AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Katrina kasırgası ABD'yi
petrol dünyayı vuracak

Kasırga ve tetiklediği yüksek petrol fiyatlarının, ABD başta olmak üzere, dünyadaki ekonomik büyümeyi önemli oranda yavaşlatması bekleniyor. ABD'de perakende sektörü sarsılırken, Avrupa ve Asya'da freni petrol yapacak.

ABD'yi vuran Katrina Kasırgası'nın, fiziksel ve psikolojik etkileri yanında tetiklediği petrol fiyatlarıyla birlikte, dünyadaki ekonomik büyümeyi önemli oranda yavaşlatması bekleniyor. Ekonomistler, Katrina'nın ABD'de 4'te 1'i sigortalı olmak üzere yaklaşık 100 milyar dolarlık hasar oluşturduğunu hesaplıyor. Bununla birlikte tüketim harcamalarının kısılmasıyla, daha önce yılın son çeyreğinde yüzde 3,5 büyümesi beklenen ABD ekonomisinin, ancak yüzde 2,5'lik bir performans gösterebileceği ifade ediliyor.

Katrina'nın ABD ekonomisi üzerindeki yavaşlatıcı etkisini 2006 yılında da sürdüreceği ve gayri safi yurtiçi hasıladaki yıllık artışın yine yüzde 2,5 olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. ABD'de 11 Eylül 2001 tarihindeki saldırıların ardından güvenlik endişesi yaşayan tüketicilerin harcamalarını kısmasıyla zor günler yaşayan perakende sektörünün, ikinci büyük darbeyi Katrina Kasırgası'ndan alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi Baş Ekonomisti Michael P. Niemira, Noel tatili nedeniyle satışlarının önemli bir kısmını yılın son çeyreğinde gerçekleştiren ABD perakende sektörünün son 4 yılın en kötü dönemini yaşayacağını belirtiyor.

Dünyanın en büyük pazarı ABD'de ekonominin yavaşlaması bu ülke pazarına bağımlı olan AB ve Japonya'nın da ekonomik büyümesinin yavaşlamasıyla dünya ticareti ivmesini kaybediyor. Dünyanın yeni ekonomik motoru olmaya aday Çin'in büyümesinde bile ABD'ye yaptığı ihracat ve verdiği dış ticaret fazlası önemli rol oynuyor.

Petrol fiyatları bütün sektörleri vuruyor

Katrina'nın dünya ekonomisi üzerindeki asıl olumsuz etkisi ise, zaten yüksek seyreden petrol fiyatlarını tetiklemesi olacak. Yaşanan arz sıkıntısı, fiyatları yükseltirken diğer ülkelerin de stratejik rezervlerini kullanıma açmasıyla global bir sorun halini aldı.

Gelinen noktada, 2 yıl önce olduğu gibi petrol fiyatlarının tekrar 30-40 dolar aralığına gerilemesi imkansız hale gelirken, birçok ülkede yerine konulması gereken stratejik rezerv miktarının artması, önümüzdeki yıllarda da petrol fiyatlarının yüksek seyretmesinde pay sahibi olacak. Petrol fiyatlarının bu denli yükselmesi karşısında birçok ülkede havayolu şirketlerinden nakliye ve balıkçılara kadar birçok sektör, zor günler geçiriyor.



6 Eylül 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED