AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
İngiliz Sihler, oyun yazarına sahip çıktı

İngiltere'nin Birmingham kentindeki Repertory tiyatrosu tarafından sahnelenirken, Sih toplumunun dinlerine hakaret içerdiği gerekçesiyle protesto etmeleri üzerine gösterimden kaldırılan oyun hakkındaki tartışma sürüyor. Behzti (Onursuzluk) adlı oyunun bir Sih tapınağında cinsel taciz ve şiddet unsurları içermesini protesto eden Sihlerin tepkilerinin, bu kez de oyunun yazarı olan Gurprit Kaur Bhattiat'a yöneldiği belirtiliyor. Bhattiat'a yönelik ölüm tehditlerinin artması üzerine araya giren Sih toplum liderleri, Sihlere soğukkanlılık çağrısında bulundu. Bhattiat'ın halen gizlendiğine dikkati çeken İngiliz basını, daha önce de tarih boyunca birçok yazarın bazı dinlere yönelik yayınları dolayısıyla aynı deneyimleri edindiğini hatırlattı. Milli Sih Birliği, yazarın zarar görmesine engel olmaya çalışırken, ''Sih inancının, kim olursa olsun bir kişinin hayatına ve sağlığına zarar verilmesini onaylamadığını'' kaydetti.

  • LONDRA

    Kardinal Lehman fakirliğe isyan etti

    Alman Katolik Kiliseleri Başkanı Kardinal Karl Lehmann, Almanya'da çok sayıda çocuğun fakirlik düzeyinde yaşamasının utanç verici olduğunu söyledi. Lehmann, Mainz kentinde ''Hohe Dom zu Mainz'' adlı kilisede Noel dolayısıyla düzenlenen ayinde yaptığı konuşmada, politikacıların çocuklu ailelere daha fazla yardımcı olmaları çağrısında bulunarak, ''Toplumumuzda bu kadar çok çocuğun fakirlik içinde yaşaması utanç verici'' dedi. Devletin çocukların ve gençlerin eğitimlerine daha fazla para harcaması gerektiğini ifade eden Lehmann, ayrıca Almanların çocuk yapmaktan kaçınmamalarını istedi.Lehmann, ''Çocukların her şeyden önce insan oldukları unutulmamalı. Bu alanda büyük bir değişiklik yapılmazsa gittikçe daha yaşlanan bir toplum haline geleceğiz'' dedi.

  • BERLİN

    İspanya'da Nazi karşıtı protestoda çatışma

    İspanya'nın Barselona kentinde, bir kişinin bir grup Nazi yanlısı tarafından öldürülmesini protesto eden binlerce İspanyolla, polis arasında çatışma çıktı. Çatışmada onlarca kişi yaralanırken, 4 eylemci de tutuklandı. Bir grup Neo Nazi'nin, bir kişiyi öldürmesini protesto eden binlerce gösterici ve İspanya polisi arasında çatışma çıktı. Protestonun ardından bazı göstericiler belediye ve bölgesel hükümet binasına yürümek isteyince, ortalık savaş alanına döndü. Göstericiler, önlem olrak belediye binasını kapatan polise molotof kokteyli, taş, sandalye ve masalarla saldırdı. Çatışma nedeniyle çevredeki dükkanlar ve restoranlarda ciddi boyutta maddi hasar meydana gelirken, polis daha sonra bölgeyi çembere aldı. Zatışmada onlarca eylemci yaralanırken, 4 kişi de tutuklandı.

  • BARSELONA

    Ukrayna'da seçimler ertelenmeyecek

    Ukrayna Anayasa Mahkemesi, seçim kanununda ''evde oy verme hakkına sınırlamalar getiren'' bazı maddelerin anayasaya aykırı olduğunu açıkladı. Anayasa Mahkemesi'nin, seçim yasasında, ''engelli kişilerin evlerinde oy kullanmasına'' sınırlama getiren maddelerin anayasaya aykırı olduğunu ve en kısa zamanda kaldırılması gerektiğini açıkladığı bildirildi. Ukrayna Seçim Komisyonu Başkanı Yaroslav Davidoviç, gazetecilere yaptığı açıklamada, henüz mahkeme kararıyla ilgili bilgisi olmadığını,ancak devlet başkanlığı seçimlerinin planlandığı gibi yarın yapılmak zorunda olduğunu söyledi. Davidoviç, ''Anayasa Mahkemesi'nin kararını yerine getireceğiz. Başka alternatifimiz yok. Seçim yapılmak zorunda'' dedi.

  • KİEV

    Kosova -Türkiye dostluk yolu

    Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı (KTTGKK) tarafından, Kosova ve Türkiye halklarının dostluğunu simgelemek üzere yapılan ''Kosova-Türkiye dostluk yolu'' tamamlanarak Kosova halkına armağan edildi. KTTGKK tarafından daha önceki yıllarda proje kapsamına alınan 1300 metre rakımdaki Zapluca-Lez köy yolunun inşası, mehmetçikin yoğun çaba ve çalışmasıyla 3 aya yakın çok kısa bir zaman içinde tamamlandı. Kosova Türk Taburu'nun sorumluluk bölgesi Dragaş'a bağlı Zapluca ve Lez köylerini Prizren merkezine ulaştıran yolu 40 kilometre kısaltan, Dragaş üzerinden Prizren'e ulaşımı 17 kilometreye indiren yolun inşaatının 160 bin euroya mal olduğu bildirildi.

  • PRİŞTİNE



  • 26 Aralık 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED