AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
R A M A Z A N

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Rumeli'de Ramazan başka

100 bin Balkan kökenli insanın yaşadığı İstanbul'un Bayrampaşa İlçesi Belediyesi'nin 8 Balkan ülkesinde, 25 şehri dolaşan 'Bereket TIR'ı, hız kesmeden yoluna devam ediyor.

  • SEVDA ALKAN / KOSOVA
    Bayrampaşa Belediyesi, Ramazan ayını Balkan halkıyla birlikte geçiriyor. Üç TIR, bir otobüs, bir minibüsten oluşan konvoyla Balkan coğrafyasını bir uçtan bir uca dolaşıyor. Organizasyonun içinde 100 kişi görev alıyor. 'Balkanlarda Ramazan' adıyla sınırların ötesine geçen ve binlerce insanla iftar sofrasına oturan Bayrampaşa Belediyesi, 'Bayrampaşa Balkan Kültür Merkezi' kurma çalışmaları yapıyor. Bu çalışmalar kapsamında, 8 ülkede 25 şehri içine alan organizasyonun Kosova ayağındaki etkinliklere ilgi büyüktü. Bulgaristan'dan yola çıkan 'Bereket TIR'ı, sırasıyla Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan ve Bosna Hersek'te, 25 ayrı şehirde iftar sofrası açıyor. Bereket TIR'ı, Kosova'daki ilk gün, Prizren kentinde binlerce insanı bir araya getirdi. İftar yemeğinin ardından Kıraç'ın verdiği konser, Prizrenlilerin unutamadığı muhteşem bir geceye dönüştü. İkinci gün de başkent Priştine'de yaklaşık 3 bin kişiye iftar yemeği dağıtıldı. İftarın ardından Haluk Levent bir konser verdi.

    Binlerce insan saatler öncesinde iftar sofralarının kurulduğu alana geldi. Ezanın okunmasını bekleyenler arasında sadece Kosova'da yaşayan Türkler bulunmuyordu. Arnavavut halkı da iftar sofralarında kendilerine bir yer bulmuş Türk arkadaşlarıyla birlikte sohbet ediyordu. Kosova'daki Türkler ile Arnavutların arasında yakınlığın çok güçlü olduğunu da zaten tanıştığınız her beş Arnavuttan birinin çok iyi Türkçe konuşuyor olmasından anlayabiliyorsunuz. Zaten iftar yemeklerinin ardından sahne alan Kıraç ile Haluk Levent'in şarkılarına tüm Kosovalılar bir ağızdan eşlik etti.

    Bayrampaşa'nın yüzde 40'ı Balkan

    'Bereket TIR'ı ile yollara düşen Bayrampaşa Belediyesi, Balkan Kültür Merkezi için geçtiği hareketin oluşumu için Türkiye ile Balkan halkları arasında köprü kurmayı amaçlıyor. Gittikleri her yerde büyük bir sevinçle karşılanan ekip Kosova sokaklarında da herkesin ilgi odağıydı. Bu yüzden de iftar sofrasında güzel sahbetler eksik olmadı. Kosova'da büyük bir coşkuyla karşılanan Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, yapılan organizasyonun anlamını "İlçemizin bu yapısal özelliği, bu coğrafyayı ilgi alanımızın içine çeken önemli bir faktör. Balkanlar'a bakan her çıplak göz, şunu görür ki bu bölgede mimari tarzlardan kentleşmeye, sanattan edebiyata, komşuluk ilişkilerinden ticarete, hayatın her alanınndaki birliktelikler devam etmektedir. Biz de bu coğrafyada yaşayan halklar arasındaki tarihi ve kültürel derinlikten beslenen, sevgi ve kardeşlik bağlarını daha da güçlendirip, geliştirmenin vakti gelmiştir diye düşündük. Bu amaçla 'Kardeşlik sınır tanımaz' düsturuyla bu sene, bir uluslararası organizasyonla 'Balkanlarda Ramazan' projesini hayata geçirdik" şeklinde özetliyor.

    Türkiye'ye selam...

    Prizrenli yaşları 16 ile 18 arasında değişen dört Türk kızı (Marmara Spahi, Bafine Zhuniçi, Mimoza Vula ve Blerta Krasniç) iftar saatinin gelmesini bekleyenler arasındaydı. Her şeyden önce hayalini kurdukları şehre bu organizasyonla yakınlaştıklarını düşünen genç kızlar, Türk geleneğini Kosova'da yaşadıklarını ve hergün oruç tuttuklarını söylediler


    BİR AYET BİR HADİS
    Kıyamet günü için adalet terazileri kuracağız. Öyle ki hiçbir kimseye zerre kadar zulmedilmeyecek. (Yapılan iş) bir hardal tanesi ağırlığınca da olsa, onu getirip ortaya koyacağız. Hesap görücü olarak biz yeteriz.
    (Enbiyâ, 21/47)
    Resulüllah (as) sadaka ve dilenmekten uzak durmayı zikredip: "Veren el alan elden hayırlıdır. Çünkü veren el, infak edici, alan el ise isteyici eldir."
    (Hadis-i Şerif)


  •  
    Prof.Dr.
    VECDİ AKYÜZ
    Ev, Vergi ve Alacağın Zekâta Sayılması

    KISSADAN HİSSE
    ÇÖLDEKİ CEYLANLAR

    İFTAR SOFRASI
    ZEYTİNYAĞLI PATLICANLI PİLAV
    Kim 500 YTL ister
    Ümraniye Belediyesi,
    2. Ramazan Şenlikleri kapsamında, hafta içi her akşam, 'Bilen Kazanıyor' adlı bilgi yarışması düzenliyor. Son Durak'taki şenlik çadırında yapılan yarışmada, coğrafya, tarih, edebiyat, sinema, genel kültür ve spor gibi farklı kategorilerde sorulan 15 sorunun tümüne doğru yanıt veren herkese 500 YTL ödül veriliyor. Büyük ilgi gören yarışma, Ramazan ayı boyunca devam edecek.
    28 Ekim 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    İMSAKİYE

      Adana
      Ankara
      Bursa
      Diyarbakır
      Erzurum
      İstanbul
      İzmir
      Konya
      Trabzon

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED