AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ

Sağlık ocağı serbest diş hekimine sevk yapabilir mi?

Sağlık ocağında diş hekimine muayene olduktan sonra 90 gün içinde dolgu ve kanal tedavisi ve kaplama yapılamayacağından serbest diş hekimine sevk yapıldı. Tedavimi yaptırdıktan sonra işlemlerimi yaptırıp devletin ödediği yaklaşık 62,00 YTL'yi almak için Defterdarlığa müracaat ettiğimde sevk zincirine uyulmadığından parayı ödemediler. İl sağlık müdürüne gittiğimde sağlık ocaklarının da sevk etme yetkisi olduğunu söylüyor, fakat defterdarlık ödemiyor. Kim haklı acaba?

Tartışma resmi sağlık kurumu ve resmi sağlık kuruluşu ifadelerinin ne anlama geldiklerinden çıkmaktadır. Tedavi Yardımına ilişkin 4-5 ve 6 sıra nolu 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatının 2.1. Tanımları düzenleyen bölümünde, birinci basamak resmi sağlık kuruluşunun "Resmi kurum tabiplikleri, sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi ile sağlık merkezlerini," ifade edeceği hüküm altına alınmıştır. Yani sağlık ocakları Resmi Sağlık Kuruluşu olarak ifade edilmektedir. Bu ifade Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri yönetmeliğinde de yer almaktadır. Resmi Sağlık Kurumu ise bu Yönetmeliğin 6'ncı maddesinde; Genel ve Katma Bütçeli Dairelere, Kamu İktisadi Teşebbüslerine, özel idarelere ve belediyelere, tıp fakültelerine bağlı yataklı veya yataksız tedavi kurumlarına şeklinde tanımlanmıştır.

Aynı talimatın "Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Diş Tedavisini" düzenleyen bölümünde diş tedavileri için hastaların öncelikle kendilerine en yakın resmi sağlık kurumuna sevk edilmeleri gerektiği belirtildikten sonra, özel sağlık kurum ve kuruluşlarındaki diş ünitelerinde yapılan tedavi giderlerinin ödenebilmesi için Talimatın aşağıda belirtilen bölümünde yer alan usul ve esaslara uyulmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir.

"5.2.3. Diş tedavisi için sevk edildiği resmi sağlık kurumunda herhangi bir sebeple tedaviye 90 gün içinde başlanamayacağının ilgili diş tabibi tarafından belirtilmesi ve aynı sağlık kurumu başhekimi tarafından onaylanması suretiyle istekli olan hastaların serbest diş tabipliklerine veya özel sağlık kurumlarına sevkleri yapılabilecektir. Ancak, bunun için kurumca gönderildiği resmi sağlık kurumu diş tabibi tarafından hasta muayene edilip teşhis konulduktan sonra, yapılması gereken bütün tedaviler ve boşlukların ayrıntılı olarak belirlenmesi ve hangi dişin tedavi edileceğinin ağız şeması üzerinde işaretlenmesi gerekmektedir. Yalnız çocukluk ve okul çağı olarak kabul edilen 5-15 yaş grubundaki çocukların 6 ve 12 yaş dişlerinin tedavileri için (münhasıran kanal ve dolgular) 90 günlük süre kaydı aranmaz. Tedavi sağlandıktan sonra sevk kağıdında belirtilen tedavinin yapıldığının, kurumun diş tabibi veya sevki yapan resmi kurumdaki diş tabiplerince onaylanması zorunludur.

5.2.4. Resmi sağlık kurumu bünyesinde diş hekimi bulunmayan ilçelerde serbest diş hekimi bulunması halinde, resmi sağlık kurumu başhekimi tarafından serbest diş tabipliklerine sevk yapılabilecektir. Bu şekilde sağlanan tedavilerde, sevk kağıdında ve serbest meslek makbuzunda belirtilen tedavinin usulüne uygun yapıldığının ilçenin bağlı olduğu bölge diş hekimleri odasının temsilcisi tarafından onaylanması gerekmektedir. Ancak, özel kurumlarda tedaviyi yapan diş tabibinin oda temsilcisi olması halinde, onaylama işlemi en yakın yerdeki oda temsilcisi tarafından yapılacaktır." hükmüne yer verilmiştir.

Sonuç olarak, bu talimat gereğince Defterdarlığın yaptığı işlemin doğru olduğunu düşünüyoruz.


Niçin tayinim olmuyor?

10 yıldır .. ilçesinde çalışıyorum. Ziraat teknisyeni olarak göreve başladım, 2002 yılında ziraat fakültesini bitirdim ve mühendislik haklarından yararlanmaya başladım. Fakat defalarca tayin istememe rağmen tayinim çıkmıyor. Bakanlık tayin dilekçeme olumsuz da olsa cevap vermek zorunda değil mi?

Sizlerin atamaları ve nakilleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yerine getirilmektedir. Bu çerçevede yapılan değerlendirme neticesinde atamanız yapılamamış olması gerekmektedir. Bu durumda genel kaide olarak bakanlık cevap vermemektedir. Ancak, atamanızın niçin yapılmadığını öğrenmek istiyorsanız Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde müracaat ederek öğrenmeniz mümkündür.


Memur KPSS ile yeni bir kadroya atanabilir mi?

2005 Ağustos ayı memur alımlarında bir devlet kuruluşuna kadrolu olarak yerleştirildim. Ancak bulunduğum şehirden memnun değilim. 2006 yılında KPSS olursa ve bu sınavda da başarılı olup, başka bir kadroya yerleşebilir miyim?

KPSS sonucuna göre atanmanız mümkündür. Yani KPSS'ye girip, başka bir kamu kurumuna yerleştirilirseniz aday iseniz bu durumunuz naklinize engel değildir. Bu konuyla ilgili olarak geniş açıklama yaptığımız için bu kadar açıklamayla yetiniyoruz. Konuya ilişkin olarak Yeni Şafak gazetesinin arşivine ve memurlar.net'in Sınavlar/KPSS bölümüne bakabilirsiniz.


50/d'lerle ilgili yeni bir karar var mı?

Enstitü kadrosunda (50-d) araştırma görevlisi olarak çalışan araştırma görevlilerinin doktoralarını bitirince otomatik olarak fakülte kadrosuna atanmalarına ilişkin yeni bir kararın çıkıp çıkmadığını öğrenmek istiyorum?

Böyle bir karar bulunmamaktadır. Ancak, 2005/8 Nolu Başbakanlık Genelgesi'nin öğretim elemanlarının açıktan atama ve naklen atanmalarına ilişkin hükümlerinin Danıştay 8.Dairesinin E:2005/1738 nolu kararıyla yürütmesi durdurulmuştur. Ancak bu konu sorunuz ile ilgili değildir.



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

16 Eylül 2005
Cuma
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED