüzde 76,4 seviyesinde gerçekleşti. Geçen yıl mayıs ayında kapasite kullanımı yüzde 78,1 olmuştu. Tam kapasite ile çalışamama nedenlerinin başında, talep yetersizliği geldi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...