AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Reform fikri çöpe atıldı

BM zirvesindeki görüş ayrılıkları sürüyor. Reform paketinde yeni bir şey yok. Annan, ABD'nin budadığı BM reform paketini 'utanç verici' olarak tanımladı. Devletlerin bencillikleri ve milli çıkarları öne çıktı.

New York'taki üç günlük Birleşmiş Milletler zirvesi sürüyor. İkinci gününü de geride bırakan zirvenin en önemli gündem maddesi BM'de yapılması öngörülünen reformlardı.

BM'nin kabul ettiği yeni reform paketini yorumlayan Birleşmiş Milletler Genel sekreteri Kofi Annan, reform planının beklentilerin gerisinde kaldığını ancak, yine de önemli olduğunu söyledi. Genel Sekreter, reform planından silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasını önleme konusundaki maddelerin çıkarılmasını utanç verici olarak nitelendirdi.

ABD Başkanı George Bush ise, Birleşmiş Milletler'de reform yapılması yönündeki planlara değinirken insan haklarını ihlal eden ülkelere örgüt kurumlarında görev verilmemesi gerektiğini belirtti. BM reform planı ve tüm dünyada yoksullukla mücadeleyi öngören bir belgenin zirve sonunda imzalanması bekleniyor.

Terörizmin tanımı yapılamadı

Avrupa gazetelerinin sayfalarında, dünya liderlerini biraraya getiren ve BM reform planlarının tartışıldığı zirvede varılan, daha doğrusu varılamayan kararlar yorumlandı. İsviçre'den Le Temps Gazetesi, tabloyu şu satırlarla özetledi: "Terörizmin tanımı yapılamadı. Silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi konusunda hiçbir adım atılamadı ."

60. yıldönümü felaketi

Almanya'dan Süddeutsche Zeitung Gazetesi, zirvenin ilk gününü, "60. yıldönümü felaketi" sözleriyle tanımladı. Avusturya'dan Die Presse ise, tek suçlunun Amerika olmadığını, birçok ülkenin Washington'ın arkasına gizlendiğini savundu.

En büyük darbeyi Annan yedi

Almanya'dan Frankfurter Allgemeine Zeitung'a göre de, zirveden en büyük darbeyi Genel Sekreter Kofi Annan aldı. Gazetenin kaybedenler listesinin 2. sırasında ise Almanya geliyor.

BM etkisizliğini kıramadı

İngiliz Daily Telegraph ise, zirvenin BM'nin "etkisizliğini" bir kez daha sergilediği görüşünde: "ABD Başkanı George W. Bush, BM'yi 2002 yılında uyarmıştı. Saddam Hüseyin tehdidini algılayamaması durumunda, örgütün etkisiz kalacağını söylemişti. BM 3 yıl sonra bugün bu uyarının doğruluğunu görmeli."



16 Eylül 2005
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED