T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 23 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Talat: Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonlar kaldırılmalı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin limanlarını ve havaalanlarını Kıbrıs Rum tarafına açmasından yana olduklarını, ancak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün önerdiği gibi, eş zamanlı olarak Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların da kaldırılması gerektiğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat
Cumhurbaşkanı Talat, seminer amacıyla KKTC'de bulunan Petrol İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın başkanlığındaki Petrol-İş Başkanlar Kurulu heyetini kabulünde yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Biz Türkiye'nin limanlarını da, havaalanlarını da Kıbrıs Rum tarafına açmasından yanayız. Ancak Dışişleri Bakanı Gül'ün önerdiği gibi, eş zamanlı olarak Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonları da kaldırılması gerekiyor. Hak ve adalet, uluslararası hukuk bunu gerektiriyor. Kıbrıslı Türklerin cezalandırılmaya devam edilmesinin herhangi bir gerekçesi kalmamıştır. Çünkü Kıbrıslı Türkler Kıbrıs'ta çözümden yanadır, BM Güvenlik Konseyinin aldığı kararlarda öngörülen Kıbrıs'ta iki kesimli, iki bölgeli, iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı bir federal çözümü desteklemektedir. Bırakınız desteklemeyi, bunun için oy da vermiştir."

Artık izolasyonun hiçbir anlamının kalmadığını vurgulayan Talat, bunu BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın da söylediğini, izolasyonları ve gereksiz kısıtlamaları BM'ye üye ülkelerin ve uluslararası kuruluşların kaldırması çağrısı yaptığını kaydetti. "Biz buna ve taahhütlerimize sadığız" diyen Talat, "Ancak kimse bizden haklarımızı, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitlik haklarını, iki bölgeli, iki kesimli federal bir çözümdeki Kıbrıslı Türk haklarını feda edeceğimizi beklemesin, bekleyemez. Beklememeli" diye konuştu.

Türkiye'nin limanlarını Kıbrıs Rum bayraklı gemilere açmasını reddetmediklerini, ancak Kıbrıslı Türklere yönelik Rum tarafının uyguladığı izolasyonların eş zamanlı olarak kalkmasını istediklerini yineleyen Talat, "Biz kısıtlamacı değiliz. Biz, geçmişte de öyleydik. Geçmişte de Türkiye bu kısıtlamaları getirirken Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonlara tepki olarak getirmişti" dedi.

O zaman Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamış aday ülke olmadığını, Rum tarafının da AB üyesi olduğunu ve AB'nin de konunun içine girmediğini belirten Talat, "Ancak şimdi AB konunun içine giriyor. Giriyor ama, nedense 26 Nisan 2004'de verdiği, Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların kaldırılacağı sözünü unutuyor" dedi.

"ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANIYOR"

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs'ın kuzeyinde ekonominin gelişimine paralel olarak birçok alanda önemli gelişme yaşandığını ifade ederek, çağdaş bir ekonomik yapının temel hedef olduğunu kaydetti.

Nedenleri bilinen bir şekilde Kıbrıslı Türklerin AB'nin dışında tutulduğunu ifade eden Talat, AB müktesebatının KKTC'de askıda olduğunu, hükümetin, AB'ye girilmese de müktesebata uygun çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini, bunun halkın menfaatine olduğunu söyledi.

Nihai hedefin Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu, sorunun devamının kimseye yararı olmadığını belirten Talat, Rumların yanlış bir algılama içinde olduğunu, AB üyesi olduklarından dolayı her istediğini yaptıracağını zannettiğini kaydetti. Talat, Rumların Türkiye'yi, AB üyesi adaylığından dolayı baskı altına almaya çalıştığını ve Kıbrıslı Türklerin önce parça parça, sonra da nihai olarak adayı terk etmesini sağlamaya çalıştığını kaydetti.

Bunu BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın da teşhis ettiğini ve Annan'ın "Rum tarafının AB üyeliğinin ve Türkiye'nin de AB'ye üye olmak istemesinin Kıbrıs sorununun çözümünü daha zorlaştırdığını" söylediğini anımsatan Talat, "Yani uluslararası toplumun lideri konumundaki BM Genel Sekreteri bu durumu bizim gibi teşhis etti. Biz de bu haklı durumumuzu bütün dünyaya anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

Petrol İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın ise Kıbrıs Rum kesiminin Türkiye'ye, liman ve havaalanlarını Rum uçak ve gemilerine açma şartını kabul edilemez olarak gördüklerini ifade ederek, "KKTC üzerindeki izolasyonlar kalkmadığı sürece, Türkiye'nin sırf AB için Kıbrıs'ı feda etmesi söz konusu olamaz. Dolayısıyla limanların açılması da şu aşamada düşünülemez" dedi.

  • LEFKOŞA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi