T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 24 ŞUBAT 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ali BAYRAMOĞLU

Mantar ve dekan...

"Bir üniversitenin İlahiyat Fakültesi Dekanlığı'na mantar uzmanı bir biyolog atandı..."

Nazire gibi geliyor... Hatta bir komedi filmine iyi konu olur gibi düşünüyor insan.

Ne var ki olay gerçek, ciddi ve vahim...

Eğitim kurumundan çok garnizon gibi faaliyet göstermesi arzu edilen yüksek öğretim kurumlarının yaşadığı içler acısı durumu, YÖK ve üniversiteler meselesinin geldiği yeri gösteren açık bir örnek var ortada...

Sorun sadece hak, hukuk, ilke ihlalinden oluşmuyor. Eğitim kurumlarının ürettiği otoriter modelle bir ülkenin zihni, siyasi ve ekonomik geleceği de tehlikeye atılıyor...

Malatya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden bir öğretim üyesi dostumun gönderdiği mektubu birlikte okuyalım:

"Üniversitemizin İlahiyat Fakültesi'ne Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden mantar uzmanı bir Öğretim Üyesinin Dekan Vekili olarak görevlendirilmesi ve bu görevin 4-5 aydır devam ediyor olması, üniversitemizin pek çok öğretim elemanını ve İlahiyat Fakültesi öğretim elemanlarını öncelikle derinden yaralamıştır.

"Fakülte öğretim elemanlarının görüşlerine hiç başvurulmaksızın yapılan bu görevlendirmeyle Fakülte'nin kurumsal manevi şahsiyetinin zedelendiği ortadadır. Ayrıca bu uygulama, Üniversitemize de zarar verecektir.

"Nitekim Dekan Vekili: "Burada bütün hocalar, her derse girebilir ve verebilir. Kaldı ki dört yıllık fakülteyi bitiren herkes, buradaki bütün derslere girebilir. Hatta ben dahi ilahiyatçılardan daha iyi felsefe bilirim. Alan veya alan hocası da ne demekmiş? Aslında burada bölümleri de, bölüm başkanlıklarını da kaldırmak gerek. Ben bir şey istiyorsam mecburen herkes ona uyacak. Ben emredersem yapılacak" diyerek İlahiyat Fakültesi kurumunun manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif etme yoluna gitmektedir.

"Fakülte'de Bölüm Başkanlarını, Anabilim Dalı Başkanlarını ve ilgili öğretim üyelerini dikkate almaksızın derslerin dağılımında değişiklikler yapmış ve bazı dersleri, 2547 sayılı YÖK kanununun 3/k, 12/b, 16/son ve 31. maddelerine açıkça aykırı olduğu halde, alan branş hocalarına değil, alana çok uzak olan hocalara vermiştir.

"Dekan Vekili, sosyal bilimleri küçümseyici yaklaşımından dolayı İlahiyat'taki akademik personelin maaşlarını baştan hak etmediklerini sıklıkla dile getirmekte ve bu bakış açısına göre uygulamalar yapmakta, kararlar almaktadır. Hatta bu yaklaşımını stratejik plan konusunda dahi sergilemektedir. Stratejik planlamayı ciddiye almadığını ihsas ettirecek söylem ve üslup ortaya koymaktadır.

"Rektörlüğümüzün bütün Dekanlar, Bölüm ve Anabilim Dalı Başkanlarıyla yaptığı toplantıda dekan vekilinin stratejik planlama için "Bunlar hikayedir" sözü de zaten bunun kanıtıdır. Ayrıca İlahiyat Fakültesi'nde onur kırıcı ve ayrımcılık örneği olarak 3 öğretim elemanının her gün sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 defa imza atma zorunluluğu getirilmesi de dikkati çekmektedir. Başka illerdeki üniversitelerde doktora yapan bu öğretim elemanlarının önü bu yolla kesilmektedir.

"Avrupa Birliği yolunda önemli adımların atıldığı şu günlerde, YÖK'ün mevzuatına, akademik yapı ve mantığa, akademik kimliğe, uzmanlık felsefesine, pedagojiye, üniversite eğitim felsefesine, öğrenci ve öğretim elemanı yararına, stratejik planlamaya, kamu yararına vs. aykırı bu uygulamalara son verilmesi, üniversitemiz ve İlahiyat Fakültesi'nde en yüksek düzeyde nitelikli eğitim ve öğretimin yapılabilmesi için elzem görünmektedir..."

Serzeniş, şikayet, dert böyle...

Bunları hakketmek için bu ülke akademisyeni, bu ülke insanı ne yaptı?

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi