AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
H A Y A T
Çay için, güzelleşin

Çeşitli bitkilerden yapılan çayların sağlık ve güzellik üzerinde etkisi büyük. Ölçülü miktarda tüketildiği sürece son derece faydalı olan bitkisel çaylar, gripten tansiyona kadar birçok rahatsızlığı tedavi ediyor.

Çeşitli bitkisel çayları düzenli olarak içmenin, sağlık ve güzellik üzerine büyük etkisi olduğu bildirildi. Araştırmacılar, bitkisel çayların uzmanlar tarafından belirlenen ölçü ve miktarlarda tüketilmesinin son derece faydalı olduğunu vurguluyor. Uygun tariflere göre kullanıldığında mükemmel sonuçlar veren bitkisel çaylar, gelişi güzel içildiklerinde ise yan etkilere sebep olabiliyor. Özellikle kış aylarının başlamasıyla en çok soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklardan korunmaya ya da kurtulmaya çalışanlar bitkisel çaylara yöneliyor. Bu arada yeni yapılan araştırmalar ise, bitkisel çayların vücut güzelliğine de katkı sağladığını ortaya koydu. Bitkisel çayların güzellik ve sağlığa katkıları şunlar:

ADAÇAYI: Uyarıcı özelliğinden dolayı sabah akşam 2-3 çay fincanıyla içilmelidir. Cildi enfeksiyonlara karşı korur, yaşlanmasını engeller. Vücut direncini artırarak, mideyi rahatlatıp zihni açar. Uzun süre kaynatılırsa toksit etki yaparak zararlı olabilir.

IHLAMUR: Gün içinde 2-3 çay fincanı alınabilir. Soğuk algınlığının bir numaralı ilacı. Vücudu terleterek toksitlerin atılmasını sağlar, cildi nemlendirir, göğsü yumuşatır, balgam söktürür, bronşitte etkili, ayrıca sakinleştirici. Aşırı tüketilmesi halinde sıcak günlerde vücut ısısını artırabilir.

ISIRGAN: Günde 1-2 fincan tüketilebilir. Kepeğe ve yağ bezlerine karşı etkili, cilde parlaklık kazandırır. Gözlerin dostu. İyi bir raşitizm ilacı. Kemik iliğini ve kan yapan organları canlandırır. Tansiyonu düzenler. İdrar söktürür. Çoğu hastalığa dolaylı olarak iyilileştirici etki yapar. Her mevsim değişiminde 2-3 hafta boyunca düzenli olarak içilmeli. İçmeye ara sıra fasıla verilmeli.

SARI KANTARON: Tok karnına 1-2 çay fincanı olarak alınabilir. Soluk ve cansız ciltlerde oldukça etkili. Cildin canlanmasına yardımcı olur. Ruhi sıkıntılara ve özellikle mide gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi gelir. Kışın ve güneşsiz günlerde fayda sağlar. Yazın az, geceleri ise hiç içilmemeli.

MELİSA: Gevşetici özelliğinden dolayı gece yatmadan önce içilmeli. Strese bağlı olarak karşılaşılan saç ve cilt problemlerine karşı etkili olur. Tansiyon düşürücü, sinir sistemi dengeleyici. Uyku getirici, gaz söktürücü antiseptik özelliklere sahip. Hazımsızlık ve baş ağrısına etkili. Düşük tansiyonda ve aşırı uyku hallerinde tüketilmemeli.

Uzmanlar, bitkisel çayların karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu belirtiyor.

Soluk ciltlere kuşburnu çayı

KUŞBURNU: Gün içinde aç karnına 2-3 çay fincanı içilebilir. C vitamini içerdiği için kolojen oluşumuna katkıda bulunur. Egzamalı ve alerjik ciltlere iyi gelir. İdrar söktürücü. Kandaki şekeri düşürür. Hemoroide, enfeksiyona, soğuk algınlığına, yüksek kolesterole, virüslere karşı etkili. Mide asidi problemi olanlar çok açık ya da tok karnına içmeli.

PAPATYA: Gün içinde de içilebilir, ancak geceleyin daha yararlı. Saç rengini açıyor, cilt gözeneklerini temizler. Gevşetici, rahatlatıcı ve ağrı kesici özelliğe sahip. Aşırı içilirse uykusuzluk yapar.

 
'Hülya Avşar'ın disiplinine hayran oldum'
Bakırköy Town Center Alışveriş Merkezi'nde bir söyleşiye katılan oyuncu Cengiz Küçükayvaz, "Hababam Sınıfı Askerde" filmindeki rol arkadaşı Hülya Avşar'ın oyunculuğunu değerlendirdi. Cengiz Küçükayvaz, 14 Ocak'ta vizyona girecek olan 'Hababam Sınıfı Askerde' filmi için "O kadar başarılı bir film oldu ki, bittiğinde seyirci yerinden kalkamayacak" dedi. Cengiz Küçükayvaz, "Hayatımda gördüğüm en disiplinli sanatçı" dediği Hülya Avşar için şunları söyledi: "Hülya Avşar, sete vaktinden önce geliyordu. Sahnesi saat 07.30'da ise, saat 7:00'de sandalyesine oturup, rolüne konsantre oluyordu. Bir kere bile ağzından "of'", "yeter", "yoruldum" gibi yakınmalar duymadım. Tek kelimeyle müthiş bir oyuncu. Herkes gibi ben de onun oyunculuğuna ve disiplinine hayran oldum." "Reyting Hamdi" adlı TV programında canlandırdığı karakterde diline doladığı "Sibop" sözcüğü ile tanınan Cengiz Küçükayvaz, çocukluğunun adliyede arzuhalcilik, camide hafızlık yapan babasının yanında geçtiğini belirterek şöyle devam etti: "Adliye çok zengin malzemesi olan bir yer. O yıllarda yaptığım gözlemlerin oyunculuğuma büyük katkısı olmuştur. Ayrıca, gırtlak oynatmayı da babamdan öğrendim. 'Sibop'un canlandırdığım karakterdeki söyleniş biçimini de ancak çok iyi gırtlak oynatan biri başarabilirdi."
30 Aralık 2004
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED