AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
T E L E V İ Z Y O N
Afallatıcı gezegen: Dune

Gelmiş geçmiş en iyi bilim-kurgu eseri olarak nitelenen 6 ciltlik Dune serisinden beyazperdeye uyarlanan aynı adlı film, sıradışı yönetmen David Lynch'in elinden çıkmış. Felsefe, din, sosyoloji, siyaset başta olmak üzere ne aranırsa bulunabilecek film, bir rüyayı seyreder gibi izlenmeli.

Mulholland Dr. (Mulholland Çıkmazı), Lost Highway (Kayıp Otoban), Blue Velvet (Mavi Kadife) ve Rabbits (Hırsızlar) gibi sinema tarihinde önemli yer tutan başarılı filmlere imza atmış olan sıradışı yönetmen David Lynch'in filme aldığı Dune ekranda. Bilim-kurgu edebiyatının önde gelen isimlerinden Frank Herbert'ün 'Dune' adlı çöl gezegeninde geçen romanından yola çıkılarak sinemaya uyarlanan bu bilim-kurgu klasiği, dini ve felsefi tartışmalardan bol bol nasibini alan bir film. Bir eleştirmenin, "bir rüyayı izler gibi izlenirse, daha çok tadına varılır" şeklinde yorumladığı 'Dune', 1985 yılında En İyi Ses dalında Oscar'a, En İyi Bilim-Kurgu ve En İyi makyaj dallarında da Satürn Ödülü'ne aday gösterilmiş ve En İyi Kostüm ödülünü almıştı. Filmde ünlü şarkıcı Sting'in de Feyd-Rautha adıyla bir rolü var.

Arapça kökenli kelimeleri, çöl dünyasının tasviri ve kronolojisiyle sıradışı bir kurguya sahip olan 6 kitaplık, din ve felsefe üzerine yaptığı tartışmalarla gelmiş geçmiş en büyük bilim-kurgu eseri olarak nitelenen Dune'un filmi her ne kadar "kitabı karşılayamadığı" yolunda eleştirilere maruz kalsa da, başarılı bir film.

Çölde felsefe

Yaşamın hemen her olgu ve olayına ve özellikle iktidar, siyaset ve psikolojiye dair büyük bir anlatının oluşturulduğu filmde de, kitapta olduğu gibi, siyaset, komplo, kişilik analizleri, teokrasi, komünizm, kapitalizm gibi öğelere de göndermelerde bulunuluyor. Film, yine kitabın izinden giderek büyük tasvirler ve aksiyonlara dalmaksızın, düşünce ve diyaloglarla kotarılıyor.

Çöl gezegeni Dune'u kontrolü altına almak isteyen 3 ırkın savaşını ve gezegen halkının beklediği mesih'in gelişini anlatan filmin konusu şöyle: Evrendeki yaşamın ve uzay yolculuğunun sadece Dune gezegeninde bulunan Melange adlı bir baharata bağlı olduğu uzak bir gelecekte, iyi kalpli Dük Lito'nun oğlu Paul Atreides, bu baharatı getirmesi için diğer adı Arrakis olan çöl gezegenine yollanır. Babasına ihanet edip öldüren Baron Harkonnen, Paul'ü de öldürmeye çalışır fakat başaramaz. Kaçmayı başaran ve gezegenin büyük sırrını keşfeden Paul, zalim İmparatorun yönetimi altında inleyen ve kurtarıcı mesih'lerini bekleyen Dune halkının kurtarıcısı olur.

DUNE

Orj. Adı: Dune Yön: David Lynch Görüntü Yön: Freddie Francis Oyn: Kyle MacLahlan, Francesca Annis, Leonardo Cimino, JosÈ Ferrer, Virginia Madsen, Piter De Vries, Max Von Sydow Müzik: Brian Eno-Marty Paich Yapım Yılı: 1984 Türü: Bilim-Kurgu Süre: 137 Dk.
TV8 / 21.00


FİLMLERDEN SEÇMELER

Kan Kardeşler
Fakir üç genç kirada otururken içlerinden birine miras olarak kırık dökük, eski bir ev kalır. Bu sırada oto tamirciliği yapan Ali karşılaştığı güzel kızdan etkilenince, onu zengin sanarak kendisini fabrikatör olarak tanıtır. Elif de onun yalanına yalanla karşılık verip zengin bir iş adamının kızı olduğunu söyler. İkisi arasında güzel bir aşk yaşanırken Tufan, mafyaya katılır.
Yön: Ertem Göreç Oyn: Serdar Gökhan, Necla Nazır, Hulusi Kentmen, Elif Bektaş (1976) Türü: Macera
KANAL 7 / 17.00

Zehir Hafiye
Kolombo ve Mıke Hummer hayranı olan Zehir Hafiye, yaptığı saçma dedektif oyunları yüzünden girdiği bütün işlerden kovulmaktadır. Hatta bu nedenle mahallelinin ve çocukların eğlencesi haline gelmiştir. Fakat bir gün taksisiyle iş peşindeyken arabasına aldığı bir mafya babasının kızı hayatını değiştirir. Artık O gerçek bir olayın kahramanı olma yolundadır!
Yön: Orhan Aksoy Oyn: Kemal Sunal, Nur Gürkan, Şemsi İnkaya, Turgut Özatay (1989) Türü: Komedi
KANAL 7 / 20.00

