AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Serdengeçti, bizle uyum içinde olmalı

Merkez Bankası'nın faiz indirimine yanaşmamasını eleştiren Ali Babacan, "Merkez Bankası, hükümetin politikaları ile uyum içinde olmalıdır" dedi.

Devlet Bakanı Ali Babacan, Merkez Bankası'nın bağımsız olduğunu ancak, "izole" edilmiş şekilde çalışmalarını yürütmemesi gerektiğini söyledi. Bakan Babacan, düzenlediği basın toplantısında, son ekonomik gelişmeleri değerlendi.

Bakan Babacan, toplantıda, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'yi son günlerde döviz kurları ve faizler konusundaki uygulamaları nedeniyle eleştirdi. Merkez Bankası'nın hükümet tarafından belirlenen hedeflere uyumlu çalışması gerektiğini ifade eden Babacan, "Merkez Bankası bağımsız bir kuruluştur. Ancak, bağımsız Merkez Bankası izole edilmiş bir çalışma anlamına gelmez" dedi.

Bütün hedefler önemli

Merkez Bankası'nın önceliği, "fiyat istikrarına" verdiğine dikkat çeken Babacan, fiyat istikrarı kadar diğer hedeflerin de önemli olduğunu söyledi. Babacan, "Fiyat istikrarı önemli, ancak fiyat istikrarının yanı sıra diğer hedeflerin de gözönünde bulundurulması son derece doğal" diye konuştu.

Son dönemde döviz kurlarında yaşanan düşüşün, yastık altındaki dövizlerin bozdurulmasından kaynaklandığını ifade eden Babacan, "dövizde satanın çok, alanın ise yok" olduğunu söyledi. Babacan, "Savaşın bitmesiyle nisan ve mayıs aylarında sisteme önemli bir mevduat girdi. Yastık altı olarak nitelendirilen kesimdeki dövizler sisteme girdi. Bu durum aslında uzun vadeli olarak sevindirici ama kısa zamanda ve hızlı bir şekilde düştü. İhracatçı açısından zor bir durum" şeklinde konuştu.

Dalgalı kur şokları emer

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun "ne zaman kur düşse, faiz yüksek olsa, krize giriyoruz" şeklindeki sözlerini de değerlendiren Babacan, dalgalı kur sisteminde kurları piyasaların belirlediğini söyledi. Babacan, şöyle dedi:

"Dalgalı kuru piyasalar belirler. Sabit kurda ise, devlet müdahalesi var. Devlet belli bir noktadan sonra (ben bu işi bırakıyorum) dediğinde büyük bir dalgalanma olur. Şu anda suni bir sıkıntı söz konusu. Biraz sabretmek gerekir. Kırk yıllık sorunları bir anda çözmek güç."

Ekonomi iyi yolda gidiyor

Babacan, son dönemde ekonomide olumlu sinyaller alınmaya başladığını, yüzde 6,5'luk faiz dışı fazla hedefinin planladığı gibi sürdürüldüğünü belirtti. Babacan, ABD'nin 1 milylar dolarlık hibesi ile ilgili görüşmelerin bu ay içinde başlayacağını belirterek, ancak, Hazine'nin programını bu hibeyi dikkate almadan hazırladıklarını vurguladı.

Makro hedeflerde değişiklikler oldu

Devlet Bakanı Ali Babacan, yıl sonu ihracat, ithalat ve turizm gelirleri yanında, cari işlemler açığı hedeflerini revize etti. Babacan, daha önce 3,7 milyar dolar olarak hedeflenen yılsonu cari işlemler açığının 6,1 milyar dolar olarak revize edildiğini söyledi. Babacan, cari işlemler açığı hedefindeki değişikliğe bağlı olarak ihracat, ithalat ve turizm gelirlerinde revizeler yapıldığını belirtti. Babacan, "Bu çerçevede ihracat 39,4 milyar dolardan 40,6 milyar dolara, ithalat 54'den 55,4 milyar dolara yükseltilirken, turizm gelirleri hedefi, 8,5 milyar dolardan 8 milyar dolara düşürüldü" dedi. Babacan, Dünya Bankası'ndan da 3 yıl içinde 4,5 milyar dolarlık bir kredi desteği konusunda anlaşıldığını vurguladı. Bakan Babacan, sosyal güvenlikle ilgili yasaların, 5. gözden geçirmenin tamamlanması için ön şart olmasının söz konusu olduğunu da kaydetti.



3 Haziran 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED