YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Spor'dan

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 

 

NAİM USTA N'APTIN!

Halter sporunun gelmiş-geçmiş en büyük ustası Naim Süleymanoğlu, 4. Olimpiyad "macerasını", elleri "boş" olarak noktaladı. Podyuma çıktığı an, kilo düşmek zorunda kaldığı için bütün vücudunun süzülmüş olduğu derhal göze çarpan Naim, Koparma'da (145) kiloyu 3 hareketinde de kaldıramayınca "sıfır" çekmiş sayılarak sıralama dışında kaldı. Geçen Nisan ayından bu yana tam 18 ay, Sydney için bilenen sporcumuza kader 4. Olimpiyad altın madalyasını çok gördü. Halteri yıllarca izlemiş ve bu dalda Milli Takım formasını giymiş biri olarak Naim'in sıfır çekmesini şöyle yorumlayabiliyorum:

"Hırvat, Yunanlı ve Beyazrusya'yı temsil eden yarışmacılar, öylesine formda ve güçlü görünüyorlardı ki, 140 ve 145 kiloyu adeta leblebi gibi koparmaları sporcumuzun kendisine olan güvenini sarstı. 100 yılın en büyük haltercisi, ikinci, üçüncü ya da dördüncü olmaktansa "sıfır" çekerek yarışma dışında kalmayı daha uygun buldu."

Türkiye'de yaptığı her idmanda "Dünya Rekorlarını parçaladığı" öne sürülen Naim'in bu çalışmalar sırasında en az 72 kilo geldiğini ve yazılanların "yalan" olduğunu belirtmeden duramamıştım. Süper adaleli bir vücudun iki-üç gün zarfında tam 10 kilo kaybetmesi bir felaketti ve bu felaket hem O'nun, hem de hepimizin başına geldi. Çünki Naim, hepimizin gözbebeğiydi, böyle de kalacak ama, "ihtiyar delikanlı"nın bu şekilde kendisini safdışı etmesine yüreğimiz dayanamıyor.

Naim, Sydney için gece-gündüz çalıştı ama olmadı. Bu arada Halil Mutlu'nun başarılarında çok önemli payı olan Naim'in kendi ağırlığının 3 katından 10 kilo fazlasını (60 kilo kategorisinde Silkme'de 190-Seul) kaldıran dünyadaki tek sporcu olduğunu biliyoruz. Bulgar Stefan Topurov da kendi ağırlığının 3 katını (180) kaldırmıştı. Şimdi Halil Mutlu'nun 56 kiloda 167.5 kilo silkme yapmasını, O'nun da kendi ağırlığının 3 katını kaldırdığı şeklinde yapılan yorumların da yanlış olduğunu ifade etmeliyiz. 56 kiloda Olimpiyad altın madalyası kazanırken Dünya ve Olimpiyad rekorlarını parçalayan Halil, öne sürüldüğü gibi "Naim'den sonra kendi ağırlığının 3 katını kaldırabilen ikinci sporcu" olmadı. Arada Topurov var ve Halil, henüz Naim'in performansını yakalayamadı. Bütün halterciler bir yana, Naim bir yana. 4. Olimpiyad altın madalyasını kazanmasa bile O, yine en büyük! Sydney'den önce sporcumuzun 10 yıllık derecelerine bakarak yaptığım analizde, giderek gerilemeyi ön planda bulundurarak "Canın sağolsun Naim" diye yazı yazmak istemediğimi belirtmiş, bir başka yazımda da Naim'in "Elimi-kolumu sallayarak Sydney'de altın alırım" dediğini kaydetmiştim. Yaşı ve kilosu yüzünden vücudu O'na itaat etmedi. Altın için sadece maneviyat yetmiyor. Naim'e ve hepimize geçmiş olsun!..


11.EYLÜL.2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Ali GÜMÜŞ

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...