YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


Zamanının efendisi olmak...

Genç bir akademisyen olan Filiz Aydoğan'ın doktora çalışması "Medya ve Serbest Zaman", modern insanın çalışma dışı ve sosyal rollerden arta kalan kendine ait zaman dilimlerinde yapabileceği aktivitelerdeki medya etkisi tartışmaya açılıyor. Modern zamanlarda 'serbest zaman' etkinliklerinin de kapitalist pazarın alanına doğru girdiğini kaydeden Dr. Aydoğan, bunun sonucunda da 'serbest zaman' deneyiminin insanın kendisinin olmaktan çıkarak paketlenmiş deneyimlerin tüketimine dönüştüğünün altını çiziyor. Bunun da demokrasiyi doğrudan etkileyen olumsuz bir gidiş olduğunu kaydeden Dr. Aydoğan, okuru sahip oldukları serbest zamanları ve bu zamanları değerlendirmede kullandıkları etkinliklerin kendilerini daha demokratik bir siyasal yaşama ulaşmada ve daha özgürleştirici ve varolan yaşam tarzını geliştirme yönünde bilinçlendiren deneyimler olup olmadığını düşünmeye çağırıyor. Dr. Aydoğan, modern dönemle birlikte bireyin zamanı olmaktan çıkan 'serbest zaman'ın artık başka etkenler tarafından belirlenen etkinliklerle doldurulduğuna dikkat çektiği çalışmasında teknolojinin hayatımızı her anlamda nasıl kuşattığının ve belirlediğinin de altını çiziyor. "Artık pek çok şeyi elektronik yollarla bilmeye, tanımaya, deneyim edinmeye alıştığı günlük yaşamında sıradan insan; televizyonu, radyoyu, bilgisayarı ev yaşamının bir parçası, hatta en yakın arkadaşı olarak görmektedir." diyen Dr. Aydoğan'a göre günlük yaşamımız gittikçe artan ölçülerde, kitle iletişim araçlarını da içine alan serbest zaman sanayi tarafından biçimlendiriliyor.

Günümüzde pek çok insan için en popüler serbest zaman etkinliğinin televizyon izlemek olduğunu kaydeden Dr. Aydoğan bu yüzden de kitapta serbest zaman olgusunu medya başlığı altında topladığı kitle iletişim araçlarını da içine alan kültür sanayii bağlamında incelediğine dikkat çekiyor.

"Modern dönemde üst sınıflar ev dışı etkinliklerinde aşırı tüketime dayalı tatil ya da iş stresini azaltmaya yönelik pahalı eğlencelere yönelirken, alt sınıfların serbest zamanları genellikle ev merkezlidir." denilen araştırmaya göre "radyo, televizyon, bilgisayar gibi kitle iletişim araçlarının da serbest zaman etkinliklerini evde toplayan etkenler olarak sıralanıyor. Bu araçlar sayesinde eğlence, ucuza ve hiçbir çaba göstermeye gerek kalmadan alınabiliyor. Bu nedenle modern dönemde serbest zaman hem metalaşmış hem de homojenleşmiştir." Kitabın sonuç cümleleri de üzerinde uzun uzadıya düşünmeye değer: "Ortaya çıkan sonuç serbest zamanın tüketime -ama var olan sistemin yeniden üretilmesine yarayan türde bir tüketime, sistemin yeniden üretilmesine- yönelik olarak kullanıldığıdır." Medya ve Serbest Zaman, Om Yay., Tel: 0 212 296 82 41




Kağıda basmak için tıklayın.

Olsa olsa Ebuzerdir!
Teknolojinin ve tüm dünyaya hakim olan ekonomik yapının ürettiği bunalımların çıkışsızmış gibi bıraktığı insanlığa, özgürlük ve eşitlik arayışında tanıdık bir rehber Ebuzer.
Kim ne okuyo

EROL MÜTERCİMLER
Kendi kitaplarımı okumak gibi bir alışkanlığım yok ama, son yayınlanan kitabım 'Saygınlıktan Yalnızlığa-Demokrat Parti'nin Türk Dış Politikası'nı yeniden okudum. Son dönemde jeopolitik üzerine yayınlanan kitaplarının bölümlerini karşılaştırmalı olarak okuyorum. Neler yayınlandığını merak ettiğim için Tübitak'ın kitaplarını takip ederim. Şu aralar üzerinde çalıştığım araştırmalar ve bir belgesel çalışması var; onlar için okumalar yapıyorum. Roman olarak en son Bedri Baykam'ın Kemik'ini okudum. İlginç bulduğum bir kitaptı.

NURİYE AKMAN
En son İbn-i Arabi'nin 'İlahi Aşk'ını ve Elif Şafak'ın 'Mahrem'ini okudum. İskender Savaşır'ın 'Kelimelerin Anayurdu ve Tarihi' de bitmek üzere. Abartmak gibi olmasın ama aynı anda 8-10 kitabı birden okurum. Merak ettiğim ve anlamaya çalıştığım için uzun süredir dil, deha ve doğa üzerine yazılmış kitapları okuyorum. Ama okumaktan büyük zevk aldığım kitaplar sözlükler aslında. Kavramlarla çok ilgiliyim. Osmanlıca, öztürkçe, deyimler, tasavvuf terimleri, lehçe, Çim simgeleri sözlüklerini okuyorum; lezzet ve enerji alıyorum. Benim için sözlükler spor yapmak gibi, çukulata yemek gibi; enerji veriyor bana.

Fadime ÖZKAN


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...