AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Hamas'ın sürpriz çıkışı

Filistin'de 28 yıl sonra yapılan mahalli seçimlere katılım yüksek oldu. Sandıktan El Fetih çıktı. Ancak herkes Hamas'ın büyük çıkışını konuşuyor. Gazze Şeridi'nde güçlü olan Hamas, pek etkin olmadığı Batı Şeria'da büyük başarı sağladı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Başkanı Mahmud Abbas, Batı Şeria'da ilk turu gerçekleştirilen Filistin mahallî seçimlerinde sandıklardan El Fetih'in çıktığını ve bu sonuçlardan memnun olduğunu söyledi. Mahmud Abbas, Batı Şeria'da 26 merkezden 18'inde El Fetih'in kazandığını bildirdi. Mahmud Abbas, önceki akşam Noel kutlamalarına katılmak için geldiği Beytüllahim'de bir düğün salonunda Filistin liderleri, El Fetih üyeleri ve mahallî idare temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda konuştu.

Mahmud Abbas, konuşmasının başında 11 Kasım'da hayatını kaybeden Filistin lideri Yaser Arafat'ı andı. Arafat için yapılan saygı duruşundan sonra konuşan Abbas, İsrail ile barışı arzu ettiklerini belirtirken, "Bize elinizi verin. Tam bir barış yapalım" dedi.

Ancak barışın adil olması gerektiğini vurgulayan Abbas, barışın Birleşmiş Milletler kararlarına göre yapılması gerektiğini kaydetti. Abbas'ın, 27 Aralık'ta resmen başlatacağı seçim kampanyasında, üzerinde Arafat'la birlikte resimlerinin yer aldığı 1 milyon dolayında tişörtü Filistinlilere dağıtacağı öğrenildi.

Hamas'ın seçim başarısı

Filistin topraklarında 28 yıl aradan sonra ilk kez yapılan mahallî seçimde, El Fetih bir çok yerde kazanmasına rağmen Hamas da yönetimde hiç olmadığı kadar pay sahibi olmuş görünüyor. Batı Şeria'da 150 bin kadar seçmenin yaşadığı 26 yerleşim biriminde düzenlenen seçimler, önümüzdeki aylara yayılan mahallî ve genel seçimlerin ilk aşaması niteliğindeydi.

Ramallah, Eriha, Kalkilya gibi merkezlerde El Fetih kazandı. Ancak Hamas ilk kez katıldığı seçimde idarede pay elde ettti. Üstelik de geleneksel olarak çok etkin görülmediği Batı Şeria'da. Hamas daha ziyade Gazze Şeridi'nde etkin. İsrail ile barış görüşmelerine karşı çıkan ve ateşkes taleplerine direnen Hamas, 1996 yılında düzenlenen genel seçimleri boykot etmişti.

Gelecek ay Filistin yönetimi başkanlığı için düzenlenecek seçimler için de aday göstermeyecek. Bu nedenle mahallî seçimler örgütün Filistinlilerden ne kadar destek aldığına ve iktidar üzerinde ne kadar etki sahibi olabileceğine dair önemli bir gösterge niteliğinde.

Katılım yüksek oldu

Seçim yetkilileri 28 yıl aradan sonra düzenlenen mahallî seçime katılımdan memnun. Verdikleri oran yüzde yetmişin üzerinde. Seçimde kadınların rolü de dikkat çekici. Belediye başkanlığı için aday olan 900 kadar Filistinliden 130'u kadındı. Ayrıca kadınlar için bu seçimlerde belediye meclisinde yüzde 16 oranında kota kondu. Batı Şeria'da başlayan bu seçimler 27 Ocak'ta Gazze Şeridi'nde sürecek. Filistin yönetimi başbakanı Ahmed Kurey'e göre, bu seçimler Filistin devletinin kuruluşu için bir ilk adım niteliğinde. Öte yandan, Batı Şeria'nın Cenin kentinde, El Fetih örgütünün silahlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı'nın bir liderinin öldürüldüğü bildirildi. Filistin hastahane ve güvenlik kaynakları, Tayir Ebu Kemal'in İsrail askerlerince öldürüldüğünü, evinin buldozerle yıkıldığını belirtti. Ebu Kemal, El Aksa Şehitleri Tugayı'nın Cenin sorumlusu Zekeriya Zubeydi'nin en önemli adamlarından biriydi. Bu ölümle, Eylül 2000'de başlayan İntifada hareketinde ölenlerin sayısı, 3599'u Filistinli olmak üzere 4644'e yükseldi.



26 Aralık 2004
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED