AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Zebari'ye cevap: 30 ölü

Irak Dışişleri Bakanı Zebari'nin "Irak'ta Basra ve Erbil gibi güvenli birçok şehir var" şeklindeki açıklamasına cevap dün Erbil Polis Akademisi'ne düzenlenen saldırı ile verildi. Saldırıda en az 30 kişi öldü, 100 kişi de yaralandı. Yaralılardan çoğunun durumu ağır.

Irak'ın Kürtlerin kontrolündeki Erbil şehrinde dün polis akademisine yönelik düzenlenen saldırıda en az 21 kişi öldü, 50 kişi de yaralandı. Polis yetkilileri Muhammed Salih ve Abdülselam Zibari tarafından yapılan açıklamaya göre üzerine bombaları saran bir militan dün Erbil merkezindeki polis akademisine sızmayı başardı. Avluda toplanan 200 polisin arasına karışan militan polisler şehrin ana caddesinde yürürken üzerindeki bombaları patlatarak kendini havaya uçurdu. Olayda en az 21 kişi öldü, 100 kişi de yaralandı. Polis sözcüsü Zibari yaralılardan bazılarının durumlarının ağır olduğunu ve saatler ilerledikçe ölü sayısının artabileceği bildirildi. Erbil'deki tüm hastaneler saldırının ardından alarma geçirildi. Kuzey Irak'ın ikinci büyük şehri olan Erbil'de daha önce benzeri intihar saldırıları yaşanmıştı. Irak'ın diğer şehirlerine oranla çok daha az şiddet olayının yaşandığı Erbil'deki düzenlenen saldırılar genelde Ansar el-İslam örgütü tarafından üsleniyor.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşer Zebari önceki gün basına yaptığı açıklamada "Irak'ta Basra ve Erbil gibi istikrar ve güvenli birçok şehir var" şeklinde konuşmuştu. Saldırının bu konuşmanın hemen ardından yaşanması dikkat çekti. Öte yandan Bağdat'ın güneybatısında Baya polis karakoluna düzenlenen saldırıda 9 kişi öldü. Yetkililer, ölenlerden 8'inin polis memuru, birinin de bebek olduğunu söylediler. Iraklı polis yetkilisi, sabahın erken saatlerinde bomba yüklü 3 araç, bomba atar tüfek ve küçük çaplı silahlarla karakola saldırıldığını belirtti. Polis, yaralananlar arasında bir tümgeneralin olduğunu da duyurdu. Bu arada Amerikan ve Irak güçleri, Bağdat'ta güvenliği artırmak için başlattıkları saldırıyı sürdürüyor. Amerikalı ve Iraklı güvenlik güçleri daha önce bu saldırının çok başarılı geçtiğini açıklamışlardı. Yetkililer, ayrıca başkent Bağdat'ta güvenlik önlemlerinin artırıldığını, kentte daha fazla sayıda polis görevlendirildiğini söylemişlerdi.

Kerkük'te 15 Türkmen tutuklandı

Kerkük dışındaki cezaevlerinde 180 kişinin tutulduğu açıklandı. ABD Kuvvetleri Komutanı General Alan Gayhart, Kerkük'te gözaltına alınan ve kent dışındaki cezaevlerine gönderilen 15'i Türkmen 180 kişi olduğunu açıkladı. Gözaltıların bilgisi dahilinde gerçekleştiğini söyleyen General Gayhart, Kerkük'teki cezaevinin kapasitesinin düşük olması nedeniyle bazı tutukluların Süleymaniye ve Erbil'deki cezaevlerine nakledildiğini savundu. Kerkük İl Meclisi'nin Türkmen Üyesi Ali Mehdi'yi de teröre destek vermekle suçlayan General Gayhart, Mehdi'nin 250 Türkmen'in tutuklandığı iddiasını ortaya attığını ancak liste istediklerinde, sadece 35 kişinin adını verebildiğini iddia etti. Gayhart, bunlardan 20'sinin daha önceden serbest bırakıldığını söyledi.



21 Haziran 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED