AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
FT: Villepin, Sarkozy'den pozisyon çalma peşinde

AB liderlerinin verdikleri sözü tutarak müzakereleri başlatacağını yazan FT, Fransa Başbakan'ı Villepin'in, "Türkiye, Rum Kesimi'ni tanısın" şeklindeki ifadesini, Sarkozy'den pozisyon çalmak için söylenmiş sözler olarak niteledi.

İngiltere'de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Fransa Başbakanı Dominique de Villep'in, "Türkiye'nin en hızlı şekilde Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanıma yoluna girmesini istiyorum" şeklindeki sözlerini, "oportünistçe" ifadeler olarak değerlendirdi ve Villepin'in, bu ifadelerle Sarkozy'den pozisyon çalmak isetdiğini yazdı. FT, başyızısında AB'nin, Türkiye'ye verdiği sözü mutlaka tutması gerektiğini de yazdı.

Gazetenin başyazısında, AB'nin sözünü mutlaka tutması gerektiği belirtilerek, buna karşılık Türkiye'nin de ifade özgürlüğü konusundaki taahhüdünü yerine getirmesi gerektiği kaydedildi. Bütün tartışma ve bölünmelere rağmen, AB'nin gelecek ay içinde Türkiye ile müzakerelere başlayacak gibi göründüğünü ifade edilen FT başyazısında, Fransa ve Hollanda halklarının geçen aylardaki halkoylamalarında AB Anayasası'nı reddetmelerine rağmen, üye ülkelerin büyük bölümünün, Türkiye'ye aralık ayında verilen sözün tutulmamasının birliğe zarar vereceği gerçeğini gördüğünü bildirdi.

İtiraz blokları aşılacak

"Fransa, Almanya, Avusturya ve Kıbrıs Rum kesimi tarafından ortaya konulan bazı itirazların, yolu tıkayan birer blok haline dönüşmesine ilişkin tehdide" de dikkat çeken başyazar, "Avusturya ve Almanya'da ortaya konulan itirazların, Türkiye'nin büyük ve yoksul nüfusunun ötesinde Müslüman olması ve gerçekten Avrupalı olmaması fikri çevresinde yoğunlaştığını" savundu. Fransa'da ise Kıbrıs konusunun çevresinde bazı tartışmaların yapıldığına işaret edilen FT başyazısında, '"Aslında işler göründüğü kadar da kötü değil" ifadesi kullanıldı.

Villepin'e oportünist eleştirisi

"Fransa Başbakanı Dominique de Villepin'in oportünizm kokan görüşlerinin daha ziyade iç politikaya yönelik olduğu" da belirtilen başyazıda, "Amaç bu itirazı daha açık ortaya koyan (Fransa İçişleri Bakanı Nicolas) Sarkozy'den pozisyon çalmak. Ancak bu iki politikacının da yerine geçmek istedikleri Cumhurbaşkanı Jacques Chirac müzakerelerin başlamasına onay verecek gibi görünüyor" denildi. Almanya'nın da bu tutumu benimseme eğiliminde olduğunu vurgulayan FT, Kıbrıs Rum kesiminin tutumunun son ana kadar tahmin edilemeyeceğini, ancak bu ülkenin de itirazında yalnız kalmaktan korkacağını ifade etti.

"Türkiye ile ilgili asıl kavganın müzakerelerin başlamasından sonra, 10 yıldan fazla süreceği tahmin edilen süreçte yaşanacağı'' savunulan yazıda, bu süreçte Türkiye'nin sadece AB'nin ekonomik yasalarını uygulayabileceğini göstermekle kalmayıp, politik güçlüklerini yendiğini de ortaya koyması gerekeceği belirtildi.

  • LONDRA

    De Villepin'i iyice köşeye sıkıştıran sözler

    Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, Türkiye'nin en hızlı şekilde Kıbrıs Rum kesimini tanıma yoluna girmesini istediğini söyledi. De Villepin, önceki gün LCI televizyonuna yaptığı açıklamada, "Bana göre, üyelik sürecine giren her ülkenin Avrupa'nın tamamıyla ilişkilerinin sükunet içinde olması kaçınılmaz. Türklerden bu niyeti göstermelerini istiyoruz" dedi. Fransa Başbakanı, "Türkiye'nin adaylığını elimizin tersiyle silip atamayız. Ben, giriş prosedürünün, Türkiye'den istediğimiz garantileri alır almaz başlatılmasından yanayım" diye konuştu.



  • 6 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED