T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 24 ŞUBAT 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Uzan'ın Libananco'su Tahkim'de dava açtı

Uzanlarla bağlantılı olduğu iddia edilen Güney Kıbrıs merkezli yatırım şirketi Libananco, ÇEAŞ ve Kepez için Türkiye aleyhine 10 milyar dolarlık dava açtı

Yakup
Kocaman
Uzanlarla bağlantısı olduğu iddia edilen edilen Güney Kıbrıs merkezli Libananco Holdings Co. Limited şirketinin avukatları, Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi'nde (ICSID-Tahkim) Türkiye aleyhine 10 milyar dolarlık tazminat davası açtıklarını duyurdu. Libananco'nun işlerini takip eden Washington merkezli hukuk bürosu Crowell & Moring hukuk bürosundan yapılan açıklamada, davanın Türkiye'nin Çukurova Elektrik A.Ş ve Kepez Elektrik A.Ş'ye el koyması gerekçesi ile açıldığı bildirildi. Uzanların Libananco ilgisinin Cem Uzan adına çalıştığı anlaşılan Ali Cenk Türkkan'dan kaynaklanıyor. Türkkan'ın Libananco'nun büyük ortağı olduğu daha önce duyurulmuştu. Cem Uzan'ın Cayman adalarındaki yat davasını takip eden Türkkan ile yaptığı telefon görüşmeleri medyaya sızmıştı. Libananco'nun Amerika'daki avukatı Stuart H. Newberger ile Güney Kıbrıs'taki avukatı Achilleas Demetriades, açıklamalarında

Türkiye'nin 2001 yılında Enerji Şartı Anlaşmasını (ECT) imzaladığı için Kıbrıs Cumhuriyeti'ni resmen tanıdığını iddia etti. Başbakan Erdoğan'ın kendilerine cevap vermeyi reddettiğini belirten avukat Newberger, "Türkiye ECT'yi imzalmış olmakla Kıbrıs'lı yatırımcıların yatırım anlaşmazlıklarını Dünya Bankası tahkiminde çözmeye söz vermiştir" dedi. Newberger, mahkemenin bu yaz toplanıp duruşmayı bir yıl içinde bitireceğini savundu.

LOIZIDOU DAVASI AVUKATI İMALI KONUŞTU

Lefkoşe'deki Rum avukat Demetriades (Louzidu davasının avukatı) ise, "Türkiye'nin, bu kuruluşlara el koyması ECT ve uluslararası hukuka aykırı. Bu dava, Türkiye'nin AB'ye girmek için uyması gereken kriterlere aykırı davrandığını gösteriyor" iddiasında bulundu. Açıklamada, Rum avukat Demetriades'in Loizidou davasında Türkiye'ye karşı 17 yıl hukuk savaşı verdiği ve yüklü bir tazminat aldığı vurgulandı.

Libananco oyunu 13 Mart 2002'de başladı

Yeni Şafak, Libananco'nun kurulduğu tarihi ve Lefkoşa'daki adresini açıklıyor. 'ÇEAŞ ve Kepez' benim diyerek devlete 10 milyar dolarlık dava açacağını ilan eden Libananco Holdings'in 13 Mart 2002'de, yani ÇEAŞ ve Kepez'e el konulmadan tam 1 yıl üç ay öncesinde kurulduğu ortaya çıktı. Lefkoşa merkezli Libananco'nun adresi Rum kayıtlarında 14C Kasou 1086 Lefkosia olarak geçiyor. Enerji Bakanlığı, Uzanlar'ın Çeaş ve Kepez'i işletirken yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle 12 Haziran 2003'te sözleşmelerini feshederek şirketlere el koymuştu. Libananco Holdings Co. Limited'in ÇEAŞ ve Kepez hisselerine devletin el koyma ihtimaline karşılık, 13 Mart 2002'de, yani bir yıl üç ay öncesinde Güney Kıbrıs Rum kesiminde kurulduğu ve ÇEAŞ-Kepez'deki hisselerin Libananco'ya devredildiği iddia ediliyor.

Tazminattan tüm ortaklar yararlanır

Libananco'nun avukatı, Tahkim'in tazminata hükmetmesi halinde Türkiye'nin ödeyeceği tazminattan Libananco dışındaki ortakların da istifade edeceğini iddia etti. Daha önceki sorularımıza Libananco'nun iki avukatı adına Newberger tarafından verilen cevapta, Libananco'nun kurulduğundan bu yana yönetim kurulu üyelerinin büyük çoğunluğunun Güney Kıbrıs vatandaşı olduğunu belirtilmişti. Newberger ayrıca, Türkiye'ye gelip İstanbul'da Cem Uzan ile görüştükleri yönünde Türk basınında çıkan iddialarla ilgili sorularımızı cevapsız bıraktı.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi