T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 10 ŞUBAT 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Vecdi AKYÜZ

Namazda abdestin bozulması

Muhterem hocam, bazen namazda iken abdest bozulması durumu oluyor. Son sünnetin son rekati dahi olsa, yeniden abdest alıp namazı tekrar kılıyorum. Davranışım doğru mudur? (E.Aktaş)

Sadece bozulan namazı sürdürebilmek
Namaz kılarken kasıtlı olmaksızın abdest bozulması durumunda, hangi konumda bulunuyorsa tek yana selâm vererek namaz hemen kesilir, namaza aykırı bir davranışta bulunmadan hemen abdest alınır ve sadece yarıda kalmış olan namaz bırakıldığı yerden (son kıldığı rekat ve rükünden) itibaren, abdest alınan veya daha önce kılmakta olunan yerde usûlünce tamamlanır. Cemaatle kılıyorsa, önceki kılış yerine dönüp namazını tamamlar. Bu tamamlamaya, "namazı bina etmek" denir. Bu vakte ait abdest bozulmasından önce kılınan namazlar, her namaz ayrı birim olduğundan dolayı, bu abdest bozulmasından etkilenmez. Cemaatle kılınan namaz, abdest tazeleyip dönünceye kadar bitmiş olursa, tek başına gibi kılar.

Namazı yeni baştan kılmak
Abdest tazelemeden sonra yarıda kalan namazı usûlünce tamamlayabilmek için, şunlara dikkat edilmelidir:

1) Avret Yeri Açılmak: Abdesti bozulan mükellefin avret yeri açılırsa, namazı bozulmuş olur. Bu durum, daha çok kadınlar için sözkonusudur. Buna göre kadın mükellefin abdest için kolunu sıvaması durumunda, namazı bozulmuş olur. Kılarken abdestinin bozulduğu namazı, yeni baştan kılar, yarıda bıraktığı yerden tamamlayamaz.

2) Kıraat yapmak ve saflardan uzakta durmak: Abdest almaya giderken veya dönerken kıraat yapmak veya iki saf ötede bulunmakla namaz bozulur.

3) Abdesti uzatmak: Abdest almaya gidince, zorunluluk olmaksızın bir rükün yapacak kadar beklemek ve gecikmekle, yarım kalan namaz bozulmuş olur. Abdest almaya hiç konuşmadan en kısa yoldan gidilir ve en kısa sürede abdest alınır.

4) Camiden çıkmak: Namaz kılarken abdest bozuldu diye camiden (namaz alanı) çıkmakla namaz bozulur. Namaz cami veya mescitte değil de kırda veya açık alanda kılınıyorsa, cemaatle veya münferiden (tek başına) kılmaya göre hareket edilir:

a) Cemaatle kılınan namazda yerinden ayrılma: Cemaatle kılınan namazda sağ, sol veya arkaya abdest almaya gidilirse, safların bittiği yer; ön tarafa gidildiğinde, sütre veya bina varsa, buraya kadar olan yer, bunlar yoksa secde yeri, cami hükmünü alır.

b) Tek başına kılınan namazda yerinden ayrılma: Yalnız başına kılan mükellefin ön taraf dışındaki yönlere veya ön tarafta sütre olmaksızın gitmesi halinde, secde yeri kadarlık, sütre olduğu halde ön tarafa yürüdüğünde sütreye kadar olan yer cami hükmünü alır.

5) Namaz yerinden ayrılma: Abdestsiz olduğunu zannederek, namaz kılarken bulunduğu yerden ayrılmakla, dışarıya çıkılmasa bile, namaz bozulur.

Şafiîlere göre, abdest bozulması durumunda namaz, bıraktığı yerden değil, yeni baştan kılınır.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi