YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


AVUKAT ARIYORUZ

AİHM cezaları korkuttu

Türkiye'nin hak ihlallerinden dolayı AİHM'de bir günde 11 cezaya çarptırılması Dışişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin insan hakları ihlalleri nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki mahkumiyetlerinin artması üzerine harekete geçti. Dışişleri, "İnsan hakları uzman hukukçusu" alarak AİHM'deki davaların hazırlık ve savunma aşamasında daha ciddi ve etkin çalışma yaparak, Türkiye'nin insan hakları ihlallerinden dolayı cezalandırılmasını azaltmayı hedefliyor.

Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un Adli Yıl açılış konuşmasında gündeme getirdiği Türkiye'nin insan hakları ihlallerinden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde bir günde 11 davadan dolayı cezalandırılması hükümeti harekete geçirdi. Dışişleri Bakanlığı AİHM'deki davalarda Türkiye'nin kendisini yeterince savunamadığı ve tezlerini anlatamadığı görüşünden hareket davalarla ilgili hazırlık ve savunmaları güçlendirme kararı aldı. Dışişleri, bu kapsamda 'insan hakları uzman hukukçusu' alacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde Türkiye ile ilgili davaların hazırlık ve savunma aşamasında yer alacak hukukçuların, insan hakları, medeni hukuk, ceza hukuku ve devletler hukuku alında birikim sahibi ve çok iyi derecede Fransızca bilen kişiler olması gibi özellikler aranıyor. Sözleşmeli olarak çalıştırılacak hukukçular, AİHM'deki bireysel ve devlet başvurularını takibi amacıyla geçici olarak yurtdışında da görevlendirilecek.

AİHM'ye 3880 başvuru

Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde Türkiye aleyhine 3880 başvuru yapıldı. Bu başvuruların 2250'sini Güney Kıbrıs'lı Rumlar'ın yaptığı başvurular oluşturuyor.

Türk vatandaşları tarafından AİHM'ye yapılan başvuruların büyük çoğunluğunu kamulaştırma bedellerinin geç ödenmesi, köy yakma ve boşaltma, işkence ve gözaltı süresinin uzunluğu, fail-i meçhul cinayetlerle düşünce ve ifade özgürlüğü ihlalleri oluşturuyor. AİHM'de yapılan başvurulardan 45'inde karar çıkarken Türkiye 41 kararda mahkum edilirken sadece 4 karar hükümet lehine sonuçlandı. Türkiye ifade özgürlüğünden 13, yaşam hakkını ihlalden 7, işkenceden 6, gözaltı süresinin uzunluğundan 4, ev ve köy yakmadan 3, adil yargılamadan 6 ve parti kapatmadan 2 ve mülkiyet hakkını ihlalden 1 defa mahkum oldu. Türkiye, hakkında sonuçlanan davalar neticesinde ağır tazminatlar ödemeye mahkum edildi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Nezarethaneye 'haberli denetim'
Gözaltındakilere "Burada rahat mısınız?" diye soran Bakan Yücelen, "Birinci sınıf otel, ama küfür ediyorlar" cevabını aldı.
Demokrasi şehitlerine dua
İdam edilişlerinin 39. yıldönümünde, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın Topkapı'daki Anıt Mezar'ı ziyaretçi akınına uğradı.
METROLU HAYAT
Ohhh.. çok rahat

Cumartesi günü açılışı yapılan Metro'ya İstanbullular yoğun ilgi gösterdi. Dün ücretsiz hizmet veren Metro'ya akın eden vatandaşlar pazarın keyfini Metro'da gezerek yaşadılar.
TEAŞ'ın 11,5 milyon dolarlık yazılım programı çalıştırılamadı
Dünyayı dolandırmışlar!
Ölümlerin en şereflisi şehitliktir
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, "Tarihi şan ve şerefle dolu olan milletimiz, ölüm korkusu, dünyevi rütbe ve ganimet arzusu, şan ve şöhret beklentisi içinde olmadan, şehitlik ve gazilik unvanına nail olmak amacıyla canını seve seve vermekten çekinmemiştir" dedi. Yılmaz, Şehitler ve Gaziler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada İslam'ın, din, vatan, millet, devlet ve istiklal için savaşıp, bu uğurda hayatını kaybedenlere "şehitlik", sağ olarak dönenlere de "gazilik" rütbesini verdiğini belirtti. Şehitlerin, "maddeten bedenini kaybetmiş, ama gerçekte ölmemiş, manen bizimle beraber, bütün milletin gönlünde yaşamakta olduğunu" ifade eden Yılmaz, İslam inancına göre, ölümlerin en şereflisinin, peygamberlikten sonra ahiret rütbelerinin en yücesinin "şehitlik" olduğunu bildirdi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...