AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Türkmenlerin feryadı

4 gündür 5 bin civarında Amerikan ve Irak askerinin saldırısı altında bulunan Türkmen şehri Telafer'de halk dünyadan acil yardım istiyor. Havadan ve karadan düzenlenen saldırılarda 72 kişi öldü.

Amerikan ordusu ve Irak ulusal güçlerinin, Irak'ın kuzeyindeki Türkmen şehri Telafer'e yönelik üç gün önce başlattıkları saldırı bütün hızıyla sürüyor. Kentte direnişçiler olduğunu ilire süren ABD, bir yandan Telafer'e bomba yağdırırken, diğer yandan halktan kenti terk etmelerini istiyor. Görgü tanıkları savaş uçaklarının ve tankların sivillere ait evleri rastgele bombaladığını ve çok sayıda kişinin öldüğünü belirtti. Hastane kaynakları en az 72 Iraklının öldüğünü bildirdi. ABD ve Irak askerlerine, Şii Bedir Tugayları'nın da destek verdiği, çatışmaların özellikle kentin Sünni bölgelerinde yoğunlaştığı belirtiliyor. Amerikan ordusundan dün yapılan açıklamada, bir caminin içinden açılan ateşe bir Amerikan helikopterinden karşılık verilmesi sonucu 7 direnişçinin öldüğü belirtildi.

"Dünya Telafer'e müdahale etsin"

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Saadettin Ergeç, Telafer'deki ABD operasyonunun bir direniş hareketinin sonucu olmadığını ifade ederek, tüm insanlığı Telafer'deki baskılara karşı müdahale etmeye çağırdı. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Saadettin Ergeç, Telafer'da yaşanan dramı Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi. Dün geceden bu yana kentte meydana gelen olaylarda en az 72 kişinin öldüğünü ifade eden Ergeç, "Telafer'de bir insanlık dramı yaşanıyor. Bu konuda herkes üstüne düşen görevi yapmalı. Kimse elinden gelen yardımı esirgemesin. İnsani yardım kuruluşlarının bölgeye acil gıda ve ilaç yardımı yapmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"ABD stratejik hesaplar peşinde"

Halkının yüzde 90'ından fazlasının Türkmen olduğu Telafer'de meydana gelen olayların direnişle ilgili olmadığına değinen Türkmen lider, şehirdeki karışıklığın siyasi ve stratejik bir oyunun sonucu olduğunu söyledi. Ergeç, Telafer'de bir yılı aşkın süredir düzenlenen kontrollü ve bilinçli saldırıların manidar olduğunu belirtti. Ergeç, "Şehirde artarak devam eden baskıların tek nedeni sınır kapılarının kontrol altına alınmak istenmesidir" diyerek ABD saldırısını stratejik ve siyasi hesaplara bağladı.

  • BAĞDAT

    TÜRKİYE'YE ACİL ÇAĞRI

    Yeni Şafak gazetesine bir açıklamada bulunan Irak Türkmen Cephesi Telafer sorumlusu Mehmet Tahir, Türk hükümetinden ABD ile bağlantıya geçerek derhal saldırıları durdurmasını istedi. Telafer'in dışında bir kriz masası oluşturulduğunu belirten Türkmen lider, kentte acil gıda ve ilaç ihtiyacı olduğunu söyledi. 350 bin nüfuslu Telafer'de halkın yüzde 90'ının çatışmalar nedeniyle kenti terk ettiği bildiriliyor. Türkmen Milliyetçi Hareketi'nin dış ilişkiler müsteşarı Turhan Ketene de, hafta sonu yaşanan çatışmalarda, 70'den fazla kişinin öldüğünü söyledi. Ketene, operasyonun Türkmenleri sindirmek ve şehrin demografik yapısını değiştirmek üzere gerçekleştirildiğini savundu. Ülkenin diğer bölgelerinde de çatışmalar sürüyor.



  • 6 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED