AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
ÖSS mağdurları haklarını istiyor

Başörtülü oldukları için sınav salonundan çıkarılan başörtülü öğrenciler Merva Balçın ve Elif Akışık, uygulamaya tepki gösterdi. Öğrenciler, "Eğitim hakkımızı engelemeye kimsenin hakkı yok" dedi.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ / İSTANBUL
    ÖSS sınavında, salondan yaka paça atıldıklarını belirten başörtülü öğrenciler Merva Balçın ve Elif Akışık, yapılan uygulamaya tepki gösterdi. Öğrenciler, "Eğitim hakkımızı elimizden aldılar. Bizim de diğer öğrenciler gibi hayallerimiz vardı. Geleceğimizle oynamaya kimsenin hakkı yok." dedi. Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanlığı'nda bir basın toplantısı düzenleyen öğrenciler, sınav salonundan çıkarılırlarken polis tutanağı tutulmadığını kaydetti. Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ercan ise eğitim hakkı elinden alınan başörtülü öğrencilere destek vererek "Bu uygulama tek kelime ile "Zorbalık"tır. Polis veya kanun devletinde bile böyle bir uygulama görülmez." dedi.

    Öğrenciler yasağın kalkmasını istedi

    Merva Balçın, isimli öğrenci, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde sınava girdiğini belirterek yaşadıklarını şöyle anlattı: "Normal bir öğrenci gibi ÖSS'ye hazırlandım. Sınav sabahı evraklarımı hazırlayarak salona gittim. Girişte hiç bir sorunla karşılaşmadım. Salonda sınavın başlamasını beklerken görevliler gelip bana salona başörtülü nasıl girdiğimi sordular. Ya başımı açmamı yada salonu terk etmemi istediler. Ben de başımı açmayacağımı ve sınava girmenin hakkım olduğunu söyledim. Ama salon görevlisi güvenlik elemanlarını çağırdı. Görevlilere sınav kağıdımı işaretleyebileceklerini veya tutanak tutabileceklerini ifate ettim. Bunu önce kabul ettiler sonra ?Hayır tutanak tutmuyoruz. Kağıdını da işaretlemeyeceğiz. Ya başını aç. Ya da salonu terk et" dediler. Görevlilere tutanak tutulması gerektiğini söyledim. Bunu da yapmadılar." Oruç Gazi İlköretim Okulu'nda sınava giren ve salondan atılan Elif Akışık da "Bu baskı ne zamana kadar sürecek. Bitirin bu zulmü" şeklinde konuştu. Akışık, bir gazetecinin "eğitim hayatınızı yurt dışında mı sürdüreceksiniz?" sorusuna ise "Ben bu ülkenin evladıyım. Ülkemi seviyorum.Eğitim hakkımı Türkiye?de sürdürmek için uğraşacağım. Özel veya altarnatif eğitimlerle okul hayatıma devam edeceğim." cevabını verdi.

    'Zorbalıktan kimseye fayda gelmez'

    Öğrecilerin aileri de basın toplantısında çocuklarına destek verdi. Başörtüsü yasağının kaldırılmasını isteyen Merve Balçın'ın abisi Yılmaz Balçın, "Kadeşim girişte bir engellemeyle karşılaşmayınca başörtüsüyle sınava alacaklarını düşünerek rahatladık. Ancak sınav başladıktan sonra kardeşim ağlayarak dışarı çıktı. Yanında polisler vardı. Bu görüntü vicdanlarımızı çok sızlattı. Avukatımızla birlikte yetkililerle defalarca görüşmek istememize rağmen muhattap bulamadık." dedi. Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Ercan da ÖSS'de başörtülü öğrencilerin eğitim hakkının elinden alındığını belirterek, "Uygulayıcılar zorba davranışlar sergiliyor" dedi. Adi cinayetler işleyen sanıklara verilen hakların inançları gereği giyinen ve bu şekilde sınava giren öğrencilerden esirgendiğini dile getiren Ercan, "Hukuk, sınav düzenine aykırı davrananlar hakkında tutanak tutulmasını öngörüyor. Öğrencilerin zorkullanılarak dışarı çıkarılması hiç bir hukuk kuralında yer almaz. Çünkü bu uygulama kanuna da uymuyor. Bu zorbalıktan kimseye bir fayda vermez. Ülkeye zorbalık yaparak zarar veriyorlar." şeklinde konuştu.



  • 21 Haziran 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED