AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
'Türkçe dersleri fecaat'

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 11 yıl boyunca çocuklara Türkçe dersi verildiğini, buna rağmen doğru dürüst öğretilemediğini belirterek, "Türkiye'de, Türkçe dersleri bir fecaat" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 11 yıl boyunca çocuklara Türkçe dersi verilmesine rağmen doğru dürüst Türkçe öğretilemediğini belirterek, "Türkiye'de, Türkçe dersleri bir fecaat" dedi. Çelik, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen "Ortaöğretim Taslak Programlarını Değerlendirme Çalıştayı'nın açılışına katıldı. Çelik, burada yaptığı konuşmada, ilköğretim müfredatının değiştirilmesi çalışmalarında bir hayli yol alındığını ifade ederek, bunun, 9 ilde 120 pilot okulda uygulandığını bildirdi.

Türk milli eğitim meselelerine ideolojik saplantılarla yaklaşılması halinde çözülemeyeceğini kaydeden Çelik, "Meselelerin çözülmesinde pedagojik yaklaşımlar olmalı" dedi. Çelik, 11 yıl boyunca çocuklara Türkçe dersi verilmesine rağmen doğru dürüst Türkçe öğretilemediğini belirterek, "Türkiye'de, Türkçe dersleri bir fecaat" dedi.

'Sorun zekada değil'

Hüseyin Çelik, ilköğretimde İngilizce dersleri de verildiğini kaydederek, "Herkese İngilizce dersi veriyoruz ama kimseye İngilizce öğretemiyoruz. Garip değil mi?. Sorun bizim zekamız değil, yöntemimiz" dedi. Çocukların "Türkçe'den neredeyse soğuduklarını" ifade eden Bakan Çelik, "Ana dilin mantığını öğrenmeden başka bir dili öğrenmek mümkün değil" diye konuştu.

Anadolu liselerinde kullanılan ithal ders kitapları için yıllık 1 milyar dolar ödendiğini bildiren Çelik, hazırlık sınıfı kitapları için de 110 trilyon lira harcandığını söyledi. Çelik, British Council'ın işbirliği ile hazırladıkları 240 bin ders kitabını Anadolu'ya gönderdiklerini ve 13 milyon liradan, ithal kitapların 400-450 milyon liradan satıldığını belirterek, "Rantı kesilenlerin eleştirilerine aldırmıyoruz. Biz yolumuza devam etmek zorundayız. Bunu gelecek nesillerimiz ve halkımız için yapmak zorundayız" dedi.

Eğitime daha fazla pay

Bakan Çelik, eğitim için Türkiye'de öğrenci başına yıllık 400 dolar düştüğünü, Finlandiya'da ise bu rakamın 7 bin dolar olduğunu ifade ederek, eğitime daha çok kaynak aktarılması gerektiğini söyledi. Ortaöğretim sınavları ile üniversiteye giriş sınavlarının mantığının birbirinden çok farklı olduğunu vurgulayan Çelik, "Yükseköğrenime bizim müdahale etme hakkımız da yok ancak, üniversiteler artık eskiden yetiştirdiği gibi öğretmen yetiştirmemelidir" diye konuştu.

Küçük yardımlardan büyük başarılara

Türk Eğitim Derneği (TED) ile MNG Kargo işbirliğiyle başlatılan "50 Bin Çocuğa Yardım Kampanyası" kapsamında toplanan yardımların ilk bölümü Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de katıldığı törenle Batman Kozluk ve Beşiri, Mardin Nusaybin, Van Bahçesaray ve Çaldıran, Şırnak Beytüşebap ve İdil ilçelerindeki okullara gönderildi. "Küçük Yardımlardan Büyük Başarılara Var mısınız?" sloganıyla yapılan kampanyada, Türkiye'nin dört bir tarafından yardımseverler tarafından gönderilen giysi, kırtasiye, okul gereçleri ve oyuncak gibi malzemeler, MNG Kargo tarafından ücretsiz olarak taşınıp, Türk Eğitim Vakfı tarafından ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırıldı. MNG Kargo Genel Müdürü Aslan Kut, "Türk halkının bu kadar büyük ilgi göstermesi, yarınımızı şekillendiren çocuklara büyük umut olmuştur" dedi. Daha sonra Milli Eğitim Bakanı Çelik, TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ve MNG Kargo Genel Müdürü Aslan KUT, bir yardım paketini birlikte MNG Kargo aracına yükledi.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ / İSTANBUL



  • 26 Aralık 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED