AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Koç-Oyak söz düellosu

"Biz Koç Holding'ten bile daha verimli bir şirketiz" diyen OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy'a cevap Koç'un CEO'sundan geldi: Elmayla armudu karıştırmayalım. Farklı yasal statü ve farklı vergileme yapılan kurumlarız.

  • EKONOMİ SERVİSİ
    Koç Holding CEO'su Bülent Özaydınlı, Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy'un verimlilik konusundaki çıkışına sert tepki göstererek, "Elmayla armudu birbirine karıştırmak yanlış" dedi. Bülent Özaydınlı, Koç Holding'in İstanbul Nakkaştepe'deki Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında Ulusoy'un, "Sabancı'nın elinde 4 dönüm, Koç'un elinde 2 dönüm, Oyak'ın elinde 1 dönüm tarla var. Biz bir dönüm tarlayla iki güzide kuruluşumuzu kârlılıkta geride bırakıyoruz" şeklinde basında çıkan sözlerine karşılık verdi. Özaydınlı, bu yöndeki sorular üzerine şunları söyledi:

    "Bazı karşılaştırmaların dikkatli yapılması gerekir. Elma ile armudu birbirine karıştırmamak gerekir. Farklı vergilendirme esaslarına tabi olan, tamamıyla ayrı statüde olan, gelirleri farklı şekilde hesaplanan kurumların karşılaştırılması için öncelikli olarak tüm verilerin şeffaflıkla ortaya konalarak aynı baza getirilmesi, sonra o standarda göre karşılaştırılması gerekir. Buna dikkat etmeksizin yapılan değerlendirmeler doğru olmaz. Dolayisiyle elma bahçesinin verimliliğiyle, armut bahçesinin verimliliği birbirine karıştırılmamalı. Bundan hareketle elma ile armudu birbiri ile karşılaştırmak doğru olmaz."

    OYAK'ın vergi muafiyetleri var

    Görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar Bülend Özaydınlı'nın çıkışını haklı buluyorlar. Uzmanlar, 205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanunu çerçevesinde çalışan OYAK'ın ilgili kanun çerçevesinde birçok vergi muafiyetinden yararlandığını belirtiyorlar. Kurumun ayrıca özel şirketlerde bulunmayan birtakım yan gelirlerle desteklendiğine de dikkat çeken uzmanlar bu durumda iki kurumun karşılaştırmasının adil olmayacağını belirtiyorlar. OYAK, subay, astsubay ve Milli Savunma Bakanlığı'nda çalışan sivil memurların maaşlarından yüzde 10, yedek subayların maaşlarından yüzde 5 oranında kesinti yapıyor, ayrıca ayni ve nakdi yardım kabul edebiliyor.

    Muhabese ve Finansman Öğretim Üyeleri Bilim ve Araştırma Derneği Başkanı (MUFAD) Prof. Dr. Oktay Güvemli, OYAK'ın iştiraklerinin olmasa dahi kendisinin kanuni muafiyetlerinin bulunduğunu bu nedenle iki holding arasında karşılaştırma yapılmasının doğru olmadığını söyledi.

    Güvemli "Sözkonusu iki holdingin kıyaslanması doğru değil. OYAK'a tanınan muafiyetler belki aşırı bir gelir getirmeyebilir. Diyelim ki en fazla yüzde 20'lik bir artış sağlar bilançoda. Ama neticede bu iki şirketi aynı kaplara koymak mümkün değil" diye konuştu.

    OYAK'ın kanuni muafiyetleri

    3 Ocak 1961 tarih ve 205 sayılı kanunla kurulan OYAK'a tanınan muafiyetler şunlar:

  • Kurumlar vergisi muafiyeti,

  • Kuruma yapılacak bağışlara gelir vergi muafiyeti,

  • Daimi ve geçici üyelerinden yapılacak aidata gelir vergisi muafiyeti,

  • Kurumun her türlü gelirlerine gider vergisi muafiyeti.

    TÜPRAŞ çalışanlarına güvence

    Koç Holding Üst Yöneticisi Bülend Özaydınlı, Petrol İş'in Türpaş'la ilgili olarak açtığı davaya değinerek "Koç Topluluğu'nun şu anda 62 bin çalışanı var. Bunlar geniş Koç ailesinin bir ferdi olarak çalışıyor, çalışanların önemli kısmı sendikalı... Geçmişimize bakıldığında sendikalarla gayet uyum içinde çalıştığımız görülür. Koç ailesine katılacak yeni çalışanların bizim bu geçmişimizi iyi bilerek bir değerlendirme yapacaklarını düşünüyoruz. Bu ailenin ferdi olmaktan ancak memnunluk duymaları gerekir."

    Özaydınlı, bahsettiği satın almalarla Koç Topluluğu'nun yıllık kombine cirosunun yaklaşık olarak 42 milyar dolar, konsolide cirosunun ise 30 milyar dolar seviyesine geleceğini, bugün 62 bin düzeyindeki çalışan sayısının ise 82 bini aşacağını söyledi.

    Ortaklık teklifleri geliyor

    Bülent Özaydınlı, ihale sonrasında Tüpraş'a ilişkin ortaklık teklifleri konusundaki soruya şu cevabı verdi: "Bu alım, daha doğrusu ihale işlerinin tamamlanmasının hemen ardından ortaklık tekliflerinin gelmiş olması bizi çok mutlu etmektedir. Bu ortaklık teklifi tabii ki dikkatle değerlendirilecektir."

    Yeni satın almaların olup olmayacağına ilişkin soruya da Özaydınlı, "Diğer özelleştirme projeleri içinde Erdemir bildiğiniz gibi ilgi duyduğumuz projeler arasında yer alıyordu. Önümüzdeki günlerde ihalesine girip girmeme konusunu değerlendireceğiz" diye konuştu. Özaydınlı, Shell ortaklığı içinde, "onların teknolojik gücü ve know-how'u, bizim ise Türkiye pazarındaki ciddi deneyimimiz biraraya geldiğinde, ortaya Tüpraş açısından çok olumlu bir ortaklık çıkıyor" diye konuştu.

  • Tüpraş, Koç'un liderliğini pekiştirdi



  • 16 Eylül 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED