T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 22 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Bağ-Kur'da emeklilik yaşını beklemek

Bağ-Kur'da prim ödemeksizin emeklilik yaşı beklenebilir mi?

Erkan TABAK: Babam, esnaftır. 25 yıldır Bağ-Kur'a prim ödüyor. Yaşı gerçekte 49, kimlikte ise 42. Emekli olabilmesi için yaşının dolması gerek. Hizmeti dolmuş. Primleri zor ödüyor. Prim ödemeyip ya da durdurup yaşını beklese olabilir mi?

"Okuyucumuzun babası, 25 tam yıl, yani 9000 gün eksiksiz prim ödemişse, kimliğinde kayıtlı olan doğum tarihi itibariyle emeklilik hakkını elde edeceği yaşı doldurana kadar, prim ödemeksizin bekleyebilecektir."diye yazmıştım, 15.06.2006 günlü yazımda, SSK uygulamasından etkilenerek. Bu değerlendirmede kişinin iş bırakma bildirimini, her ne kadar sigortalının kişisel bilgileri bana gönderilen soruda belirtilmemişse de, zamanı gelince Bağ-Kur'a vereceği, diğer bir deyişle vergi mükellefiyetinin sona ereceği, hatta isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalılığı varsayımıyla bu soruya cevap verilmişti. Ancak anlaşıldığı kadarıyla bu cevabın anlaşılmasında zühul hâsıl olmuştur. Dikkatli, doğru bilginin kamuoyuna yansıması çabamıza katılmak özverisi gösteren bir e-mail aldım, BAĞ-KUR Genel Müd. Yrd. ve Yönetim Kurulu Üyesi Metin ARSLAN'dan. Bunun için kendisine teşekkür ediyorum.

Sayın Arslan, bu e-mailinde şunları söylüyor: "Tahsin Bey, 'Çalışanın Sesi' köşenizi dikkatle izliyorum. Vatandaşlarımıza büyük bir hizmet veriyorsunuz. Bu nedenle sizi kutluyorum. 15 Haziran 2006 tarihli Yeni Şafak'taki köşenizde, 25 yıldan beri prim ödeyen ve 42 yaşında olan bir sigortalının, 9.000 gün prim ödemiş olması nedeniyle prim ödemeden yaşının dolmasını bekleyebileceği yönünde bir açıklamanız var. Belki gazeteye yansıtmadığınız ek bilgiler vardır, ama köşenizde okuduğum bilgiler ışığında, böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyleyebilirim. Şöyle ki; 1479 sayılı Kanunun "Sigortalılığın Başlangıç ve Bitiş Tarihi" başlıklı 25 inci maddesi hükmüne göre, vergi mükellefiyeti devam ettiği sürece sigortalılık sıfatı da devam eder. Sigortalılıkta yaş haddi yoktur. Sadece kadın ise 60, erkek ise 62 yaşını doldurmuş bulunan sigortalılara, işlerini terk etmeleri ve hizmet süresi olarak da yaşlılık aylığına hak kazanamamaları halinde ödedikleri primler toptan ödeme şeklinde geri verilebilmektedir. (1479 s. K. m.39). Hizmetinize katkım olur düşüncesiyle yazdım. Lütfen yanlış anlamayınız. Sonsuz saygı ve sevgilerimi lütfen kabul ediniz."

Esasında okuyucumuzun babasının kişisel ve sigortalılık bilgilerinin daha geniş verilmesi gerekiyor. Şimdi okuyucumuzdan bunu bekleyelim. Babasının emeklilik sorununun çözümü, 1479 sayılı Bağ-Kur Yasası'na 4447 sayılı Yasa ile eklenen ve daha sonra 4759 sayılı Yasa ile değişik Geçici 10. Maddesi uyarınca yapılacaktır.

Babam, hizmet birleştirmesiyle SSK'dan ne zaman emekli olur?

Mustafa DOĞRU: Babam, 05.10.1955 doğumlu. 18.10.1982 yılında esnaf Bağ-Kur'una kayıt olup 4 yıl 2 ay 13 gün prim yatırdıktan sonra durdurmuştur. 01.05.1998 yılında çiftçi Bağ-kuruna girmiş oradan da 4 yıl 1 ay 18 gün pirim ödedikten sonra 20.06.2002 yılında SSK'lı işe girdiğinden dolayı durduruldu. O günden bugüne SSKlı olarak çalışmaktadır. 20 ay olan askerlik borçlanmasını Sosyal Sigortalar Kurumu'na ödemiş bulunmaktayız. Babam ne zaman emekli olabilir?

*Okuyucumuzun verdiği süreler itibariyle Bağ-Kur'a takriben 3000 gün kadar prim ödemesi hesaplanmıştır. Hizmet Birleştirmesi Yasası uyarınca 18.10.1982 tarihinde sigortalılığının başladığı göz önünde bulundurularak hesap yapıldığında, 25 yıllık sigortalılık süresini, 47 yaşını ve 5150 prim ödeme gününü tamamladığında SSK'dan emekliliğini isteyebilecektir. Okuyucumuzun babası, 47 yaşını 05.10.2002 tarihinde tamamlamış olup, 18.10.2007 tarihinde ise 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracak, ancak bu tarihte eksik prim ödeme gün sayısını (takriben 2150 prim ödeme gününü) tamamlayamayacaktır. Hizmet birleştirmesiyle toplam 5150 prim ödeme gününü tamamladığında SSK'dan yaşlılık aylığını isteyebilecektir.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi