T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 19 HAZİRAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Şemdinli davasında Kaya ile İldeniz'e, 39 yıl 5 ay hapis

Şemdinli davası sanıkları Astsubay Başçavuş Ali Kaya ile Özcan İldeniz'e, 39 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasıverildi. Mahkeme heyeti, Veysel Ateş'in avukatının olmadığı gerekçesiyle duruşmayı 3 Ağustosa erteledi. Heyet, Veysel Ateş'in dosyasını ayırarak kararı 3 Ağustosta verecek.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili yargılanan sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'e, ''Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs etmek'' suçlarından 39 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verildi.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde öğleden sonra 14.45'de başlayan duruşma, 17.00'de sona erdi.

Duruşmada mahkeme heyeti, sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz hakkında, ''çete kurmak'' suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün, ''Zahir Korkmaz'ı öldürmek'' suçundan 25'er yıl, ''Seferi Yılmaz'ı öldürmeye teşebbüsten'' 12 yıl, ''Metin Korkmaz'ı yaralamaktan'' da 6 ay olmak üzere toplam 39 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verdi.

Karar, oy çokluğuyla kabul edildi. Mahkemede yedek üye Sinan Sivri, sanıkların 302. maddeden (Devletin bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak) suçundan cezalandırılmalarını istedi.

Ancak mahkeme heyeti, oy çokluğuyla sanıkların savcı Metin Dikeç'in hazırladığı mütalaada yer alan, ''Adamöldürmek, çete kurmak, adam öldürmeye teşebbüs etmek'' suçlarından cezalandırılmalarını kararlaştırdı.

İLDENİZ, SUÇSUZ OLDUĞUNU ÖNE SÜREREK BERAATİNİ İSTEDİ

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili yargılanan ve 39 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası alan sanık Özcan İldeniz, duruşmada suçsuz olduğunu öne sürerek, beraatini istedi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada mahkeme başkanı, tutuklu yargılanan sanık Özcan İldeniz'e savunmasını yapmak için söz hakkı verdi.

Kendisinin suçsuz olduğuna inandığını belirten İldeniz, şunları kaydetti:

''Siz ne kadar bu olayda suçsuzsanız, ben de o kadar suçsuz olduğuma inanıyorum. 7 aydır mağdurum. Bu mağduriyetimin gözönünde bulundurulmasını ve beraatimi talep ediyorum.''

VEYSEL ATEŞ SAVUNMA YAPMADI

Diğer sanık Veysel Ateş ise avukatı Yurdakan Yıldız'ın duruşmada olmaması nedeniyle savunmasını hazırlamadığını, bu nedenle savunmasını yapmayacağını kaydetti.

Aynı olayda yargılanan sanık Ali Kaya ise sağlık sorunları nedeniyle GATA'da tedavi gördüğü gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.

Mahkeme heyeti, sanık İldeniz ve Ateş'in savunmalarını yapmalarının ardından karar aşamasına geçti.

KARAR OY ÇOKLUĞUYLA ALINDI

Mahkeme heyeti, oy çokluğuyla, sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz hakkında, ''Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs etmek'' suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti, Veysel Ateş ile ilgili dosyayı avukatı Yurdakan Yıldız'ın olmaması gerekçesiyle tefrik ederek duruşmayı 3 Ağustos'a erteledi.

''KAMU VİCDANINDA MAHKUM OLMUŞLARDI''

Sezgin Tanrıkulu
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın müdahil avukatlarından Sezgin Tanrıkulu, kararın adalet bakımından önemli olduğuna inandıklarını söyledi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, duruşma sonrası adliye çıkışında gazetecilere, müdahil avukatlar adına yaptığı açıklamada, Şemdinli halkının sanıkları suçüstü yakaladığını ve adalete teslim ettiğini öne sürerek, ''Bize göre sanıklar kamu vicdanında mahkum edilmişlerdi. Ama bugün mahkeme kararıyla bir kez daha mahkum edildiler'' dedi.

Sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in, TCK'nın 220. maddesinde tarif edilen ''çete kurmak'' ile ''adam öldürmek ve olası kastla adam öldürmeye teşebbüs etmek'' suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezasıyla cezalandırıldıklarını hatırlatan Tanrıkulu, bu kararın adalet bakımından önemli olduğuna inandıklarını kaydetti.

''SANIKLAR ALEYHİNE TEMYİZE GİDECEĞİZ''

Tanrıkulu, ancak bu davanın sanıklarının 3 kişiyle sınırlı olmadığını öne sürerek, müdahil taraf olarak bu sanıkların arkasındaki diğer güç örgütlerinin de ortaya çıkarılması için çaba içinde olacaklarını bildirdi.

Bir gazetecinin, ''Temyize gidecek misiniz?'' biçimindeki sorusu üzerine Tanrıkulu, esas hakkındaki iddialarında sanıkların, 302. maddede belirtildiği gibi bir suç örgütü olduğunu ortaya koyduklarını ifade ederek, ''Bu nedenle bu kararın sanıkların aleyhine 302. maddeden bozulması gerekçesiyle temyiz edeceğiz'' diye konuştu.

CANAN: BENCE OLUMLU BİR KARAR

İzleyici olarak katıldığı duruşmanın ardından adliye binasında ayrılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hakkari Milletvekili Esat Canan ise, kararın daha kesin olmadığını ve Yargıtay aşaması olduğunu hatırlatarak, "Karar Yargıtay'dan çıktıktan sonra kesin olur. Ama bence olumlu bir karar" diye konuştu.

"ÇETELERE EĞİTİCİ BİR DERS OLUR"

Patlamanın yaşandığı Umut Kitapevi'nin sahibi Seferi Yılmaz da, bu davanın Türkiye'de ortaya çıkan çete mensuplarına iyi bir eğitici ders olacağına ve bundan sonra daha akıllı ve mantıklı davranacaklarına inandığını belirtti.

Kararın verilmesinin ardından Van Adliyesi'ndeki güvenlik önlemleri artırıldı.

Van Adliyesi'nden ilk olarak müdahil avukatları grup halinde ayrıldı.


Şemdinli'de ne olmuştu?

Şemdinli'de 9 Kasım 2005'te eski PKK'lı Seferi Yılmaz'a ait bir kitapçı dükkanı bombalanmış, patlamada Mehmet Zahir Korkmaz adlı bir kişi hayatını kaybetmişti.

Bombayı attığı öne sürülen bir kişinin sığındığı otomobil halk tarafından durdurulmuş ve içindeki üç kişi PKK itirafçısı Veysel Ateş ile astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz tartaklanarak polise teslim edilmişti. Aynı gün otomobilde keşif yapan savcı ve CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın üzerine de ateş açılmış, bir kişi de burada ölmüştü.

Üç kalaşnikof, el bombaları, resmi evrak ve Hakkari ile ilçelerinin haritası ve bir isim listesi keşif sırasında, astsubaylara ait olduğu ileri sürülen sivil arabanın bagajında bulunmuştu. Bombanın patladığı kitabevinin üzerinin listede kırmızı kalemle çizildiği belirlenmişti.

ÖNCE İTİRAFÇI ATEŞ TUTUKLANDI

Olaydan bir gün sonra PKK itirafçısı Veysel Ateş, kitabevine bomba attığı gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konmuş, astsubaylar ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Şemdinli'deki patlamadan sonra gelişen olaylar Yüksekova ve Hakkari'ye de sıçramış ve Yüksekova'da güvenlik güçleriyle göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda üç kişi ölmüştü.

SAVCI SARIKAYA İHRAÇ EDİLDİ

Şemdinli olaylarıyla ilgili iddanameyi hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya'nın, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a yönelik suçlamaları nedeniyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca(HSYK) meslekten çıkarılmasına karar verildi.

Şemdinli'de yaşanan olayların soruşturması 22 kasım 2005'te Van'a alındı. Bombalama olayına karıştıkları gerekçesiyle astsubaylar Ali Kaya ile Özcan İldeniz 28 kasımda Van'da tutuklanarak Askeri Cezaevine konulmuştu.


Bugünkü duruşmada neler oldu?

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşması saat 14.45 sıralarında başladı. Duruşmada, sanıklar PKK itirafçısı Veysel Ateş ile astsubay başcavuş Özcan İldeniz hazır bulundu. Sanıklardan Ali Kaya ise rahatsızlığı nedeniyle Gülhane Askeri Tıp Akademisinde tedavi gördüğü gerekçesiyle katılmadı.

Müdahil Seferi Yılmaz ile Zahir Korkmaz'ın eşi, 7 yaşındaki kızı ve annesinin katıldığı duruşma, mahkeme başkanı İlhan Kaya, üye Muharrem Ballı, ile yedek üye Sinan Sivri ve Savcı Metin Dikeç tarafından yürütüldü.

Savcı Metin Dikeç, geçen celsede mütalaayı sunduklarını, diğer hususlarda takdirin mahkemeye ait olduğunu söyledi.

Duruşmada sanık avukatları esas hakkındaki mütalaaya karşın 8 sayfalık savunmalarını mahkeme heyetine sundu.

"TARAFSIZLIĞINI YİTİRDİ"

Sanık avukatları 13 Haziran 2006 tarihinde Özgür Gündem gazetesinde çıkan haberde, 13 Haziranda görülecek Şemdinli davasının 19 Haziran tarihine erteleneceği, 19 Haziranda karar duruşmasının yapılacağı, mahkeme başkanı İlhan Kaya'nın tayini çıkmadan önce bu duruşmayla ilgili karar vereceği yönündeki haberi üzerine İlhan Kaya'nın tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle davadan çekilmesi gerektiğini talep ettiler.

Mahkeme heyeti sanık avukatı Yurdakan Yıldız'ın, Veysel Ateş'in tek vekili olması nedeniyle Van Barosundan avukat talep edilmesi ve sanık avukatlarının diğer talebini karara bağlamak üzere duruşmaya 15 dakika ara verdi.

ÇEKİLME TALEBİ REDDEDİLDİ

Aradan sonra Veysel Ateş'in avukatı Yurdakan Yıldız'ın yerine Van Barosundan bir avukat görev alırken, mahkeme heyeti sanık avukatlarının İlhan Kaya'nın duruşmadan çekilme talebini ret etti.

Devam eden duruşmada söz alan müdahil avukatlarından Sezgin Tanrıkulu, savunma makamının duruşmayı uzatma niyetinde olduğunu ifadeederek, Ali Kaya'nın iki gün önce GATA'ya gitmesinin sanık Veysel Ateş'in avukatının da mazeret bildirerek duruşmaya katılmamasının bunun göstergesi olduğunu belirtti.

"KAYA'NIN OLMAMASI KARARA ENGEL DEĞİL"

Tanrıkulu, Ali Kaya'nın rahatsızlığının Van'daki Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde de tedavi edilebileceğini, ancak Kaya'nın iki gün önce askeri uçakla GATA'ya sevk edildiğini kaydederek, ''Bütün bunlar mahkemenin karar vermesine engel değildir. Sanık müdafisinin mazeret dilekçesi vermesi kararı etkilemez. Sanık hazır değildir. Sanığa son söz söylenmesine de gerek yoktur. Sanıklar yazılı ve sözlü savunmalarını yapmışlardır'' dedi.

Sanık avukatlarından Mahmut Güler ise Veysel Ateş'in avukatı Yurdakan Yıldız'ın yerine Van Barosunda avukat atanmasının uygun olmadığını, mevcut sanığın iradesiyle seçilmiş müdafisi bulunduğu halde bunun yerine Van Barosundan müdafi bulundurulmasının söz konusu olamayacağını kaydetti.

SAVUNMALARI ALINDI

Güler, sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşın savunmalarının alınmadığını, sanıkların bunun için savunma yapmaları gerektiğini vurguladı. Duruşmada sanık Özcan İldeniz ile Veysel Ateş'e esas hakkındaki mütalaaya karşın savunmaları alındı.

İldeniz, avukatının vereceği savunmaya katıldığını ifade etti. Veysel Ateş ise savunmasını Yurdakan Yıldız'a ait olduğunu, ancak kendisinin duruşmada bulunmadığını, dolayısıyla Van Barosundan atanan avukatı istemediğini kaydetti.

"PKK'LIYI DİNLEYİN"

Daha sonra söz alan sanık avukatı Mahmut Güler, daha önceki duruşmalarda bazı tanıkların dinlenilmesini talep ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

''Ancak yeni bir gelişme daha oldu. 16.06.2006 tarihinde teslim olan PKK terör örgütü üyesi Abdurrahman Yeşilyurt'un dinlenilmesini talep ediyoruz. PKK üyesi olan bu kişinin birçok konu dışında, bu konuyla ilgili açıklamaları var. Bu şahsın olayı aydınlatacağına inanıyoruz.''

Sanık avukatı Vedat Gülşen de bu teröristin ifadesinin daha önce teslim olan ve konuyla ilgili açıklama yapan PKK terör örgütü üyesi Hasan Solar ile Sabri Adalı'nın ifadesiyle örtüştüğünü, bu nedenle 3 tanığın da dinlenilmesini talep etti.

Sanık avukatları duruşmada esas hakkındaki mütalaaya karşın savunmalarını yaptı.

  • VAN/ANKARA (AA/ANKA/İHA)


    Jandarma'dan Meclis'e Şemdinli savunması (ARŞİV)
    Astsubaylara şehitli savunma (ARŞİV)
    AK Partili Torun: Şemdinli organize bir eylemdir (ARŞİV)
    'Şemdinli'de yargıya müdahale ediliyor'
    Büyükanıt için '49/H' senaryosu
    Mersin Valiliği'ne PKK'dan sanal saldırı
    YÖK'ten profesöre 'zimmet' cezası
    Bayrampaşa Cezaevi önünde infaz
    Şırnak'ta teröristler kamu lojmanlarına taciz ateşi açtı
    Bahçelievler'de polise silahlı saldırı

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi