AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Bu 'darbe muhabbeti' de ne ayak...

Son günlerde bir darbe muhabbetidir gidiyor... Sanki, 12 Eylül'ün yıldönümüyle birlikte genlerimizde saklı duran o salak "virüs" baş kaldırıyor ve akıllara "karpuz kabuğu" düşürüyor. Acaba diyorum, toplum olarak bizde darbeye yatkın potansiyel bir ruh hali mi var, yoksa birileri bagajında, darbe olmasa bile gerektiğinde kullanılmak üzere, her duruma ve mekana uygun "portatif darbe" kolleksiyonu mu taşıyor?

Bu tartışmaların, tam da Türkiye'nin AB müzakerelerine başlamasına günler kala başlatılmasının çok da "masumane" olmadığı muhakkak. Kim ne derse desin, Türkiye'nin demokratikleşme hedeflerini gölgeleyebilecek "darbe söylentileri"ni bilerek dolaşıma sokanların zihinsel kodlarının ipotek altında olduğu ve tamamen "darbe ideolojisi"yle hareket ettikleri bir gerçek.

Mesela, yaşadığımız dönemin geçmişteki darbe dönemleriyle hiçbir benzerliği olmadığı halde, her "fısıltı"nın arkasında "darbe iması" çıkarmaya çalışmak nasıl bir ruh halinin ifadesidir?

Malum, her dönemde bütün darbeler için bir "Amerikan arkaplanı" icat edilir, belki de öyledir. Geçtiğimiz günlerde Milliyet'in Washington temsilcisi Yasemin Çongar'ın "25 yıl sonra benzer sorular" başlığını taşıyan yazısını okuyunca, doğrusu yine aynı "arkaplan" hikayelerine takıldı kafam. Yazıdaki kritik cümle şuydu: "Son aylarda Washington'da, 'Türkiye'de yeniden bir askeri müdahale mümkün mü' sorusunu çeşitli ortamlarda dillendiren ABD'li yetkililere tanık oldum."

Aslında bu soruların somut bir kaynağı yok. Her zaman olduğu gibi, bu tür durumlarda genellikle bilgiler "anonim" ağızlardan akarılır. Nitekim, Çongar da aynen öyle yapıyor, ama zihinlerde de bol sayıda soru işaretleri bırakıyor. Acaba, durup dururken neden bu tür "söylentiler" dolaşıma sokulur? Yoksa birileri bize bir mesaj mı vermek istiyor?

İçeride ya da dışarıda farklı hesaplar olabilir, bugüne kadar oldu, bundan sonra da olacaktır. Ama bir şeyi çok iyi biliyoruz ki, artık Türkiye'de "darbe mevsimi" geçmiştir. Ayrıca, en azından şimdilik Amerika için böyle bir gündem sözkonusu bile değildir.

Evet, Amerika Türkiye'de darbeye "yeşil ışık" yakar, ama ne zaman? Darbe yapmak ya da darbe yapanları alkışlamak için can atanlara küçük bir "tiyo" vermek istiyorum. Sakın şemsiyenizi almadan "darbe" için yollara düşmeyin. Amerika, ancak bir şartla Türkiye'deki bir darbeye yeşil ışık yakar ya da görmezden gelir... Darbe ile oluşacak yönetim Kuzey Irak'ta bir Kürt devletine razı olursa... Biliyorsunuz, 'cunta' yüzünden 'kara liste'ye alınan Yunanistan, NATO'ya 12 Eylül sonrasında dönebilmişti.

Bu yüzden, darbe hayalleri kuranların şimdiden, Amerika'nın "istek listesi"ni ellerinde bulundurmalarında yarar var...


16 Eylül 2005
Cuma
 
MEHMET OCAKTAN


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED