T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 23 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kredi kartında gecikme faizi düştü

Merkez Bankası 2 Temmuz'dan geçerli olmak üzere Yeni Türk lirası (YTL) cinsinden kredi kartı işlemlerinde gelecek 3 ay için uygulanacak aylık azami gecikme faizi oranını yüzde 6,44'ya, aylık azami akdi faiz oranını ise yüzde 5,72'ye indirdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğin ardından, gelecek 3 ay için belirlenen kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarına ilişkin Merkez Bankası tarafından da yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulanacağı aylık azami akdi faiz oranının YTL için yüzde 5,72, dolar için yüzde 2,68 ve avro için yüzde 2,50, aylık azami gecikme faizi oranının ise YTL için yüzde 6,44, dolar için yüzde 2,98 ve avro için ise yüzde 3,05 olarak belirlendiği ifade edildi.

Açıklamada, "söz konusu oranlar azami oranlar olup, bankalarca kredi kartı işlemlerinde 2 Temmuz 2006 tarihinden itibaren bu oranların üzerinde bir faiz oranı uygulanması mümkün bulunmamaktadır. Bankalar bu oranları geçmemek üzere, faiz oranlarını serbestçe belirleyebilecektir" denildi.

Merkez Bankası tarafından, bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayacağı aylık azami faiz oranlarının, önceden açıklandığı gibi "sektörün ortalama faiz oranlarına 0,5 puanlık piyasa marjının" eklenmesi ile belirlendiği kaydedilen açıklamada, söz konusu azami faiz oranlarının, 2 Temmuz-2 Ekim tarihleri arasında geçerli olacağı belirtildi.

2 EKİM SONRASI İÇİN YİNE DUYURU YAPILACAK

2 Ekim 2006 tarihinden sonraki gelecek üç aylık dönem için geçerli olacak azami faiz oranlarının, bu tarihten önce yine Merkez Bankası tarafından kamuoyuna duyurulacağı bildirilen açıklamada şöyle denildi:

"Kredi kartı, genel olarak kart sahibine üye işyerlerinde nakit para verilmeksizin mal veya hizmet satın alma imkanı sağlayan bir ödeme aracıdır. Ayrıca kredi kartı kullanıcılarının nakit çekmesi veya yapmış olduğu alışveriş bedellerinin ödenmesini belirli bir süre için ertelemek istemesi halinde, ilgili harcama tutarları krediye dönüşmekte, kredi kartı bir kredi kullanım aracı haline gelmektedir. Kredi kartı çıkaran kuruluşlar, POS (Point of Sale) makineleri edinme maliyeti ve ulusal ve uluslararası ödeme sistemlerine üyelik maliyeti üstlenmekte ve öngörülemeyen nakit çekilişleri nedeniyle ilave likidite riski taşımaktadırlar. Dolayısıyla bankalar, teminatın zayıf olması nedeniyle yüksek kredi riski, öngörülemeyen likidite çıkışları nedeniyle de likidite riski taşıyan kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlemektedir."

TÜKETİCİ KREDİSİ

Diğer ülke uygulamalarına bakıldığında da, kredi kartı işlemlerinde uygulanan faiz oranlarının tüketici kredilerine uygulanan faiz oranlarına göre daha yüksek belirlendiğinin görüldüğü ifade edilen açıklamada, bu nedenle, kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamalarının menfaatlerine olacağı vurgulandı.

Bankalarca kredi kartı işlemlerinde uygulanan en yüksek akdi ve gecikme faiz oranlarının, Merkez Bankası internet sitesinde banka bazında yayınlandığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Kredi kartı hamillerinin önünde tercih yapabilecekleri geniş bir faiz yelpazesi bulunmaktadır. Kredi kartı sahiplerinin bu faiz oranlarını kontrol ederek daha düşük faiz uygulayan bankaları seçme olanağı bulunmaktadır.Kredi kartı kullanıcılarının düşük faiz öneren bankaların kredi kartlarına yönelmelerinin bankacılık sektöründe rekabeti artırması ve böylece kredi kartı faizlerinde düşüş sağlaması beklenmektedir."

Merkez Bankası'nın 2 Nisan 2006 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliği uyarınca bankalar Haziran ayında YTL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulacağı aylık azami akdi faiz oranı yüzde 5,75, aylık azami gecikme faiz oranını yüzde 6,88 olarak belirlenmişti.

Bankaların Haziran ayında yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde aylık azami akdi faiz oranı dolar için yüzde 2,68 ve avro için yüzde 2,53, aylık azami gecikme faizi oranı ise dolar için yüzde 3,34 ve Avro için ise yüzde 3,05 olarak uygulanmıştı.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi