AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Dünya yardıma geç kaldı

Güney Asya'yı vuran felaket dünyayı hazırlıksız yakaladı. Bölge ülkeleri yaralarını kendi imkanlarıyla sarmaya çalıştı. Dünya çok geç seferber oldu. Deprem bölgesine ulaşan yardımlar felaketin büyüklüğü karşısında yetersiz. 5 milyon insan yardım bekliyor.

Rusya, deprem ve tsunamiden en büyük zararı gören ülkeler arasında yer alan Sri Lanka'ya yardım taşıyan bir uçak daha gönderdi. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, askeri çadır, içme suyu, su arıtma istasyonu ve dezenfekte malzemesi taşıyan Il-76 tipi kargo uçağı Moskova'dan Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'ya hareket etti. Rusya, Kolombo'ya daha önce de çadır, battaniye ve kurtarma ekibi taşıyan iki uçak göndermişti. İngiltere de bölgeye 21.3 milyon euro tutarında insani yardım göndereceğini açıkladı. Uluslararası Kalkınma Bakanı Hilary Benn, bu miktarın gönderilecek İngiliz yardımının ilk aşamasını oluşturduğunu söyledi. Benn, yapacakları yardımın, Amerikan yardımından sonra bir ülke tarafından yapılacağı açıklanan en büyük yardım olduğunu kaydetti.

ABD koordinasyon için Grossman'ı görvlendirdi

ABD Başkanı George W. Bush, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman'ı, Güney Asya'daki deprem ve tsunami felaketinin ardından gerçekleştirilecek yardım faaliyetlerinin koordinasyonuyla görevlendirdi. ABD'nin, pazar günü Güney Asya'daki ülkeleri vuran deprem ve tsunami felaketinin ardından bölgeye gemi ve uçak gönderdiğini bildirildi. Amerikan ordusundaki komutanlardan Guillermo Canedo, Japonya'daki Okinawa Amerikan üssünden gıda ve su yüklü 6 adet C-130 tipi uçak gönderildiğini ve bu uçakların Tayland'a gideceğini söyledi. Sri Lanka ve Tayland'a ayrıca 5 KC-135 tipi uçağın da gitmekte olduğunu belirten komutan, Tayland'daki askeri üsten 9 adet P3 keşif uçağının da havalandığını belirtti. Komutan Canedo, USS Abraham Lincoln uçak gemisi ve ona eşlik eden 5 savaş gemisinin de bölgeye sevk edildiğini, bu gemilerin Hong Kong'dan ayrılarak Tayland Körfezi'ne gitmekte olduğunu, USS Bonhomme Richard ile 6 eşlik gemisinin ise Bengal Körfezi'ne doğru seyrettiğini belirtti.

Jackie Chan'den para yardımı

Avustralya bölge ülkelerine gönderme sözü verdiği yardım miktarını üç katına çıkardı. Avustralya Dışişleri Bakanı Alexander Downer, daha önce verileceği açıklanan 7,5 milyon dolara, 19,5 milyon dolar daha ek yapılmasına karar verildiğini söyledi. Hong Konglu sinema oyuncusu Jackie Chan'in de aralarında bulunduğu yıldızlar, felaketzedelere yardım yapacaklarını duyurdu. UNICEF'ten yapılan açıklamada, Hong Konglu sinenemacıların toplam 200 bin dolarlık yardım yapacağı belirtildi.

5 milyon insanın gözü yardımlarda

Hint okyanusundaki tsunami felaketinin ardından 5 milyon kişinin acil yardıma ihtiyacı olduğu bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) sağlık krizi ekibinin başındaki Dr. David Nabarro, Reuters'a açıklamasında, 5 milyon kadar kişinin yaşamlarını sürdürmek için gerekli kaynaklara sahip olmadığını, temiz su ve gıdadan mahrum kaldığını söyledi. Nabarro, hazırladıkları ihtiyaç listesini tamamlamaya çalıştıklarını da belirtti.



30 Aralık 2004
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED