T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 20 OCAK 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Atamalarda Süre Ne Zaman Başlar?

Atamalarda, görev yerine hareket ve işe başlama süresi 657 sayılı Kanunun 62'nci maddesinde düzenlenmiştir. Burada yer alan hüküm şu şekildedir:

"İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;

a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,

b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini, izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar..."

Kanunun 63'üncü maddesinde ise İşe Başlamama Halinde Yapılacak İşlemi düzenleyen 63'üncü maddesinde ise isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın göreve başlamayanların atamalarının iptal edileceği belirtilmiştir.

Yukarıda yer verilen hükümde de görüleceği üzere, göreve başlama için gerekli sürenin başlangıcı tebliğ tarihidir. Yani size 26 Aralıkta tebliğ yapılmışsa 15 günlük süre bu tarihten itibaren başlayacaktır.

15 günlük süreden önce göreve başlamanız sizin takdirinizdedir. Şayet hastalık nedeniyle rapor almanız halinde bu süre rapor süresi kadar uzayacaktır.


Ölü Doğum Halinde de, Doğum İzni Verilmelidir

Ben ve eşim Adalet Bakanlığı'nda memur olarak çalışmaktayız. Eşim ölü doğum yaptı. Ancak kurumum eşime doğum sonrası izin değil, sevk kağıdındaki kadar, istirahatlı saymıştır. Eşime doğum sonrası izin verilmesi gerekmez mi?

657 sayılı Kanunun Mazeret iznini düzenleyen 104'üncü maddesinde; "A)Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır."hükmü yer almaktadır. Yukarıda yer verilen hükme göre doğumun ölümü yoksa sağ mı olduğu hususuna yer verilmemiştir. Önemli olan husus doğumun gerçekleşip gerçekleşmediğidir. Dolayısıyla doğum için öngörülen yasal izinleri kullanabileceğiniz düşünülmektedir. Şayet eşinize doktor tarafından rapor verilirse rapor süreleri izin sürelerine ilave edilecektir.

Bu konuyla ilgili olarak şu hususu da belirtmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Sayıştay Başkanlığının bir kararında;( (K.T:21.5.1973 K.No:3671/29) Devlet memurlarına aynı ay içinde doğan ve ölen çocukları için hem doğum yardımının hem de ölüm yardımı ödeneğinin verileceği hükme bağlanmıştır. Yine başka bir kararında; (K.T:5.4.1979, K.No:3986/1) Devlet memurlarına miadında(180-300 gün) ölü doğan çocukları için de ölüm yardımı ödeneği verilmesi gerektiği hükmüne yer verilmiştir.


Tekniker, Teknisyen kadrosuna atanabilir mi?

Tekniker kadrosu olmadığı için iki yıllık meslek yüksekokulu mezunu olan ve tekniker unvanını ihraz eden bir kişi teknisyen kadrosuna atanabilir mi?

3795 sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin (a) bendinde; endüstri meslek lisesi, kız meslek lisesi, teknik lise ve kız teknik lisesine mezunlarına "teknisyen" unvanı, (b) bendinde ise; lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere "tekniker" unvanı verileceği hükme bağlanmıştır.

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde, ilgililerin 3795 sayılı Kanuna göre Teknisyen unvanlı bir kadroya atanması mümkün değildir.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi