AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Fahiş kiraya fren

AB'ye uyum kapsamında getirilmesi planlanan kanun ile fahiş kira artışları kontrol altına alınacak; emlakçıların evsahiplerinden aldıkları komisyon ücretleri belirli standartlara bağlanacak.

  • SONGÜL SELVİ / ANKARA
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine harekete geçen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, fahiş kira artışlarının önlenmesi ve evsahipleri ile kiracılar arasındaki dava konularının artık sona erdirilmesi için kapsamlı bir kanun taslağı üzerinde çalışıyor.

    Buna göre, fahiş kira artışları kontrol altına alınacak, emlakçıların evsahiplerinden aldıkları komisyon ücretleri belirli standartlara bağlanacak, kiracılardan alınan komisyon ücretleri ise kaldırılacak. Ayrıca, evsahipleri ile kiracılar arasında dava konusu olan uyuşmazlıkların giderilmesi için emlak ofislerine yeni sorumluluklar yüklenecek.

    AB'ne uyum kapsamında hazırlanan taslakta, yeni görevler verilecek olan emlak ofislerinin bu sorumlulukları yerine getirebilmesi için, ofis sahipliği için yeni kriterler getiriliyor. Emlak ofisi sahiplerinin yeni dönemde üniversite mezunu olmaları gerekiyor.

    AB'de nasılsa bizde de öyle olacak

    Sanayi Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı kanun taslağına katkıda bulunan Ankara Tüm Emlak Odası Başkanı Ali Taylan, taslağın bu haliyle kanunlaşması durumunda uygulamanın nasıl olacağını Yeni Şafak'a anlattı:

    "AB üyesi ülkelerde nasılsa bizde de öyle olacak. Emlakçılar kiracılardan komisyon almayacak. Komisyon ücreti belirli ölçülerde sadece evsahiplerinden alınacak. Evsahibi ile kiracı sözleşmeyi imzalarken, asıl sorumluluk emlakçılarda olacak. Bundan sonra ne kiracı ne de evsahibi, evdeki su, elektrik, çatı akması gibi sorunlarla ilgilenmeyecek. Emlakçılar bu hizmeti yürütecek, karşılığını ise evsahibinden tahsil edecek."

    Üniversite mezunu emlakçılar

    Taylan, Meclis gündeminde bulunan ayrı bir yasa tasarısıyla da emlak sektörüne yeni kriterler getirileceğini söyledi. Taylan, bu kriterleri şöyle yorumladı:

    "Emlakçılar artık 4 yıllık üniversite mezunu olacak. Ancak yıllardır emlakçılık yapanlar geçici bir maddeyle onlar koruma altına alınacak. Ancak ilkokul ve ortaokul mezunlarına yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 yıl içinde lise diploması alma mecburiyeti geliyor. Özetle, şu anda komisyoncu gibi çalışan emlakçılar yeni dönemde müşavir gibi çalışacaklar. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra ilk kez emlak ofisi açanlar 1 yıllık staj süresine tabi olacak."

    'Devlet, emlak işindeki çürük elmaları temizlesin'

  • HURİ YAZICI / İSTANBUL
    Emlak sektörünün İstanbul'da önde gelen ismi Girgin Emlak zincirleri sahibi Murat Girgin, korsan emlakçıların sayısının son yıllarda hızla artarak binlere ulaştığını iddia ederek, devletin bu soruna çözüm bulmasını istedi. Emlak bürosu açmak isteyenlere kota getirilmesi gerektiğini savunan Girgin, "Türkiye'de emlak işini bilen bilmeyen büro açıyor. Bu şekilde milyarlarca vergi kaçırılıyor. Devlet bunlara müdahale etmeli, işi ehline vermeli. Emlakçılık yapmak isteyenler, bürosunu açarken, devlete 500 milyar teminat yatırmalıdır" diye konuştu.

    Emlak piyasası canlandı

    Dövizdeki istikrarsız gidişin gayrimenkul satışlarını arttırdığını belirten Girgin, yoğun talep nedeniyle daire fiyatlarının yüzde 100 oranında prim yaptığını ifade etti. Girgin, "Elinde dolar tutan vatandaş bundan vazgeçti ve emlağa yöneldi. Yoğun talep nedeniyle de daire fiyatları yüzde 100 prim yaptı. Bana göre emlak piyasası, son 10 yılın en yüksek değerlerini yaşıyor" diye konuştu.

    Yıllarca Amerika'da kaldıktan sonra 1996 yılında Türkiye'ye dönen Murat Girgin, ilk şubesini Bahçelievler, Soğanlı semtinde açtı. Şube sayısını tamamen öz kaynaklarla sekiz yılda 16'ya çıkaran ve başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye ve yurtdışında emlak alım-satım hizmeti veren Girgin Emlak zincirleri, ülke genelinde çok sayıda da irtibat bürosu bulunuyor.



  • 30 Aralık 2004
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED