AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Açe'de 80 bin ölü var

Güney Asya'yı vuran deprem ve tsunami sonucu sadece Endonezya'nın Açe eyaletinde ölü sayısının 80 bini bulabileceği belirtiliyor. Kıyı kenti Meulaboh'ta ise 40 bin kişi öldü. Sri Lanka'da ise ölü sayısı 40 bini geçti.

Endonezya'nın Açe eyaletinde deprem ve depremin yol açtığı dev dalgalar sonucu ölenlerin sayısının 50 bin ila 80 bini bulabileceği bildirildi. BM İnsani İşler Koordinasyonu Bürosu Başkanı Michael Elmquist, yaptığı açıklamada, tahminlerine göre Açe bölgesinde ölü sayısının 80 bine kadar çıkabileceğini kaydetti. Elmquist, sadece kıyı kenti Meulaboh'ta ölü sayısının 40 bini bulabileceğini söyledi. Güney Asya'da deprem ve tsunami felaketinde Endonezya'nın tamamında resmi tahminlere göre ölü sayısı 40 bin olarak bildirilmişti.

Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla, Güney Asya'yı vuran deprem ve tsunami sonucu Endonezya'da hayatını kaybedenlerin sayısının 40 bin civarında olduğunu söyledi. Kalla, Açe eyaletinin başkenti Bande Açe'nin 300 bin kişilik nüfusunun en az yüzde 5'inin ölmüş olabileceğini belirtti. Endonezya hükümetinden yapılan başka bir açıklamada ise felaketin yaralarının sarılabilmesi için 150 milyon dolarlık acil yardıma ihtiyaç olduğunu kaydedildi. Bu arada, Endonezya'nın sumatra adasında da ölü sayısının 40 bini bulabileceği kaydedildi.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Güney Asya'yı pazar günü vuran deprem ve tsunami nedeniyle on binlerce kişinin daha ölmüş olabileceğini söyledi. Felaketin ardından kurtarma çalışmaları sürerken, Amerikan CNN televizyonunda Larry King'in programına açıklamalarda bulunan Annan, "Binlerce, binlerce, hatta on binlerce insanın daha ölmüş olabileceğini sanıyorum'' dedi. Annan, felaket bölgesinde gıda, su ve tıbbi malzemeye ihtiyaç duyulduğunu belirterek, acil yardım çağrısı yapdı.

Tsunami korkusu göç ettiriyor

Tsunaminin vurduğu Endonezya'nın tropikal güneşi altında binlerce ceset çürürken, felaketten kurtulanlar açlık ve hastalığa karşı savaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü, çok sayıda kişinin de salgın hastalıklar yüzünden ölebileceği uyarısında bulundu. Gömülemeyen binlerce cesedin dışarda kalmasının salgın hastalığa neden olacağını belirten uzmanlar, bölgeye aynı zamanda temiz içme suyunun da ulaştırılması gerektiğini belirttiler. İnsanların çoğunun yeni deprem ve tsunamilerin meydana gelmesinden korktuğu ve yolların, yaşadıkları yeri terk etmeye çalışan insanlarla dolu olduğu belirtiliyor. Bazı adalarda insanların hindistan cevizi yiyerek hayatta kalmaya çalıştıkları kaydediliyor. Bu arada, Hindistan'ın güney sahillerinde, felaketin ardından salgın hastalıkları önlemek amacıyla aşı kampanyası başladı.

Srilanka'da ölü sayısı 40 bin

Felaketten ençok etkilenen ülkelerden Sri Lanka'da ise ölü sayısı 25 bini aştı. Fransa İçişleri Bakanı Dominique de Villepin tarafından bu ülkeye gönderilen eşgüdüm yetkilisi Albay Philippe Nardin'in verdiği bilgiye göre, tsunamilerin bu ülkede neden olduğu ölü sayısı 25 bini aştı. Yaralı sayısı da 10 bin ila 12 bin arasında bulunuyor. Avrupalı eşgüdüm yetkilisi Nardin, ölü sayısının 50 bine ulaşabileceğini belirtti. Bu arada ülkede öldükleri sanılan 3 bin kadar köylü, uzak bir bölgede sağ bulundu. Harap ve bitap düşmüş köylülerin askeri birlikler tarafından bulunduğu kaydedildi.

600 İtalyan öldü

İtalya Dışişleri Bakanı Gianfranco Fini de, bölgede 600 kadar İtalyan vatandaşının kayıp olduğunu bildirdi. Fini, düzenlediği basın toplantısında, 600 civarında İtalyan vatandaşından hala haber alamadıklarını belirterek, bu kişilerin akıbetinden endişe ettiklerini kaydetti. Fini, deniz baskınına uğrayan bölgede tatil yapmakta olan İtalyan sayısının en az 3 bin 500 olduğunu söyledi.

Kenya'nın başkenti Nairobi'deki Dünya Gıda Programı yetkilileri ise yaptıkları açıklamada, deniz baskınının Somali'de yarattığı felaketten sonra 30 bin ila 50 bin kişinin acil gıda yardımına gereksinimi bulunduğunu bildirdiler.

  • CAKARTA, COLOMBO, ROMA


    Mucize bebek iyileşiyor

    Malezya'nın Penang adasını vuran tsunami'nin ardından iki gün sonra sağ olarak kurtulan mucize bebek iyileşiyor. Tsunami ülkenin Penang adasını vurduğu sırada yatağında uyumakta olan 20 günlük bebek, döşeğinin su yüzeyinde kalması sayesinde kurtulmuştu. S. Tulasi isimli bebek arka odada uyurken, babası A. Suppiah da plajda yiyecek satarken, tsunami, Batu Ferringhi plajını vurmuştu. Bu arada, 13 yaşındaki Hintli kız mucize eseri dev dalgalara rağmen hayatta kalmayı başardı. Hindustan Times gazetesi, pazar günü kaybolan Meghan Rajshekhar'ın, 2 gün boyunca denizde bulduğu kapıya tutunarak dev dalgalara meydan okuduğunu ve dün de plajda sağ bulunduğunu yazdı. Öte yandan, Deprem ve tsunaminin vurduğu Tayland'da 6 yaşındaki Tayvanlı kız çocuğu, hindistan cevizi ağacına tutunarak hayatta kalmayı başardı. Tayland'ın Phi Phi adasında tatil yapan Yeh Chia-ni 24 saat boyunca hindistan cevizi ağacına tutunarak hayatta kaldı.

    Deprem görüntüleri tv'de yayınlandı

    Güney Asya'yı pazar günü vuran deprem ve ardından oluşan dev dalgalardan büyük zarar gören ülkelerden Endonezya'da, bir kameraya tesadüfen kaydedilen 30 dakikalık görüntü, bir televizyon kanalında yayınlandı. Endonezya'daki bir televizyonda yayınlanan görüntülerin, Banda Açz'deki evlerinin ikinci katına bir nişan ya da düğün töreni için kamera yerleştiren Seyid Hüseyni ailesi tarafından pazar sabahı çekildiği belirtildi. Yer sallanmaya ve dev dalgalar kenti işgal etmeye başladığında kameranın da çoktan balkondan çekim yapmaya başladığı belirtilirken, görüntülerde sağlam gibi görünen evin tıpkı bir tekne gibi suda yüzdüğü, bazı evlerin çatılarına kadar suya gömüldüğü, binlerce enkaz parçasının yüzdüğü görülüyor.

    Hayvanları iç güdüleri kurtardı

    Endonezya'nın Sumatra adasının batı sahillerinde meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından sahil şeritlerini sular altına alan dev dalgalar, uyarı sistemi teknolojisinden yararlanamayan insanoğlunun onbinlerce kayıp vermesine neden oldu. Felaket bölgelerinde içgüdüleriyle hareket eden hayvanlar yıkımdan kaçmayı başardı. Dev dalgaların, Sri Lanka'nın en büyük havyan korunağı olan Yala Ulusal Parkı'nın 3 kilometre kadar içine girmesine rağmen hiçbir hayvan leşine rastlanmıyor.

    Deprem doğanın dengesini bozdu

    Asya'nın güneyindeki deprem ve tsunami felaketinin kıyı bölgelerde doğanın dengesine verdiği zararın telafisinin yıllar süreceği bildirildi. Fransız Oşinograf (Okyanusbilimci) Jacques Merle, kıyı bölgelerdeki ekolojik sistemin doğanın hassas noktalarından olduğunu belirterek, buralarda mercan bölgelerinin ve kıyı şeridindeki tropikal yapraklı ormanın büyük zarar gördüğünü kaydetti. Merle, tsunamiler yüzünden balıklar ve diğer üst sınıf organizmalardan oluşan faunanın da zarara uğradığını, bunun kanıtını sahillere yığınlar halinde taşınan balıkların gösterdiğini söyledi.

  • Her yerde toplu mezarlar kazılıyor

  • 75 Türkten hâlâ haber alınamıyor



  • 30 Aralık 2004
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED