AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
'Sarıkamış'ta 90 bin değil 30 bin şehit var'

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde, Sarıkamış Şehitlerini Anma toplantısı yapıldı. Rektörlük önünde başlayan anma programında, davetliler, Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencileri tarafından yapılan, Sarıkamış Harekatı'nda donarak şehit olan askerlerin tasvir edildiği kardan heykele karanfil bıraktılar. Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Sarıkamış Harekatı'nın yeterince bilinmediğini belirtirken, Prof. Dr. Enver Konukçu da, bazı tarihçilerin, Sarıkamış Harekatı'nı "masa başında" yazdığını öne sürdü. Panelin konuşmacılarından Sanatçı-Yazar Özhan Eren ise Sarıkamış'ta 90 bin askerin bir gecede donarak şehit olduğu bilgisinin doğru olmadığını belirterek, "Türk ordusu Kafkas Cephesi'nde kahramanca savaştı ve Rus ordusuna kayıp verdirdi. Sarıkamış'ta 90 bin değil, 30 bin asker şehit olmuştur" dedi.

Ürün: Başbakan'la yarışıyoruz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Halil Ürün, belediye başkanlarına seslenerek, "Başbakan gibi zorlu bir rakiple yarışıyorsunuz, yarışıyoruz" dedi. Ürün, Bursa'da düzenlenen "AK Parti 5. Bölge Yerel Yönetimler Toplantısı"nın açılışında yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerin yetkisinin yüzde 15'lerden yüzde 30'a yükseltileceğini bildirdi. Ürün, belediye başkanlarına şu önerilerde bulundu: "Kimseyi kapınızdan geri çevirmeyin. Ya çare olun ya çare gösterin. Siz bürokrat değilsiniz, zamanla yarışan insanlarsınız. Adil olacağız, partizanlık yapmayacağız. Bilesiniz ki, hizmet yarışını çok ciddi bir rakiple sürdürüyorsunuz; Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı'nı yapan zorlu bir rakiple yarışıyorsunuz."

En genç 'İnönü'ler Meclis'te

2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün ölüm yıldönümü nedeniyle 3. ve 4. kuşak İnönüler, İnönü'nün torunu, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan başkanlığında TBMM'yi ziyaret ettiler. Son kuşak İnönü'ler arasında 22 yaşındaki İsmet İnönü'nün yanısıra satrançta Türkiye şampiyonluğu bulunan Münci İnönü de vardı. Bu sırada basın toplantısı yapmakta olan CHP Genel Baskan Yardımcısı Onur Öymen, basının ilgisinin İnönü ailesine döndüğünü görünce, Bilgehan'a dönerek, "Bu senin yaptığın bir nevi parti içi muhalefet" diye espri yaptı.

İnönü, kabri başında anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı ve Atatürk'ün silah arkadaşı İsmet İnönü, ölümünün 31. yılında Anıtkabir'deki mezarı başında düzenlenen resmi törenle anıldı. Törene, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, CHP lideri Deniz Baykal, hükümeti temsilen Başbakan Yardımcısı M. Ali Şahin, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İnönü'nün oğlu Prof. Dr. Erdal İnönü ve kızı Özden Toker ile diğer ilgililer katıldı.

'Raporu düzeltme şansı kayboluyor'

CHP lideri Deniz Baykal, Türkiye'de 17 Aralık raporunun alkışlandığını belirterek, "Raporun bir sürü yanlışı var. Ama asıl tehlikesi şu: Türkiye alkışlarsa bu raporu düzeltme şansını kaybeder" dedi. Baykal, yaptığı yazılı açıklamada, "Ne yazık ki 17 Aralık'tan bu yana Türkiye'de bazı gazeteler mürekkeple değil, vıcık vıcık yağla çıkıyor" dedi. "17 Aralık'ta Brüksel'de Türkiye'ye verilen güzergah, tam üyelik haritasının güzergahı değildir" diyen Baykal, "Türkiye'de 17 Aralık raporu alkışlanıyor. Raporun bir sürü yanlışı var. Ama asıl tehlikesi şu: Türkiye alkışlarsa, bu raporu düzetme şansını kaybeder." görüşünü savundu.



26 Aralık 2004
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED