AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
ABD bu savaşı kaybeder

ABD'nin Irak'ı plansız ve programsız işgal ettiğini, istikrara nasıl kavuşturacağını bilemediğini ve halkla savaştığını belirten askeri tarihçi Wilson, ''Bu savaşı planlayanlar, kararsız ve dengesiz olmanın acısını çekiyor'' dedi.

Amerikalı askeri tarihçi Binbaşı Isaiah Wilson, ''ABD'nin, Irak savaşını planlayamadığını ve Irak'ta 'halk savaşının' içinde olacağını da tahmin edemediğini'' belirtti. Wilson'un çeşitli konferanslarında Irak savaşına ilişkin konuşmalarının derlendiği makale, Washington Post gazetesince yayımlandı. Wilson, ''21 aydır Irak savaşının içinde olan ABD'nin, ülkeyi işgalle nasıl istikrar sağlayacağını planlayamadığını ve ayrıca bu savaşın Irak halkının savaşı olduğunu idrak etmede yanıldığını'' kaydetti.

"Amerikan ordusu, Irak'ta adi savaş etkinliğinin içindedir'' diyen Wilson, ''Bu yüzden bu savaş kazanıldı diye düşünülse de kaybetme tehlikesi vardır'' dedi. ''Bu eleştirinin, devletin en üst katında gizli planlama uzmanlarına yakın bir kişiden gelmesi önemlidir ve anlamlıdır'' görüşünü aktaran Washigton Post gazetesi, ABD ordusunda birçok general ve subayın Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile hükümetin sivil yöneticilerini Irak işgalinin sonuçlarını kestirememekle suçladığını hatırlattı.

Suçlu generaller

Gazete, askeri tarihçi Wilson'un ''en ağır tenkidini ordu generallerine yönelttiğini'' de şu cümleyle verdi:''Ordunun üst rütbeli subayları da, Irak'ın işgal edilmesiyle nasıl stratejik koşullar doğacağını idrak etmedi ve hiçbiri savaşın esas evresi tamamlandığında nihai zaferin nasıl sağlanacağına ilişkin plana sahip değildi.'' ''Bu savaşı planlayanlar, kararsız ve dengesiz deneyimle, uygulamada isteksiz kalmanın acısını çekiyor'' diyen ordu tarihçisi Wilson, ağır eleştirisini şöyle sürdürdü:''Irak savaşını ulusal düzeyde planlayanlar ve hatta Irak'ın içinde çeşitli kurumlarla birlikte cephede hesaplayanlar, bu plan ve planların (Saddam Hüseyin'e ait) rejim çöktükten sonra nasıl işletilmesi gerektiğini somut ortaya koyamadılar.''

Gözlemciler Irak'a giremiyor

Irak'ta 30 Ocak'ta yapılması öngörülen seçimleri izleyecek uluslararası uzmanların çoğu, güvenlik nedenleriyle seçimi Ürdün'den izleyecek. BM yetkilileri, çok az sayıda gözlemcinin seçimi yerinde takip edeceğini söyledi. Irak'ta yapılacak seçimleri izleyecek yabancı gözlemcilerin çoğu Ürdün'ün başkenti Amman'da kalacak. Bağdat'ta Irak Bağımsız Seçim Komisyonu, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve gözlemcilerle temasta olacak üst düzey görevliler bulunacak. Kanada'nın başkenti Ottowa'da Irak seçimlerini görüşmek üzere yapılan uluslararası seçim uzmanları toplantısına evsahipliği yapan Kanadalı Jean-Pierre Kingsley, Irak'ta çok sayıda gözlemci olmamasına rağmen etkili olacaklarına inandığını ifade etti, ancak uluslararası misyonun ne şekilde konuşlanacağıyla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi. Kingsley, Uluslararası Irak Seçimleri Misyonu'nda Arnavutluk, İngiltere, Kanada, Endonezya, Meksika, Yemen, Orta ve Doğu Avrupa Seçim İdarecileri Birliği'nin yer alacağını kaydetti.

  • WASHINGTON



  • 26 Aralık 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED