AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A

Deklarasyon için acil toplantı
AB Daimi Temsilcileri (COREPER) Türkiye'nin 29 Temmuz'da Ankara Anlaşması Protokolü'nü imzalarken Rum Yönetimi'ni tanımadığına ilişkin deklerasyonuna verilecek yanıt için bugün olağanüstü toplanıyor. Edinilen bilgilere göre, Dönem Başkanı İngiltere, hazırladığı ve önceki gün üzerinde anlaşılayan son taslakta üye ülkelerin talepleri doğrultusunda tanıma konusunda daha açık ve kesin ifadelere yer verdi. Kaynaklar, daha önceki taslakta tam üyelik öncesinde tüm üyelerin tanınması gerektiğini belirten cümlenin yerine "Tam üyelik sürecinde tüm üye ülkelerin tanınması üyeliğin gerekli bir parçasıdır" ifadesinin yer alabilecğini belirtiyorlar. Böylelikle müzakereler sırasında Türkiye'den Rum Yönetimi'ni tanıması istenebilecek ve tanımanın "en geç" tam üyekle olacağı vurgulanacak. Karşı deklerasyonda yer alması beklenen diğer değişiklik ise tanıma konusunun Birleşmiş Milletler'deki çözüm sürecinden bağımsız tutulması olacak. Böylece Rumların ısrarla tanıma ile adada çözümün birbirinden ayrı tutulması isteği de bir ölçüde karşılanmış olacak.

  • BERİVAN ORUÇOĞLU / BRÜKSEL

     Güvenlik Konseyi için atak başlattık
    Başbakan Erdoğan, 44 yıl önce BM Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olan ve bir daha bunu sağlayamayan Türkiye'nin, 2008 yılı içinde yeniden üye olabilmesi için çalışmaların yoğunlaştırılmasını istedi. Erdoğan, bakanlıklar, Genelkurmay, MGK, YÖK ve ilgili kurumlara gönderdiği genelgede, bu konuda projeler üretilmesini ve BM bünyesindeki bütün etkinliklere en üst seviyede katılınmasını istedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın New York'da tanıtım kampanyaları başlatmasını da isteyen Başbakan, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığını içeren bir tanıtım broşürünün de BM üyelerine dağıtıldığını bildirdi. Türkiye'nin BM çalışmalarına şimdiye kadar Genelkurmay Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla en üst seviyede katılım sağladığına dikkat çeken Erdoğan, bu iki kurumun çalışmalarının diğer kurumlar tarafından da örnek alınmasını istedi. 2008'de Batı Avrupa grubundan iki ülke geçici üye olacak. Türkiye ile Avusturya ve İzlanda da aday.

  • ALİ SALİ / ANKARA

     ABD'de iki Ermeni tasarısına ilk onay
    ABD Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi, sözde Ermeni soykırımını tanıyan iki tasarıyı kabul etti. Komitede, tasarılardan 195 numaralı olanı 11'e karşı 35 oyla, 316 numaralı tasarı ise 7'ye karşı 40 oyla kabul edildi. 316 numaralı tasarı, ABD Başkanı George Bush'un ülkenin dış politikasını ''ermeni soykırımına'' ilişkin anlayış ve duyarlılığı yansıtacak şekilde yönlendirmesi çağrısında bulunuyor. Kabul edilen 195 numaralı diğer tasarı ise, "1915-1923 tarihleri arasındaki Ermeni soykırımını anma'' çerçevesinde Türk Hükümetinin, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermenilere yapılanları tanımaya çağırıyor. Komite başkanı Henry Hyde, ABD yönetiminin sözde Ermeni soykırımı tasarılarının kabul edilmesinin Türkiye ile ilişkilere zarar vereceği uyarısına rağmen, bu görüşe katılmadığını ve tasarıları desteklediğini söyledi. Türkiye ile ilişkilerin ABD için önemli olduğunu belirten Hyde, ''Bu tasarıların kabul edilmesinin ilişkilerimize zarar vereceğine inanmıyorum. İşlenen bu suçtan Türkiye veya Türk halkının sorumlu olmadığını özellikle vurgulamak istiyorum'' dedi. Bush yönetimi ise, sözde soykırım tasarılarının Kongre tarafından kabulüne karşı çıkıyor.

  • WASHİNGTON



  • 16 Eylül 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED