YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Ermenistan'a üç mesaj

Cumhurbaşkanı Sezer, "soykırımı tanıyın, görüşelim" diyen Koçaryan'a, "Toprak bütünlüğüne saygı göster, işgal ettiğin Azeri topraklarından çekil, saldırıyı değil barışı seç" mesajı gönderdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi için Ermenistan Cumhurbaşkanı Koçaryan'a, üç mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen haftalık bilgilendirme toplantısında, gazetecilerin, Koçaryan'ın sözlerine ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Koçaryan'ın "Türkiye ile dolaylı değil, doğrudan görüşme istediği" ve "sadece sözde Ermeni soykırımının tanınmasının yeterli olacağı" mesajını gönderdiğinin hatırlatılması üzerine, İldem şunları söyledi: "Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'ın bir basın yayın kuruluşumuza verdiği demeç konusunda, Sayın Cumhurbaşkanımızın bir cevabı ya da doğrudan tepkisi söz konusu değildir. Ancak Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi yönünde şimdiye kadar izlediğimiz politikada bir değişiklik bulunmadığını, bu ilişkilerin normalleştirilmesinin koşullarının da kamuoyunca bilindiğini hatırlatmak isterim."

D-8 toplantısına katılacak

Komşular arasındaki ilişkilere egemen olması gereken bazı ilkeler bulunduğuna işaret eden Tacan İldem, şöyle devam etti: "Ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı, bu ilkeler arasında yer almaktadır. Buna ülkelerin uyacağını beyan etmeleri gerekir. İkincisi, halihazırda Ermenistan'ın işgal altında bulundurduğu topraklar vardır. Bu topraklardan geri çekilmesi, kuşkusuz bölge barış ve istikrarına katkıda bulunacaktır. İlişkilerin normalleştirilmesinde bir diğer husus; sorunların barışçı yollardan çözümleneceğinin kabul edilmesi gerektiğidir. Ermenistan'ın bu noktalarda ortaya koyacağı tavır, ilişkilerin geleceği açısından belirleyici özellik gösterecektir."

Cumhurbaşkanı Sezer, ay sonunda da D-8'ler toplantısı için Kahire'ye gidecek. D-8'ler toplantısına, Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya katılıyor. D-8 toplantıları, büyük ekonomik potansiyeli, çeşitli kaynakları, geniş bir nüfusu ve coğrafi alanı temsil eden 8 gelişmekte olan ülkenin biraraya gelerek işbirliği olanaklarını değerlendirebilmesi amacıyla gerçekleştiriliyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...