YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


BM Hizbullah'ı tanıdı

İsrail'i Lübnan'dan çekilmeye zorlayan Hizbullah, bir zafer de diplomasi alanında kazandı. BM Genel Sekreteri Annan dün Hizbullah lideri Nasrallah ile görüştü.

Ortadoğu turuna çıkan BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Hizbullah lideri Şeyh Nasrallah ile dün biraraya geldi. Annan, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki gelişmeler, BM Barış Gücü'nün (UNIFIL) rolü ve bölgenin ekonomik ve toplumsal gelişmesiyle ilgili çok yararlı bir görüşme yaptığını söyledi. Annan, "Bundan sonra sınır ihlallelerinin olmaması için UNIFIL'e daima tetikte olmaları için talimat verdim" dedi. Annan, Nasrallah'la hükümet ve "devlet dışı taraflar" arasındaki işbirliğinden söz ettiklerini belirtti, ancak bu "taraflarla" ilgili olarak Hizbullah'ın ismini telaffuz etmedi. Annan ile Nasrallah'ın İsrail sınırındaki ihlaller konusunu da ele aldıkları belirtildi.

Timur Göksel eşlik etti

Nasrallah ise Annan'ı, İsrail'in Lübnan sınırını ihlal etmeyi sürdürmesi durumunda silahlı mücadelelerinin devam edeceği yönünde uyardı. Hizbullah lideri, Annan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, görüşmede Annan'a "BM'nin İsrail ihlalleri konusunu derhal ele almasını" istediklerini söyledi. Lübnan halkının, geçmiş yıllarda da uluslararası topluluğun yardımını beklemeyerek, bağımsızlık için mücadele ettiğini hatırlatan Nasrullah, "Lübnan halkı, geçmişte yaptığı gibi bu iddiaların ele alınması için siyasi destek gelmesini beklemeyecek. Lübnan halkı, vatanın her karış toprağının kurtulması için gelecekte de çalışacak" dedi.

Bu meseleyi İsrail'de yetkililere ileteceğini söyleyen Annan, çoğunluğu Hizbullah mensubu olan Lübnanlı esirlerin de bırakılmaları için İsrail ile görüşecek. Hizbullah'ın Beyrut'taki Danışma Konseyi merkezinde yapılan görüşmede Annan'a, BM'nin Lübnan'daki Barış Gücü Sözcüsü Timur Göksel eşlik etti. Görüşmeden sonra Annan, Ürdün'e hareketi esnasında havaalanında yaptığı açıklamada, "Amacımız geçmişte iyi olan işbirliğinin, gelecekte de aynı şekilde seyretmesidir" dedi.

DİPLOMASİ ZAFERİ

Annan-Nasrallah görüşmesi, Hizbullah'ın diplomasi alanında büyük bir zafer kazanması olarak değerlendiriliyor. İsrail'in 22 yıllık Lübnan işgalini sona erdiren Hizbullah'ın BM Genel Sekreteri ile biraraya gelmesinin, Hizbullah'ın bölgesel denklemde gözden çıkarılamayacak bir güç olduğunun teyidi anlamı taşıdığı ifade ediliyor. Annan-Nasrallah görüşmesi, Hizbullah'la üst düzey bir uluslararası yetkili arasında yapılan ilk görüşme oldu. Görüşmenin aynı zamanda, BM'nin, Güney Lübnan'a barış getirmek için bölgede yapmaya çalıştığı düzenlemelerde Hizbullah'ın etkisini tanıması anlamına geldiği belirtiliyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

İran listeden çıktı
Kuzey Kore ve İran'ı 'korsan devlet' (rogue state) olarak adlandırmaktan vazgeçen ABD, 'endişe verici ülkeler' (state of concern) sıfatını kullanacak
İKÖ için destek istedik
Dışişleri Bakanlığı, İKÖ üyesi ülkelerin Ankara temsilcileri için bir bilgilendirme toplantısı düzenleyerek, Büyükelçi Yaşar Yakış'ın genel sekreterliği için destek istedi

Filistin zirvesi Camp David'de
ABD Başkanı Bill Clinton, Filistin lideri Yaser Arafat ve İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın, İsrail-Filistin nihai barış anlaşmasına son şeklini vermek amacıyla Camp David'de biraraya geleceği açıklandı. İsrailli yetkililer, geçen hafta Washington yakınlarındaki Andrews Hava Üssü'ndeki nihai barış müzakerelerinde üçlü zirve tarihinin 6 Temmuz olarak saptandığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın zirvenin alt yapısını hazırlamak amacıyla gelecek hafta bölgeye geleceğini ifade eden yetkililer, on gün sürecek olan zirvede buluşacak üç liderin, nihai çerçeve anlaşmasını tamamlayarak, iki taraf arasındaki tüm çatışmaların sona erdiğini bildireceğini kaydetti. İsrailli kaynaklar, ABD Başkanı Clinton'ın Filistin lideri Arafat'ı, İsrail'in Batı Şeria'dan yapacağı üçüncü çekilmenin iki hafta ertelenmesi yönünde ikna ettiğini ifade etti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...