AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Hayat ringden
daha acımasız

'Cinderella Man' lakabıyla tanınan ünlü boksör James J. Braddock'un yaşamından beyazperdeye aynı adla uyarlanan film, ringlerde fırtına gibi esen ünlü boksörün, hayat fırtınasına karşı koyuşunu konu alıyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    1930'lar Amerikası'nın en ünlü boksörlerinden olan James J. Braddock'un yaşamının çok önemli bir kesitini anlatan 'Cinderella Man' bugün gösterime girdi. 'Cinderella Man' lakaplı boksörün, ABD'de yaşanan büyük ekonomik kriz yıllarında ailesi ile birlikte çektiği sıkıntıları ve yaşam mücadelesini anlatan film, eleştirmenler tarafından güçlü Oscar adaylarından biri olarak gösteriliyor. 2001 Oscar ödüllerine damgasını vuran "Akıl Oyunları"nın yapımcısı Brian Grazer, yönetmeni Ron Howard, senaryo yazarı Akiva Goldsman ve başrol oyuncusu Russell Crowe bu film için tekrar birarada. Filmde Russell Crowe'a ödüllü oyuncu Renee Zellweger eşlik ediyor.

    Sakat bir sporcu, yoksul günler...

    ABD'de büyük ekonomik kriz yılları... Yoksulluğun, açlığın ve işsizliğin ülkeyi kasıp kavurduğu bu günlerde İrlandalı boksör James Braddock (Russell Crowe) sakatlanan sağ eli nedeniyle ringlere geçici bir süre veda etmek zorunda kalır. Karısı Mae (Renee Zellweger) ve çocuklarının karnını doyurabilmek için limanda işçi olarak çalışan Braddock tekrar ringlere döneceği günü beklemektedir. Limanda çalıştığı süre içinde sol yumruğu da kuvvetlenen Braddock'a, şans tekrar güler. Dünya ikincisi boksöre karşı yaptığı mücadeleyi herkesi şaşırtarak üçüncü raundda kazanır. Rakiplerinden daha az kilolu olmasına ve sürekli yaralanan elleri yüzünden sorunlar yaşamasına rağmen boksa devam eder. Ard arda yaptığı maçları hep kazanan "Cinderella Man" olağanüstü yükselişi ile insanlara umut ışığı olur. Braddock, 1935'te Max Baer'le 15 raundluk bir maça çıkar. Attığı yumruklarla ringlerde birçok boksörün ölümüne sebep olan "Dinamit Yumruk" Max Baer'i 1935'te yenerek dünya ağır siklet boks şampiyonu olur...

    Yerel boksörlükten şampiyonluğa

    "Cinderella Man" lakabı tahmin ediebileceği gibi Braddock'a yerel boksörlükten ve fakir bir hayattan sıyrılarak, dünya ağır sıklet şampiyonluğuna tırmanarak gelişi nedeniyle verilmiş bir ad. Braddock'un hayatı gerçek bir başarı öyküsü. 29 Kasım 1974 tarihinde hayata veda eden boksörün ölümünden yıllar sonra çekilen film, dönemi anlatmadaki başarısı ve gerçekçi tavrı ile dikkat çekiyor. Dramatizmi dozunda kullanması kurguya ölçülü bir şekilde dahil etmesi de cabası. "Cinderella Man", izleyeni tanıdık kurgusu ile çok şaşırtmasa da sergilenen başarılı oyunculuk sayesinde baştan sona heyecanla izlenebilecek bir yapım.

    Braddocklar figüran oldu

    Yaşam öyküsü hayranlık uyandıran ünlü boksörün yaşamının önemli bir bölümünü konu alan filmin çekimleri Kanada'nın Toronto kentinde gerçekleştirildi. Dünyanın en eski stadyumlarından olan ve günümüzde hâlâ sportif mücadelelere ev sahipliği yapan tarihi Maple Leaf Gardens da yapılan çekimleri Braddock ailesinin günümüzdeki üyeleri de izledi. Aile fertleri filmin boks maçı sahnelerinde figüran olarak da yer aldılar.

  •  
    12 Eylül hesaplaşması sürüyor
    Genç fotoğrafçılar festivalde
    'Ölüm Gemisi'nin peşinde üç kişi
    Yönetmenliğini Breck Eisner'in yaptığı "Sahara" Batı Afrika'nın en tehlikeli bölgelerinde hazine avına çıkmaya karar veren kaşif Dirk Pitt ve arkadaşı Al Giordino'nun gizli bir kargo taşıyan kayıp savaş gemisini arayışını ve gizemli geminin sırrını çözme çabalarını konu alıyor. Clive Cussler'ın aynı isimli romanından beyazperdeye aktarılan filmde, yerlilerin "Ölüm Gemisi" olarak adlandırdıkları bu geminin gizeminin ardında büyük bir tehlike yatmaktadır. filmde başlıca rolleri Matthew McConaughey, PenÈlope Cruz ve Steve Zahn paylaşıyorlar.
    Kaybetme korkusu gerilimi
    Nick Hamm imzalı "Tanrıdan Gelen" isimli film ilginç bir kurguya sahip. Duncan çiftinin tek oğlu Adam, elim bir kaza sonucu ölür. Cenazede hücre kopyalama konusunda uzman bir doktor olan Richard Wells ile tanışan çift, çocuklarını klonlatarak hayata geri döndürür. Fakat Adam tekrar 8 yaşına gelince işler ters gitmeye başlar. Kaybetme korkusu ve ümitsizlikten beslenen psikolojik bir gerilimle kurgulanmış olan filmde, Greg Kinnear, Rebecca Romijn-Stamos, Robert De Niro, Cameron Bright ve Merwin Mondesir rol alıyor.
    16 Eylül 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED