AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
'Sultan'ın hüzünlü besteleri

İngiltere'de yaşayan müzikolog Dr. Emre Aracı, ölümünün 100. yılında Osmanlı Sultanı V. Murad'ın eserlerinden oluşan bir konser verecek. Sultanın hüzünlü bestelerinin icra edileceği konser 4 Ocak'ta CRR'de gerçekleştirilecek.

  • MUSTAFA KÖKER LONDRA


  • Akademik çalışmalarını İngiltere'de sürdüren müzik araştırmacısı Emre Aracı, Osmanlı İmparatorluğu'nun 35. padişahı Sultan V. Murad'ı ölümünün 100. yıldönümünde vereceği konser ile anacak. Sultan V. Murad'ın 1876 yılında üç aylık padişahlığının ardından ömrünün sonuna kadar Çırağan Sarayı'nda geçirdiği mahpusluk döneminde bestelediği ve Aracı'nın ortaya çıkardığı batı tarzı eserleri, 4 Ocak akşamı İstanbul'da, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda Emre Aracı yönetimindeki İstanbul Oda Orkestrası tarafından yorumlanacak.

    Konserde Sultan'ın bestelediği, kadril, vals, polka, galop ve marşlarının yanısıra, kızları Fehime, Hatice ve Fatma Sultanlara ithaf ettiği besteleri ilk defa Aracı'nın şefliğinde seslendirilecek. Hüzünlü geçmesi beklenen konsere Sultan'ın yaşayan torunları Şehzade Selahaddin Osmanoğlu ile Kenize Murad da katılacak.

    Hüzünlü bir konser olacak

    Ortaya çıkardığı Osmanlı Sultan Besteleri ile batı müzik otoritelerinin de yakından tanıdığı besteci-müzikolog Aracı, Osmanlı Sultanı'nın acı ve hüzün dolu hayat hikayesini 'Polkalar Sultanı V. Murad'ın 100. Yıl Konseri'nde icra edecek. Sultan V. Murad'a ve ailesine ait el yazmalarından yola çıkarak hazırladığı bu özgün konser, Sultan'ın 'Grand Galop' bestesiyle açılacak. Padişahın 'Mehmed Ragıp Efendi'ye', 'Şefkefza Valide Sultan'a', 'Selaheddin Efendi'ye', 'Şayân Kadınefendi'ye', 'Fehime Sultan ve Meyliservet Kadınefendi'ye' yazdığı notalar da konserde yorumlanacak. Hatice Sultan'ın 'Sultan V. Murad'ın Yeni Yıl Marşı', Donizetti Paşa'nın 'Mecidiye Marşı', Rıfat Bey'in 'Sultan V. Murad'a Şarkı-i Duaiye' ve Fehime Sultan'ın 'Milli Birlik Marşı' adlı besteleri de Aracı'nın icrasıyla müzikseverlerin beğenisine sunulacak.

    Osmanlı devri üzerine üç albümü var

    Osmanlı devri ve çağdaş Türkiye'nin çoksesli müzik kimliğiyle ilgili yaptığı çalışmalar, yerli ve yabancı yayınlarda kaynak olarak kullanılan Aracı'nın Türkiye'de Kalan Müzik'ten tarafından yayınlanan 'Osmanlı Sarayı'ndan Avrupa Müziği', 'Savaş ve Barış: Kırım 1853-56' ve keman konçertosunu içeren 'Boğaziçi Mehtapları'nda Sultan Portreleri' adlı üç albümü bulunuyor. Bunlardan ilk ikisi, Warner Classics tarafından dünya pazarına sunuldu. İngiltere'de yaşayan ve tarihî tematik konserleriyle tanınan Aracı, en son 2004 yazındaki NATO zirvesinde Dolmabahçe Sarayı'nda dünya liderlerine konser vermişti. Genç müzisyen 2005 baharında Prag Senfoni Orkestrası ile Rudolfinum'da yapacağı yeni kaydın hazırlığını sürdürüyor.

    Deli değil, bestekar padişah

    Dr. Emre Aracı, Avrupalı ve Türk müzikseverleri, padişahların 19. yüzyılda Batı ile aynı formları kullanarak eserler bestelediğine inandıramamakta zorlandığını belirterek, "Bunlara ait vesikaları, notaları gösterdiğimde, hem çok şaşırıyorlar hem de bir Osmanlı padişahının Batı tarzında müzik yapması karşısında hayranlıklarını ifade ediyorlar. Ben, 19. yüzyılda Osmanlı'da yapılan Batı müziği bestelerini icra ederek iki kültürün ilişkisini ortaya koymaya çalışıyorum. Batı müziğine ilgi duyan padişahlar arasında Sultan V. Murad çok önemli bir isim. Yüzlerce bestesi var bu formda. V. Murad'ın ölümünün 100. yılında piyano için yaptığı besteler ilk kez bir orkestra eşliğinde çalınacak. Türk müziği için bunu çok önemli görüyorum.Bu çalışmalar aynı zamanda 'deli' diye lanse edilen V. Murad'ın büyük bir bestekar olduğunu ortaya koyacak" diye konuşuyor.

    Müzik ve tarih tutkusunu birleştirdi

    Emre Aracı, Osmanlı Sultanları Besteleri'nden oluşan çalışmalarıyla ilgili olarak kurucusu olduğu Edinburgh Senfoni Orkestrası ile Londra'da da konserler verdi. Araştırmacı müzisyen, çalışmaları sırasında Osmanlı padişahlarının batı tarzı eserlerini keşfetti. Ankara doğumlu olan Aracı, müzikle birleştirdiği tarih tutkusuyla Osmanlı dönemi eserlerini ve pek çok insanın bilmediği kayıtları kendi ülkesi dahil yurtdışına başarılı bir şekilde tanıttı. "Bu yolda daha öğreneceğim çok şey var" diyerek çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Aracı son 16 yıldır İngiltere'de yaşıyor.

     
    Büyük Tarihçi
    Ziya Nur Aksun

    ABD'li muhalif yazar-aktivist Susan Sontag çağın vicdanıydı
    71 yaşında ölen Susan Sontag, edebiyat ve siyaset arasındaki ilişki üzerine örnek bir duyarlılık geliştirmişti. Yazarın Türkiye'de son olarak "Başkalarının Acısına Bakmak" adlı kitabı yayınlanmıştı.
    Ödüllü hikaye ve resim yarışması
    Mehmet Akif Ersoy Belgeseli VCD'de
    İstiklal Marşımızın şairi Mehmed Akif Ersoy'un hayatı ve eserleri vcd'ye aktarıldı. ABC Film-Müzik tarafından yayına hazırlanan belgesel, "Şair-i Azam" Ersoy'u gelecek nesillere aktarma noktasında önemli bir boşluğu dolduruyor. İstiklal ve Vatan Şairimizi anlatan Mehmed Akif Ersoy belgeseli onun hayatını, şahsiyetini, eserlerini ve mücadelesini döneminin siyasi ve sosyal yapısı içerisinde inceliyor. Çalışma titiz bir işçiliğin ve zengin bir arşivin sunduğu görüntüler eşliğinde izleyenlere, mücadelesine tanık oldukları Akif'in ışığından faydalanma imka-nı tanıyor.
    Bilgi tel: 0 212 445 88 80

    Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Nevzat Atlığ'a verildi
    Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, bu yıl Türk Müziği alanında Prof. Nevzat Altığ'a verildi. Müsteşar Mustafa İsen'in başkanlığındaki seçici kurul ödülü "20. yüzyılın ikinci yarısındaki kurumlaşma, eğitim ve uygulaması ile bu kültür sanat dalının yurtta ve dünyada temsili sürecinde üstlendiği üstün yöneticilik, eğiticilik, yüksek sanatsal performans ve nitelikli temsil işlevleri'' dolayısıyla verdiğini açıkladı. Altığ'a ödülü önümüzdeki günlerde törenle verilecek.
    Sefa Saygılı iki kitap daha yayınladı
    Doç. Sefa Saygılı'nın Beyin ve Ruh ile Çocuklarda Davranış Bozuklukları adlı kitapları Elit Yayınları'nca yayınlandı. Beynin sırlarından ruhun aydınlığına alt başlığını taşıyan Beyin ve Ruh adlı kitabında Saygılı, beynin işlevi ile ruh kavramını anlattıktan sonra ikisinin birlikteliğine değiniyor. Çocuk-larda Davranış Bozuklukları kitabında ise çocukların gelişimlerini anlattıktan sonra davranış bozuklukları ve psikolojik sorunlarıa değiniyor ve yapılabilecekler konusunda ebe-veynlere yol gösteriyor.
    Bilgi tel: 0 212 511 61 62
    30 Aralık 2004
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED