AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Kalbin ışığı, ışığın kalbi

Mevlana'nın büyük eseri Mesnevi yazıldığı günden bu yana ışığı ile dünyayı aydınlatmaya devam ediyor. Said Türkoğlu'nun yayına hazırladığı 'Işığın Kalbi', Mesnevi'den seçilen özlü sözleri biraraya topluyor.

  • KAMİL BÜYÜKER
    Işığı, yüzyıllardır dünyamızı aydınlatan, ruhlara tarifsiz bir sürûr, gönüllere bir silkiniş ve uyanış heyecanı veren, hakikat yolunda yolumuzu aydınlatan kandillerden, Mevlana ve aşkla, cezbeyle yoğrulmuş Mesnevi adlı eserinin aydınlığı bizleri hâlâ kuşatmakta. Öyle ki şairler, edipler, hatipler üzerinden asırlar geçse de çağlar ötesine ses veren bu eserden hâlâ ilham almaya devam etmektedirler.

    Gelenek Yayınları da Mevlana'nın Mesnevi'sinin konularına göre tasnif edilmiş özlü sözleri ihtiva eden eserini Said Türkoğlu'nun imzası ve 'Işığın Kalbi' adıyla yayınladı. Bu sahada yapılan çalışmaların çokluğu dikkate alınırsa, Işığın Kalbi'ni diğerlerinden ayıran özellik de bu zaten.

    Mesnevi, masal diyene masaldır ama...

    Kitabı hazırlayan Said Türkoğlu giriş yazısında, Mesnevi iklimini esas alarak hazırlanan kitapların sadece hikaye boyutuyla, macera tarafıyla uğraştıklarını ve esas Mesnevi'nin mesajını ihtiva eden kısımların atlandığını ifade ediyor. Ve Mevlana'nın kendi sözüyle bu çabaların boş olacağını Mesnevi diliyle şöyle aktarıyor: "Kim bu kitaba masal derse, masaldır ona; fakat bunu, kendi hali olarak gören kişidir er kişi.." Mesnevi, arayanların çağrısı, yola çıkanların yol azığı, kendi olmaya, kendini bulmaya sevdalıların mektebi. Yazar Said Türkoğlu, Mesnevi'nin kavrayışı sıkı okuyucu tarafından, yani nitelikli, sabırlı, zora talip olan ve söz sarhoşluğunu göze alan okuyucular tarafından okunabileceğini ve anlaşılacağını söylüyor.

    Sayfaları çevirdikçe aslında işimizin çok da kolay olmadığını anlıyoruz. "Aşk" diyor Mevlana, "kimseye niyazı olmayan Allah'ın sıfatlarındandır. O'ndan başkasına beslenen aşk, geçicidir. Aşkı anlatmaya kalkışır da boyuna söylersem yüz kıyamet kopar, gene de söz tamamlanmaz. Çünkü kıyametin kopacağı bir zaman vardır, bu dünyanın bir gün sonu gelecektir; fakat Allah sıfatının sonu nerede?"

    Öyküler değil, öykülerin özü sözler

    Her şey O'nun takdiri ile cereyan ediyor. Okumalarımızdan gereken dersi almamız bile: "Tutulmadan, kekelemeden yüz kitap okusan, Allah takdir etmediyse aklında hiçbir şey kalmaz. Ama kulluk eder de kitap okumazsan yeninden, yakandan görülmemiş bilgiler elde edersin. Musa'nın avucu, koynunda ışıklandı, gökteki aydan da aydın bir hale geldi."

    Kainat aynasında gördüğümüz her şeyin bir gerçeği, bir sahtesi var. Nice dostlar, yarenler, sevgililer edindik ama bakî olanı hiçe saydık. O'nsuz her şeyin yarım ve eksik olacağını hesap edemedik. Mevlana idraklerimize çağrıda bulunuyor: "Nice yüce güçlü dostlar edindin, yoldaşlar buldun.. Sana, nerede onlar, diye sorsam, geçip gittiler, dersin. İyi dostun, güzelim göğe ağdı; kötü dostunsa yerin dibine girdi. Ara yerde, kervandan kalan ateş gibi yarsız, yardımcısız öylece kalakaldın. A yiğit dost, yukarıdan da aşağıdan da münezzeh olanın eteğine sarıl!..." Maddeden önce manaya; kâlden önce hâl'e; kabuktan önce içe; bedenden önce ruha vurgu yapan ve ısrarla manaya vurgu yapan Mevlana, çağrısını hep bu istikamete yönlendiriyor: "Bir pire için, kilimi yakma; her sineğin vızıltısını dinleyip başını ağrıtma, gününü yitirme. Sen de şekillerde kalırsan puta tapıyorsun demektir; her şeyin şeklini bırak, mânâsına bak.."

    Sözün özü, bir eseri ancak eserin kendisi anlatır. Mevlana'da Mesnevi'nin manasını anlamayanlara, mesnevi'nin ağırlığını ifade eden cümlelerle söz hitam buluyor.
    Bilgi için tel: 0 212 531 41 40

  •  
    Ferhat sever dağları deler Peki ya, Şirin niye bekler?
    İlke Yayınları'ndan
    5 şiir, 2 öykü kitabı

    Ertuğrul Düzdağ Mehmet Akif'i yazdı
    Yönetmenler Bakana Bakan onlara müteşekkir
    Aşkın yedi hali yedi gecede anlatıldı
    Keşkül Dergisi'nin '7 gün 7 gece Aşk' adlı seminerler dizisinin ilki Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. 17 Aralık gecesi Ali Hüsrevoğlu'nun söyleşisi ve semâ gösterisi ile başlayan etkinlikte her birine farklı adın verildiği ve aşkın yedi halinin anlatıldığı yedi program yapıldı. Seminerlerde Prof. Saadettin Ökten, Prof. Mustafa Uzun, Doç. Emin Işık, Doç. Ömür Ceylan, İlhan Köse, Mehmet Fatih Çıtlak katılımcılara hitabederken her gece icra edilen sema gösterisi salondakileri büyüledi. Modern hayatın sığlaştırdığı aşka sufizm penceresinden bakan seminerlerin önümüzdeki aylarda İstanbul'un farklı merkezlerine taşınması bekleniyor.
    'Sönen Kandiller'
    İstanbul Şehir Tiyatroları 'Tiyatro Okuması' konseptiyle seyircisini çok farklı bir izlenime davet ediyor. Bugün saat 20.30'da Yerebatan Sarnıcı'nın farklı atmosferinde replikler uçuşurken Sönen Kandiller de bir kez daha seyirciyle buluşmuş olacak. Halid Fahri Ozansoy'un yazdığı Sönen Kandiller'in çevre düzeni Aysel Doğan'a, müzik tasarımı İbrahim Şirin'e, ışık tasarımı Cengiz Özdemir'e, efekt tasarımı Hidayet Öztürk'e ait. Sönen Kandiller'in okutmanı ise Erhan Özçelik. 1920'li yıllar İstanbul'unun sosyal yaşantısını sergileyen Sönen Kandiller'i Özgür Kaymak Tanık, Sibel Topaloğlu, Esra Ede, Zafer Kırşan, Hüsnü Demiralay, İbrahim Gündoğan, İbrahim Şirin okuyacak.
    Bilgi tel: 0 212 219 10 78

    Üsküdar Atlası çıktı
    Üsküdar Belediyesi Üsküdar'ın tarihi kimliğini yarına aktarmak amacıyla Üsküdar Atlası adıyla bilinen ilk dünya atlasını yayınladı. Atlas, 3. Selim zamanında Üsküdar'da Selimiye Mahallesi'ndeki Üsküdar Matbaası'nda 50 adet basılmış, 40'ı Alemdar İsyanı'nda çıkan yangında imha olmuş, elde 10 adedi kalmıştı. Bir nüshası da Amerikan Kongre Kütüphanesi'nde bulunan atlas Üsküdar'da 1800'lerin başında Mühendishane başhocası Mahmut Raif Efendi tarafından hazırlanmış. İçinde 24 büyük boy haritadan oluşan atlas bilim tarihi açısından da, Türk kitap tarihinin basılı en kıymetli eseri olması sebebiyle de önem taşımakta.
    26 Aralık 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED