YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Dünya'da güçlü olan ahiret'te de güçlü olur

"Anadolu insanı"nın kültüründe dünya ve ahiret ayrımı yoktur. İnsan dünyayı güzelleştirirken, aynı zamanda ahireti de güzelleştirir. Çünkü dünyasız ahiret olmaz. Hayatın ölümü içinde taşıdığı gibi, ahiret de dünyayı içinde taşır. Dünya ve ahiret bir bütündür.

Ahiret'te kurtuluşa ermek isteyenler, dünyayı hem kendileri, hem de başkaları için yaşanır kılmak zorundadırlar. Bu bağlamda, Anadolu'da büyük bir değişim yaşandığı gözleniyor. Türk toplumu dünyayı üretim gücünü büyütmede bir tarla olma yanında, iyilikleri özendirme yeri olarak da görüyor.

Urfa, Antep, Eskişehir ve Zonguldak gibi, Anadolu'nun değişik şehirlerinin girişimcileri, tek tek güçlerini birleştirerek, önce İstanbul'a, ardından da dünyaya açılmak için yorulma bilmez bir gayret içindeler. Anadolu şehirleri güçlerini birleştirmenin keyfini yakaladı. Bu süreçde Yimpaş, Kombassan ve İttifak gibi çok ortaklı kuruluşlar, çok önemli bir görev ve işlev yüklendiler.

Karaelmas Üniversitesi'nin öğretim üyelerinden Dr. Mustafa Canbaz, Zonguldak'taki ekonomik ve kültürel hayatın girişimci gücü özendirmemesine rağmen, son yıllarda çok önemli gelişmeler olduğunu örneklerle anlattı.

Zonguldak'da TKİ, Kırıkkale'deki MKEK gibi, yan sanayiyi geliştirmede etkili olamadı. Ayrıca onlar eğitimli, eğitimsiz herkesin göz diktiği bir kurumlar oldukları için de, girişimciliği de büyük ölçüde öldürdüler. Sözkonusu işletmelerde çalışanlarla, çalışmayanlar arasında büyük bir gelir farkı olduğu için, onlar herkesin çalışmak istediği ideal kurumlar oldular.

Bütün kamu işletmeleri gibi, TKİ'nin de gelirleri giderlerinin çok altında. Aslında bu kurum kapatılsa çalışanlar evinde oturarak, yine ücretlerini alsalar, ülke daha az zarar eder. Böyle bir kurum ülkenin üretim gücünü büyütmediği gibi, tam tersine ülkeyi yoksullaştırıyor. Bu kurum hazine desteğiyle ayakta duruyor.

Diğer Anadolu şehirlerinde olduğu gibi, Zonguldak'ta da "çok ortaklı holdingler", tasarruflar daha verimli ve daha etkili alanlara kaydırılabilir. Üretim gücünün büyütülmesi, yalnızca insanların gelirlerini artırmaz, üreticilerle tüketiciler arasındaki iş ve dostluk bağlarını geliştirerek, "toplumsal barış"a ve "kültürel gelişmeye" de katkıda bulunur.

Ahiretin dünyadan ayrılması üretim güçsüzlüğünü gidermek bir yana yoksulluğu yaygınlaştırarak, huzursuzlukları büyütür.

Dünyasız ahiret olmadığı gibi, ahiretsiz dünya da olmaz.

Ahiret dünyada kazanılır. Dünyaya ruh ve estetiği ahiret verir.


3 ŞUBAT 2001


Kağıda basmak için tıklayın.

Nazif Gürdoğan

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...