Harold Smith'e ne oldu?
John Travolta hayranı Vince'in babası Harold telekinetik güçlere sahip olduğunun farkında olmayan umursamaz bir tiptir. Ara sıra başı derde girdiğinde onu mahkemede savunan Joanna ise Vince'in abayı yaktığı güzel ama tamammen Vince'in zıttı bir genç kadındır. Onun gözüne girmek isteyen Vince, disco tutkusunu terk etmekten başka şansı olmadığına karar verir.
Orj. Adı: Whatever Happened To Harold Smit Yön: Peter Hewitt Oyn: Tom Courtenay, Stephen Fry
Cnbc-e / 22.00

Dünün Çocukları
Amerikalı Jenny Cole, küçük yaşlardan beri tuhaf, son derece canlı ve ilginç rüyalar görmektedir. Bir gün hamile kaldığında bu rüyalar yoğunlaşmaya başlar. Jenny artık 1930'larda ölen İrlandalı bir kadının ruhunun kendisine geçtiğine inanmaya başlamıştır. Kocasıyla ve oğluyla birlikte İrlanda'ya, rüyasında gördüğünü kadını bulmaya gider ve büyük bir maceraya atılırlar.
Orijinal Adı: Yesterday's Children Yön: Marcus Cole Oyn: Jane Seymour, Clancy Brown, Kyle Howard Türü: Drama
TRT 1 / 00.50

TV TEL
TRT: Ank. (312) 490 43 00 İst. (212) 259 72 75 İzm. (232) 463 02 03 KANAL 7: (212) 612 90 90 TGRT: İst. (212) 454 56 00 Ank. (312) 441 34 00 STV: (216) 344 85 60 MELTEM TV: (212) 639 08 85 FLASH TV: (212) 256 81 00 CNN TÜRK: (212) 413 56 00 STAR: (212) 448 90 00 KANAL D: (212) 413 51 11 atv: (212) 354 39 36 SHOW TV: (212) 355 01 01 tv8: (212) 288 51 52 CNBC- e: (212) 335 00 00 NTV: (212) 335 00 00 KANAL A: (312) 318 69 70 RTÜK: Tel: (312) 297 50 50 ALO RTÜK: 178

 
Yeni öğretim yılında okul, öğrenci ve velilerin sorunları
Yeni eğitim yılı başlarken okulların, öğrencilerin ve velilerin sorunları ekrana taşıyor. İlk olarak, Erhan Ertürk'ün sunduğu Okula Dönüş programında sorunlar ortaya konurken, NTV'ye Sorun'da ise aynı konuyla ilgili soruları yetkililer yanıtlıyor. Okula Dönüş'ün bugünkü konusu 'Okul Binalarında Güvenlik'. Celal Pir'in ise 'Okullardaki Fiziki Sorunlar' konusunu ele aldığı NTV'ye Sorun'a ise MEB Yatırımlar ve Tesisler Daire Başkanı Prof. Dr. Samet Arslan konuk.
[10.20/14.10/NTV]

Her iki tarafın da gözüyle Gazze'den çekilme öyküsü
Bora Bayraktar ve kameraman Bülent Erkahyalar'ın hazırladığı 'CNN TÜRK Perspektif: Elveda Gazze Merhaba Özgürlük'te, Gazze'den çekilen İsrail'in çekilme hikayesi hem İsrail hem de Filistin tarafından irdeleniyor. Programda, sürpriz bir kararla Gazze'den çekilen Şaron'un kendi siyasi tabanını oluşturan yerleşimcileri neden karşısına aldığı ve İsrail halkının çekilmenin açtığı yaraları nasıl saracağı gibi sorulara cevap aranıyor.
[22.05/CNN TÜRK]

Deniz Feneri'nin ışığı Ordu'nun derelerinde...
Türkiye'nin dört bir yanından yoksulluk manzaralarını ve gönüllülerin desteğiyle aydınlanan hayatları ekrana taşıyan Deniz Feneri bu hafta Giresun'dan canlı yayınla ekrana geliyor. Uğur Arslan ve Gamze Gözalan'ın sunduğu programda ilk olarak ÖSS sınavında Ordu birincisi olan ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin İngilizce bölümünü kazanan Harun Şahin'in dramı ekrana getiriliyor. Programda ayrıca, Ordu'da yaşayan bir ailenin hayat mücadelesi ekrana getiriliyor.
[ 22.00 / KANAL 7 ]

Üzüm bağlarında aşk, nefret ve entrika: Misi
Başrollerini Ayçin İnci, Yetkin Dikinciler, Bülent Alkış ve Ayşegül Aldinç'in paylaştığı, bu akşam ilk bölümü ile ekrana gelecek olan Misi'nin senaryosu Özgür Evren Heptürk'e yönetmenliği ise Taner Akvardar'a ait. Dizinin konusu şöyle, üzüm bağcılığı ile geçinen bir ailenin kızı olan Misi, İstanbul'da ziraat mühendisliği okuduktan sonra memleketine geri dönmeye karar verir. Ancak hiçbir şey geride bıraktığı gibi değildir. Misi eve dönüş yolunda tanıştığı Onur'la ilginç bir oyuna girer.
[ 20.00 / ATV ]

Esrarın kapıları yine yeniden açılıyor
Sunucululuğunu Reha Yeprem'in yaptığı Sırlar Dünyası'nda, Hesap ve Annelik adlı iki kısa film ekrana geliyor. İlk hikaye Hesap'ta, hak hukuktan çok uzak, 'ne kopartırsam kardır' diyerek müşterisinden çalan bir esnafın öyküsü anlatılırken, ikinci öykü Annelik'te ise, babaları ölünce anneleri tarafından terk edilen öksüzlerin zorlu yaşam mücadelesi ve çocuk yaştaki Handan'ın yaşadığı drama ekrana getiriliyor.
[ 21.00 / SAMANYOLU ]
6 Eylül 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED