AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ

Aylıksız İzne Ayrılan Eş İçin Aile Yardımı Ödeneği Verilmelidir

Eşim ve ben devlet memuruyuz. Mayıs ayında çocuğumuz oldu. Eşim temmuz ayından itibaren 12 ay aylıksız izin aldı. Aile yardımı ödeneği bu süre içinde alabilir miyiz? Eşim işe başlayınca çocuk yardımı almaya devam eder miyiz?

657 sayılı Kanun'un 202'nci maddesinde evli bulunan devlet memurlarına aile yardımı ödeneceği ancak bu ödeneğin eş için verilebilmesi için eşin her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaması veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almaması gerekmektedir.

Diğer yandan, Sayıştay 3.Dairesi'nin 22.06.2000 tarihli ve K.No:74 sayılı Kararında; "Devlet memurunun ücretsiz izinli olduğu dönemde kadro ile ilgisi devam etmekte ise de, bu süre içinde aylık ödenmediğinden, devlet memuru olan diğer eşe aile yardımı ödenmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmadığı hakkında" ifadesine yer verilmiştir.

Bu hüküm çerçevesinde, eşinizin menfaat karşılığı çalışmadığını iddia etmek zordur. Çünkü, aylıksız izinde olan memurların ücret dışında memuriyetleri devam etmektedir. Ancak, yukarıda yer verilen karar gereğince aile yardımı almanıza herhangi bir engel bulunmadığını gerektiği düşünülmektedir.


Müdür Yardımcılığına 47 Puan Alan Atandı

Antalya'da öğretmenim. Müdür yardımcılığı sınavına girdim. 64 puan aldım. İki arkadaşım daha girip 47 puan aldılar. MEB ilanda açık göstermedi, dolayısıyla başvuramadık. Ancak vali, okulumuzda ihtiyaç bulunan iki müdür yardımcısı kadrosuna, 47 puan alanları görevlendirdi. Bu doğru mudur?

Bahis konusu ettiğiniz işlem hukuken mümkün olmakla birlikte etik olarak doğru değildir. Şu hususu da belirtmek gerekir ki MEB de Okul Müdür Yardımcısı veya Müdür kadrosu bulunmamaktadır. Bu görevler ikinci görev olarak yerine getirilmektedir.


Sözleşmeli Öğretmenin Stajyerliği Olmaz

Daha önce 1,5 sene sözleşmeli İngilizce öğretmenliği yaptım. Bu sene tekrar atandım. Stajyerliğim kalkacak mı?

Stajyerlik veya daha doğru ifadesiyle adaylık devlet memurları için söz konusudur. 657 sayılı Kanunun 4/C maddesi gereğince istihdam edilen öğretmenler için stajyerlik söz konusu değildir.


Aday Öğretmenken İstifa Eden, 'Vaize' Olabilir mi?

Fakülteyi bitirdikten sonra öğretmen olarak bir liseye atandım. Ancak asaletim tasdik olmadan istifa ettim. Diyanet'in vaize kadrosuna başvurmak istiyorum. Benim durumumda olan bir kişi vaize olarak atandı. Ben de KPSS'ye girmeksizin başvuru yapabilir miyim?

657 sayılı Kanun'un 54'üncü maddesinde adaylık süresinin bir yıldan az iki yıldan çok olamayacağı belirtilmiş olup, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 92 nci maddesinde ise, istifa ederek veya etmiş sayılarak devlet memurluğundan ayrılanların kazanılmış hak aylık dereceleriyle sınav şartı aranmaksızın yeniden memurluğa atanabileceklerini hükme bağlanmıştır.

92'nci maddenin yorumu, uygulamaya esas görüşler veren Devlet Personel Başkanlığı'nca yapılmış olup, buna göre aday memurken istifa edenler sadece istifa ettikleri kurumlara başvurabilmekte, diğer memurlar ise herhangi bir kamu kurumundaki memur kadrosuna atanabilmektedir.

Diğer taraftan, diğer kamu kurumları DPB'nin bu görüşünü benimserken MEB farklı bir yöntem belirlemiştir. Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 4'üncü maddesi hükümlerine göre aday memurken istifa eden öğretmenler yeniden öğretmen kadrolarına ancak KPSS yoluyla başvurabilirler.

Bu bağlamda, aday memurken istifa eden bir öğretmenin Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki vaize kadrosuna atanmasının uygun olmadığını belirtirken, sizin de Diyanet'in vaize veya MEB'in öğretmen kadrolarına ancak KPSS ile atanabileceğini düşünüyoruz.


Polis (Komiser) Ne Zaman Emekli Olur?

Polislik mesleğine 17.07.1989 yılında girdim. 276 gün sigorta süremi Emekli Sandığı'na aktardım. 18 aylık askerlik süremi saydırdım. Ne zaman emekli olacağım?

-26.10.2005-17.07.1989 =16 yıl, 3 ay, 9 gün + 276 gün( 9 ay 6 gün) = 17 yıl, 15 gün.
-18 aylık askerlik süresinin işe girmeden önce yapıldığı dikkate alındığında.
-17 yıl 15 gün + 18 ay = 18 yıl, 6 ay, 15 gün.

-5434 sayılı Kanun'un 32'nci maddesi gereğince her yıl için 3 ay fiili hizmet zammı eklenmesi halinde; 16 yıl 4 ay için 4 yıl 1 ay fiili hizmet zammı ilave edildiğinde toplam hizmet süreniz; 22 yıl 7 ay 15 gün=22 yıl 8 ay olmaktadır.

Buna göre, 47 yaş ve 25 fiili hizmet yılını tamamladıktan sonra emekli olabilirsiniz. Ayrıca, komiserlerin yaş haddi 56'dır. Yani hizmet süresi dolsa dahi komiserlerin 56 yaşına kadar çalışması mümkündür.


Memura Sınıfı Dışında Görev Verilebilir mi?

Memurlara görevinin altındaki bir derece veya unvanı altında ikinci bir görev verilebilir mi? 4982 sayılı bilgi edinme yasası gereği memurlar sicil notlarını öğrenebilir mi?

657 sayılı Kanun'un Memurun Başka Sınıfta ve Derecesinin Altında Bir Görevde Çalıştırılamayacağını düzenleyen 45'inci maddesinde; "Hiç bir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz…" hükmü yer almaktadır. Bu hüküm çerçevesinde, derecenizin altındaki bir derecenin görevinde çalıştırılamazsınız.

Diğer sorunuzla ilgili olarak, sicil notlarınızı öğrenmeniz mümkündür. Bu konuya ilişkin olarak Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Kararı'nın orijinal haline memurlar.net'in "Haberler/ Hak Arama" kategorisi altından ulaşabilirsiniz. Bu karar ile birlikte kurumunuza başvurmanız halinde istemiş olduğunuz yıllara ait sicil bilgilerinizin 15 iş günü içinde sizlere verilmesi gerekmektedir.



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

28 Ekim 2005
Cuma
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED