AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Ev alımı kolay olacak

MÜSİAD'ın "İnşaat Zirvesi"inde konuşan Başbakan Yardımcısı Şener: "Mortgage sistemi ile konut edinmenin kolaylaşacağı kesin. Müteahhitlerimiz, arzı şimdiden arttırmaya başlasın" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, yeni konut finansman (mortgage) sisteminin uygulanmasına yönelik hazırlanan 40 maddelik kanun taslağının, ilk Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmış olacağını söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından ATO Salonu'nda düzenlenen "İnşaat Zirvesi"nde konuşan Şener, bu konudaki düzenlemenin, mecliste ilk ele alınacak kanunlar arasında yer alacağını bildirdi.

Şener, "bu sistem sayesinde, konut edinmenin kolaylaşacağını kesin şekilde söyleyebiliriz" dedi.

Yeni konut edindirme sistemiyle, vatandaşların "rahat konut edinme" imkanına kavuşacağını ifade eden Şener, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tamamlanmış konutlar, yani yapı kullanma izni olan konutlar için ipotek karşılığı alınan krediler, bu sistemden faydalanacak. Ayrıca uygulama kapsamında tamamlanmış konutların finansal kiralama yoluyla tüketiciye kiralanması da var. Son toplantımızda, proje kredilerini de bu kapsama aldık. Proje ve inşaat aşamasındaki konutların alımı için de bu sistemden yararlanılabilecek."

"İnşaat sektörü, önümüzdeki dönemin en stratejik sektörü haline dönüşecek" diyen Şener, tüm müteahhitleri arzı şimdiden arttırmak için çalışmaya çağırdı.

İpotekler borsada işlem görecek

Türkiye'deki bozuk kentleşmeye de işaret eden Şener, sistemin aynı anda modern kentleşmeye de önemli katkıları olacağını vurguladı. İpoteklerin menkul kıymetlere dönüşerek borsada işlem göreceğini, böylece finans sisteminin derinleşeceğini anlatan Şener, kalkınma bankaları ile finansal kiralama şirketlerine giden vatandaşların krediler alabileceklerini, proje aşamasındaki işlerde de konut finansman fonu aracılığıyla da ayrı menkul kıymetin piyasaya arz edileceğini bildirdi.

  • ANKARA

    "Furya ekonomisi"ne dönüşmesin...

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat da inşaat sektöründeki gelişmenin "furya ekonomisi"ne döneşmemesi gerektiğini söyledi. Bolat, inşaat sektörünün hızlı bir gelişmeyle bu yılın ilk 6 ayında "yıldız sektör" haline geldiğini belirtti. Bunda TOKİ'nin yaptığı konutlar, duble yollar ve özel sektörün etkisi bulunduğunu ifade eden Bolat, sektörün 4 bin kalem yan ürününün satışını etkileyen, istihdamı arttıran, ithallatı azaltıcı etken yaratan, dolaylı ve dolaysız etkileri fazla olan itici bir güç olduğunu kaydetti. Sektörün 1999 depremi ile bir kırılma noktası yaşadığını anlatan Bolat, ancak 2005 yılı ile sektörün önemli bir canlanma yaşadığını, gayrimenkul yatırımların arttığını belirtti.

    Mortgage sistemi ile gayrimenkul talebinin daha da artacağını beklediklerini söyleyen Bolat, konut edinme faizlerinin de zamanla düşmesini umut ettiklerini kaydetti. Sektördeki gelişmenin bir furya ekonomisine dönüşmemesi gerektiğini vurgulayan Bolat, daha önce tekstil ve otomotiv sektöründe aşırı canlılılık görüldüğünü ancak bunun zamanla diğer sektörleri olumsuz etkilediğini ve atıl kapasite yarattığını anlattı. İnşaat sektöründeki büyümenini sağlıklı ve dengeli olmasının önemine işaret eden Bolat, bu konuda hükümetten yasal ve ticari zeminleri iyi hazırlamasını beklediklerini ifade etti.

    Mevcut faizlerle ev sahibi olunmaz

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün de, toplantıda yaptığı konuşmada, "Mortgage bana morgu hatırlatıyor, buna daha sevimli bir isim bulalım" dedi. Faiz oranlarının yüzde 1'in altına inmesi halinde 2006-2007 yıllarının inşaat yılı olacağını kaydeden Aygün, "yüzde 16 faiz, enflasyon yüzde 2 olursa, memurun geliri yüzde 5 artarsa sıkıntı olur" dedi. Aygün, mevcut faizlerle 20 yıllık alınan bir kredide aylık taksidin bin 468 YTL olduğunu belirtirken, 800 YTL alan bir öğretmen ile 900 YTL alan polis memurunun bunu ödemesinin mümkün olmadığını öne sürdü.

    Canlanma "doping etkisi" yapacak

    Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan da Mortgage sistemi ile istihdamda sağlanan artış ve inşaat sektöründeki canlanmanın ekonomide "doping etkisi" yaratacağını bildirdi. Toplu konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar da "cumhuriyet tarihinde ilk defa bir siyasi iktidar döneminde imar affı çıkmamıştır ve gecekondu dönüşümlerine ciddi bir direnç sağlanmıştır" dedi. MÜSİAD Ankara Şube Başkanı Şerafettin Karademir de bunun küçük birikimleri ile ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara bir alternatif olduğunu söyledi.



  • 16 Eylül 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED