AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Barışla barut
yanyana durmaz

Thomas Vinterberg imzalı "Sevgili Wendy" insanların özgüven kazanmak için neden silaha sarıldıklarını sorgularken; kendini silahlara sahip olan barışçılar gibi gösteren Batı dünyasını ve değerlerini de eleştiriyor.

Önce başyapıtı Dogma, Şölen, ardından Aşka Dair Her Şey ile tanıdığımız Thomas Vinterberg'in yönettiği, 2005 Moskova En İyi Yönetmen Ödülü'nü alan ve Altın Portakal Festivali'nde gösterilen, bir silahsızlanma manifestosu niteliğindeki "Sevgili Wendy" isimli film bu hafta vizyonda. Senaryosunu deneysel çalışmalarıyla göze çarpan Lars von Trier'in yazdığı filmde başrolleri Jamie Bell, Bill Pullman, Michael Angarano, Danso Gordon, Novella Nelson, Chris Owen paylaşıyor.

Silahla züppe olmak

Madencilik yapılan yoksul bir kasabada yaşayan kendine güvenden yoksun ve yalnız Dick'in eline bir gün tesadüfen bir silah geçer. Ateşli bir hevesle savunduğu barışçı görüşlerine rağmen tuhaf bir şekilde bu silahı sahiplenen Dick, kısa süre sonra, yeni arkadaş olduğu Stevie ile birlikte Amerika'nın güneydoğusundaki bu küçük kasabada yaşayan kendi gibi toplum dışına itilmiş yalnız gençleri etrafına toplar. "Züppeler" adını verdiği gizli bir kulüp kurar. Kulübün temel ilkeleri, silahlara tutkuyla bağlı olmak ve barışçı olmaktır. En önemli kural ise toplum içinde silahlarını asla kullanmamaktır. Ancak çocuklar bir süre sonra kendilerini içinde buldukları durumda, kuralların bozulmak için konduğunu anlayacakları bir çıkmazın içinde bulurlar.

Batı değerleri mercek altında

Film, dinamitin kaşifi Alfred Nobel'in adına barış ödülü verilmesi gibi absürdlüklere sahne olan çağımızda, silahların dünya üzerinde yarattığı cehennemi gözler önüne seriyor. Hayatta başarmak için gerekli zeka ve azimden yoksun olduğunun farkında olan ve toplumda kimsenin görmediği ama artık "biz de varız" demek isteyen gençler üzerinden, insanların özgüven kazanmak için silaha sarılmalarındaki temel itkinin ne olduğunu tartışmaya açıyor. Aynı zamanda bu gençler, kendini silahlara sahip olan barışçılar gibi gösteren Batı dünyasını da simgeliyor. Tamamı Danimarka'da çekilen film Batı değerlerini kışkırtıcı bir yaklaşımla mercek altına alırken trajik ve aynı zamanda güldürü ögeleriyle bezenmiş bir üslup kullanıyor.

SEVGLİ WENDY

Yönetmen: Thomas Vinterberg Oyuncular: Jamie Bell, Bill Pullman, Michael Angarano, Danso Gordon, Novella Nelson, Chris Owen Senaryo: Lars von Trier Süre:101 dakika

 
Birbirinden belalı beş hırsız
Efsane Zorro
bu kez Banderas'lı

Burası Türkiye... Yok öyle!
İhanete ve aşka dair
Frederic Fonteyne'nin yönettiği, 1930'lu yıllarda Fransa'nın kırsal bir bölgesinde küçük bir maden ocağı kasabasında geçen "Giles'in Karısı" aşk ve ihanetin unutulmayacak hikayesini anlatıyor. Dünyaya bir bebek getirmeye hazırlanan sadık ve fedakar Elisa, kocası Gilles'in genç kızkardeşi ile gizli bir ilişki yaşadığını farkeder. Evliliğini kurtarmaya karar veren Elisa, kaybettiğini geri kazanmak için farklı ve rahatsız edici bir savaş başlatır. Amacı tekrar Gilles'in karısı olmaktır. Bir edebiyat uyarlaması olan filmde, Emmanuelle Devos, Laura Smet, Clovis Cornillac ve Colette Emanuelle rol alıyor.
Wallace ve Gromit beyazperdede
Nick Park'ın animasyon kahramanları olan peynir düşkünü Wallace ve insancıl köpeği Gromit, Steve Box'ın yönettiği "Wallace ve Gromit Yaramaz Tavşana Karşı" adlı çizgi filmle bu kez beyazperdede. Filmde, sevimli kahramanlar kasabanın sebze bahçelerine dadanan tavşanları, onlara zarar vermeden insani yöntemlerle uzak tutmak için çabalıyorlar.
28 Ekim 2005
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED